Európska banka ocenila naše energeticky úsporné projekty

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vub

BRATISLAVA, 15. februára 2016 (WBN/PR) – Európska banka pre obnovu a rozvoj vyhlásila najlepšie slovenské regionálne projekty financované z programu na podporu energetickej efektívnosti MunSEFF. Ocenenie získalo až 8 realizácií. Stalo sa tak na slávnostnom gala večeri pri príležitosti ukončenia úverovej linky v objeme 15 miliónov eur.

Medzi najúspešnejšími aj štyria klienti VÚB

Držiteľmi prestížneho ocenenia sa stali Bratislavský samosprávny kraj, mesto Nitra, správcovská spoločnosť obytných budov Službyt Levice, SE Predaj a štyria klienti VÚB banky: mesto Spišská Nová Ves, spoločnosť Cofely pôsobiaca v energetickom sektore, spoločnosť KOOR a správcovská spoločnosť obytných budov ByPo Ružomberok. „Sme radi, že sme mohli participovať na realizácii takých kvalitných projektov. Ocenení klienti VÚB banky rekonštruovali verejné osvetlenie, bytové domy, ale i materské a základné školy, hovorí vrchný riaditeľ VÚB banky pre korporátne bankovníctvo, Jozef Kausich.

Aj VÚB, ako jedna zo slovenských bánk, ktorá sa zúčastnila na programe, získala ocenenie za dlhodobý záväzok na finančnej podpore energetickej udržateľnosti.

Program MunSEFF

MunSEFF je prvá úverová linka na podporu municipálnych projektov a bytového sektoru od Európskej banky pre obnovu a rozvoj, ktorú sme mohli na Slovensku využiť. Od zahájenia programu v roku 2010 bolo prostredníctvom nej celkovo podporených 400 projektov vrátane projektov zvýšenia energetickej efektívnosti 114 municipálnych budov, 219 rezidenčných budov a 70 municipálnych projektov v rámci infraštruktúry.

VÚB banka podpísala úverovú linku s EBRD London MunSEFF v objeme 15 miliónov eur v roku 2013.

Celková suma poskytnutých úverov dosiahla približne 85 miliónov EUR s celkovými investičnými nákladmi viac než 92 miliónov eur. Program bol financovaný grantom Európskej únie v hodnote 21,3 milióna eur. Táto suma bola vynaložená na investičné stimuly a poskytovanie technickej podpory pre partnerské banky a sekundárnych dlžníkov. „Úspešne zrealizované projekty municipálnej infraštruktúry získali nenávratný grant vo výške 5 – 20 % z objemu úveru, pri projektoch z oblasti bytového sektora to bolo 10 – 15 %,“ vysvetľuje Kausich.

Úspory na úrovni Trnavy

Výsledkom projektov financovaných programom MunSEFF sú ročné úspory energií až na úrovni spotreby elektriny mesta Trnava (s počtom obyvateľov približne 70 000) a zníženie emisií skleníkových plynov na úroveň 15 000 ton.

VÚB banka spolupracuje s Európskou bankou pre obnovu a rozvoj od roku 2007. Okrem programu MunSEFF úspešne participovala na predchádzajúcich programoch SlovSEFF I. a SlovSEFF II. Prostredníctvom nich poskytla svojim klientom úvery v celkovom objeme takmer 50 000 000 EUR. Všetky financovali aktivity zamerané na úspory energií v priemysle, získavanie energií z obnoviteľných zdrojov a na projekty v oblasti bytového sektora, ako aj na podporu energetickej efektívnosti v municipálnom sektore.

VÚB banka je členom medzinárodnej bankovej skupiny Intesa Sanpaolo, ktorá má zastúpenie vo viac ako 40 krajinách po celom svete. Je aktuálnou držiteľkou ocenenia Najlepšia banka na Slovensku od magazínov Global Finance a EMEA Finance ako aj ocenenia Banka s najlepšími službami privátneho bankovníctva na Slovensku od magazínu Euromoney. Svoje služby na Slovensku poskytuje prostredníctvom siete 196 retailových pobočiek, 26 firemných pobočiek a 11 hypotekárnych centier. Banka zároveň prevádzkuje aj jednu pobočku v Českej republike.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie VÚB Všeobecná úverová banka