Fico s Richterom sa pochválili nižšou nezamestnanosťou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Robert Fico, Ján Richter
Sprava: Premiér Robert Fico a minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter počas tlačovej konferencie o stave na trhu práce a vývoji nezamestnanosti. Bratislava, 21. február 2016. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 21. februára (WebNoviny.sk) – Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku dosiahla na konci januára tohto roka 10,39 %. Miera nezamestnanosti tak zostala na najnižšej úrovni od marca 2009.

V porovnaní s koncom minulého roka tak miera evidovanej nezamestnanosti klesla o 0,24 percentuálneho bodu, medziročne bola minulý mesiac nižšia o dva percentuálne body. Na nedeľnej tlačovej besede o tom informoval generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR Marián Valentovič.

Počet uchádzačov, ktorí mohli okamžite nastúpiť do práce, klesol o 51 911 osôb

Úrady práce evidovali na konci minulého mesiaca 282 399 disponibilných uchádzačov o zamestnanie. Oproti koncu vlaňajška ide o pokles o 4486 ľudí. Medziročne množstvo uchádzačov, ktorí mohli okamžite nastúpiť do práce, kleslo o 51 911 osôb.

Miera nezamestnanosti vypočítaná z celkového počtu uchádzačov o prácu, a to vrátane ľudí na „péenke“ alebo na absolventskej praxi, dosiahla minulý mesiac 12,18 %. Medzimesačne to znamenalo pokles o 0,22 percentuálneho bodu, medziročne to bolo menej o 1,90 percentuálneho bodu.

Celkový počet evidovaných uchádzačov o prácu predstavoval na konci januára tohto roka 330 783 osôb. Oproti koncu vlaňajška je to pokles o 3596 osôb, v porovnaní s januárom minulého roka je to menej o 48 974 ľudí.

Ficov cieľ je nezamestnanosť pod 10 percent

Premiér Robert Fico na tlačovej besede upozornil na to, že za súčasnej vlády sa vytvorilo 130 tisíc pracovných miest. „Sú splnené všetky predpoklady na to, aby v ďalších štyroch rokoch vzniklo ďalších 100 tisíc nových pracovných miest,“ povedal.

Kým podľa Fica za vlády Ivety Radičovej pribudlo na úradoch práce takmer 31 tisíc disponibilných nezamestnaných, počas terajšej vlády počet disponibilných nezamestnaných klesol o 80 tisíc. „Za rok 2015 malo Slovensko druhý najrýchlejší pokles nezamestnanosti v Európskej únii,“ zdôraznil predseda vlády. Jeho ambíciou je, aby ešte v tomto roku klesla miera nezamestnanosti na Slovensku pod 10 %.

Minister práce a sociálnych vecí Ján Richter poukázal na to, že za terajšej vlády klesol počet nezamestnaných do 29 rokov takmer o 44 tisíc a počet nezamestnaných do 25 rokov o 36,6 tisíc. Podľa Richtera sa znížil aj počet dlhodobo evidovaných nezamestnaných, a to o 18,8 tisíc a počet nezamestnaných absolventov škôl o vyše 7 tisíc.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ján RichterMarián ValentovičRobert Fico
Firmy a inštitúcie MPSVR Ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny SRÚPSVaR Úrad práce sociálnych vecí a rodinyVláda SR