Ceny ropy posilnili, zdraželo aj zlato

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ropa
Foto: ilustračné, SITA/AP

NEW YORK 18. februára (WebNoviny.sk) – Ceny ropy v stredu posilnili. Iránsky minister pre ropu Bijan Zanganeh sa totiž v stredu stretol s predstaviteľmi Venezuely, Iraku a Kataru, aby rokovali o pripojení Teheránu k medzinárodnému úsiliu o stabilizáciu cien ropy.

V utorok Rusko, Saudská Arábia, Katar a Venezuela oznámili, že sú pripravené zmraziť ťažbu ropy na januárových úrovniach. Ich dohoda je však podmienená pripojením sa ostatných producentských krajín. Predstaviteľ Iránu vyjadril svoju podporu úsiliu o stabilizáciu cien ropy, avšak neoznámil, či Teherán svoju produkciu zmrazí. Pred stretnutím Irán naznačoval, že ťažbu v najbližších mesiacoch zvýši, keďže chce opätovne získať trhový podiel, ktorý stratil po rokoch zahraničných sankcií. Aj napriek nejasným signálom, vyjadrenie podpory zo strany Iránu pozitívne ovplyvnilo obchodovanie s ropou.

Britská ropa Brent posilnila o 7,2 % na 34,50 USD za barel a ľahká americká ropa stúpla o 5,6 % na 30,66 USD za barel. Ceny ropy vzrástli aj po ukončení obchodovania, keď Americký ropný inštitút (API) zverejnil údaje o týždennom poklese zásob ropy v USA o 3,3 mil. barelov. Analytici oslovení agentúrou Reuters predpokladali, že zásoby v minulom týždni stúpli o 3,9 mil. barelov.

Ceny zlata v stredu po troch dňoch mierne vzrástli. Zápisnica z januárového zasadnutia predstaviteľov amerického Federálneho rezervného systému (Fed), zverejnená v stredu, naznačila, že jeho predstavitelia zvažovali zmenu tempa zvyšovania úrokových sadzieb. Očakávania, že úrokové sadzby v USA ostanú nízke dlhšie obdobie, zvýšili dopyt investorov po drahom kove. Nárast cien zlata bol však obmedzený posilnením akciových trhov. Spotová cena zlata o 19:48 GMT stúpla o 0,6 % na 1 207,46 USD za uncu. Aprílové dodávky posilnili o 0,3 % na 1 211,40 USD za uncu.

(1 EUR = 1,1136 USD)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať