Minister musí podľa KDH preveriť ceny Nemocnice sv. Michala

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
V Bratislave otvorili novú Nemocnicu sv. Michala
Exteriér novej budovy Nemocnice sv. Michala, a.s. (nemocnica MV SR). Bratislava, 3. november 2015. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 15. februára (WebNoviny.sk) – Minister zdravotníctva Viliam Čislák by mal preveriť rast cien, ktoré od začiatku tohto roka platí Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) novej nemocnici Ministerstva vnútra SR v Bratislave – Nemocnici svätého Michala.

Ako uviedol v pondelok na tlačovej besede expert KDH na zdravotníctvo Marian Faktor, niečo nie je v poriadku, ak úplne novej nemocnici za 50 miliónov eur zvýši poisťovňa medziročne cenu z 2 847 eur na 5 474 eur. „To je prípad platby za hospitalizáciu na ARO v tejto nemocnici,“ vysvetlil.

Faktor upozorňuje, že VšZP od nového roka zvýšila viaceré platby za hospitalizácie v novej nemocnici ministerstva vnútra, a to o 41 až 108 percent. „Iné všeobecné nemocnice, v ktorých majú 20-ročné postele a opadáva v nich omietka, môžu o takomto zvýšení iba snívať. Ceny sú dokonca vyššie aj v porovnaní s fakultnými nemocnicami, a to o 30 a viac percent,“ konštatoval Faktor. Fakultné nemocnice pritom riešia komplikovanejšie prípady ako nemocnice všeobecné.

Obrazom: Nemocnica sv. Michala

Podľa experta KDH na zdravotníctvo je cenotvorba VšZP v prípade tejto nemocnice podozrivá aj preto, že prevádzkové náklady nových nemocníc sú nižšie ako tých starších. Nemocnicu otvorili len pred štyrmi mesiacmi, priemerný vek ostatných slovenských nemocníc je 44 rokov. „Prevádzka starého auta je vždy drahšia ako nového. Nemusíte byť ekonóm, ani minister, aby ste vedeli, že tu niečo nesedí,“ dodal Faktor.

Problémy s nemocnicou boli podľa Faktora už pri jej otvorení minulý rok v novembri, keď sa verejnosť nevedela istý čas objednať na vyšetrenia. „Ak takto vyzerá modernizácia nemocníc a zvyšovanie úrovne starostlivosti pre pacienta v podaní Smeru, nemal by už dostať príležitosť v nej po voľbách pokračovať,“ upozornil Faktor. Podľa neho musí minister Čislák bez ohľadu na blížiace sa voľby okamžite po skončení kontroly cien VšZP vyvodiť dôsledky.

Vyššie ceny podľa Faktora neobháji ani argumentom, že nová nemocnica poskytuje špičkovú medicínu, pre ktorú využíva modernejšie a drahšie prístroje, čo niečo stojí. „Kvalitnú starostlivosť zabezpečujú v rámci svojich možností aj staršie nemocnice, a to za výrazne nižšie ceny,“ poznamenal Faktor.

Podľa neho neobstojí ani argument, že ide o rezortnú nemocnicu so špeciálnym režimom. Takouto nemocnicou bola nemocnica ministerstva vnútra aj v minulosti a mala štandardné ceny. Špeciálny režim sa týka podľa neho pár prípadov, a teda nie je dôvodom na spomínaný nárast. Prípad nemocnice ministerstva vnútra je podľa Faktora dôsledkom toho, že vládna strana napriek prísľubom doteraz nezaviedla platbu za diagnózu.

Účelové porovnávanie cien v Nemocnici sv. Michala v Bratislave považuje VšZP za súčasť predvolebnej kampane KDH. Ako upozornila v reakcii hovorkyňa VšZP Petra Balážová, ide o špecializovanú nemocnicu,ktorá v zmysle zákona poskytuje zdravotnú starostlivosť aj ústavným činiteľom, príslušníkom ozbrojených zložiek (Ministerstvo vnútra SR, vrátane Hasičského a záchranného zboru a Horskej záchrannej služby) a pre iné zložky s osobitným postavením (SIS, NBÚ). „V súlade so zákonom poskytuje táto nemocnica niektorým z vyššie uvedených zložiek aj špecifickú zdravotnú starostlivosť. Nemožno ju teda porovnávať so všeobecnými nemocnicami,“ dodala Balážová.

Podľa nej nemocnica patrila doteraz medzi zdravotnícke zariadenia s najnižšími cenami.“Ceny hospitalizácií boli dlhodobo podhodnotené, preto VšZP postupne odstraňuje existujúce cenové rozdiely. V súčasnosti je Nemocnica sv. Michala pracoviskom s komplexnou špičkovou diagnostikou a moderne vybavenými operačnými sálami a lôžkovými oddeleniami, ktoré umožňujú poskytovanie najnáročnejšej, komplexnej a bezpečnej zdravotnej starostlivosti,“ vysvetlila hovorkyňa.

Súčasné ceny, napríklad OAIM (Oddelenie akútnej a intenzívnej medicíny), sú podľa Balážovej porovnateľné s cenami v iných univerzitných a fakultných nemocniciach s porovnateľným vybavením a VšZP ich vzhľadom na náročnosť poskytovanej zdravotnej starostlivosti považuje za primerané. „Navyše Nemocnica sv. Michala okrem svojho špecifického zamerania poskytuje zdravotnú starostlivosť nielen obyvateľom regiónu Bratislavy, ale ako najmodernejšie vybavená nemocnica v hlavnom meste aj obyvateľom ďalších regiónov,“ doplnila hovorkyňa. Pre VšZP predstavuje teda istú alternatívu modernej a komplexne vybavenej nemocnice až do postavenia novej univerzitnej nemocnice.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Marián FaktorMarian FaktorViliam Čislák
Firmy a inštitúcie KDH Kresťanskodemokratické hnutieMZ Ministerstvo zdravotníctva SRNemocnica sv. MichalaVšZP Všeobecná zdravotná poisťovňa