Koľko míňajú Slováci na Valentína a čo si kupujú?

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kvety kytica valentin ruza laska
ilustračné foto Foto: SITA/Katarína Ácelová

BRATISLAVA 14. februára (WebNoviny.sk) – Na sviatok zamilovaných priemere míňame približne 25 eur. Valentínske zvyky sa pritom príliš nemenia. V roku 2015 Slováci na Valentína nakúpili darčeky alebo zaplatili v reštaurácii celkovo 24 eur, čo je takmer o 2,5 eura menej ako rok predtým. Ukázal to reprezentatívny prieskum agentúry Ipsos pre UniCredit Bank v kombinácii s dátami z platobných terminálov.

Najčastejšie Slováci míňajú za nákupy sladkostí, nasleduje pozvanie partnera do reštaurácie. Aby slovenskí muži mohli svoje partnerky obdarovať kvetinami, musia sa spoliehať na zahraničný dovoz. Na Slovensko sa totiž podľa analýzy UniCreditu ročne dovezú kvety v hodnote zhuba 48 mil. eur. Za kyticu pre svoju partnerku pritom v priemere muži zaplatia 22 eur.

Podľa prieskumu spoločnosti MasterCard na Valentína Slováci dávajú prednosť nákupom osobne v obchodoch, nie on-line. Na Slovensku nakupuje osobne 94 % zákazníkov, zatiaľ čo on-line nakúpilo v roku 2015 len 5 % zákazníkov. Kvety a priania tvorili vlani 11 % transakcií. Viac ako polovica transakcií bola uskutočnená v reštauráciách.

Popri kyticiach a čokoládach sa do popredia dostávajú aj hodnotnejšie dary. Klenotníctva v ostatných rokoch pravidelne sledujú pred Valentínom nárast záujmu. Tento rastúci trend potvrdzuje prieskum ALO diamonds, podľa ktorého kúpi aspoň raz za rok šperk 38 % Slovákov a 76 % Slovákov aspoň raz za 5 rokov. Slováci najčastejšie kupujú šperky v hodnote od 170 do 350 eur. Zároveň však medziročne rastie aj záujem o šperky drahšie ako 350 eur, ktoré sú vnímané aj ako investície. Aspoň raz takýto šperk podľa prieskumu ALO diamonds kúpilo 37 % Slovákov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia