Na čo sa najčastejšie pýtate ohľadne SEPA?

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
* zľava platná len pre Flexipôžičku na bývanie, nie je možná kombinácia oboch zliav pri jednom úvere Foto: VÚB, a.s.

BRATISLAVA 26. januára (WBN/PR) – Zavedenie jednotnej oblasti platieb SEPA zjednotilo podmienky pri prevodoch v eurách. Výhody, ktoré táto úprava prináša, pocítite pri prvej úhrade do zahraničia. Nebude vás stáť viac ako tie v rámci Slovenska a prekvapí vás aj rýchlosťou. Z online poradne vyberáme otázky, ktoré sa k tejto téme najčastejšie pýtate:

1. Kde zistím, aký mám IBAN?

IBAN máte uvedený v každom výpise z účtu, dá sa vidieť aj v internet bankingu a od februára 2016 bude vždy štandardne uvedený pri uzatvorených zmluvách o bežnom účte.

Dá sa tiež zistiť na webových stránkach bánk vrátane NBS pomocou kalkulačky IBAN zo štandardného tvaru čísla účtu. Prevodník IBAN v internet bankingu ponúka aj VÚB.

2. Treba nanovo zadať existujúce trvalé príkazy a inkasá?

Pri existujúcich trvalých príkazoch alebo autorizáciách na inkaso (na účte platiteľa) zmenu na IBAN zadávať netreba. Banky už automaticky prekonvertovali účty na tvar IBAN.

3. Musí príkaz na SEPA inkaso iniciovaný príjemcom inkasa obsahovať účet už v tvare IBAN?

Áno, príkaz na SEPA inkaso od príjemcu inkasa musí vždy obsahovať účty v tvare IBAN už pri zaslaní/predložení príkazu na inkaso do banky.

4. Fungujú SEPA prevody aj na úhrady do Čiech či Veľkej Británie

Pri platbách do SEPA krajín*, ktorých domácou menou nie je euro, bývajú ľudia na pochybách, ako ich vyriešiť rýchlo a výhodne. Základná rada znie: SEPA prevod v eurách je najvýhodnejší aj v tomto prípade.

Nevzniknú vám žiadne kurzové rozdiely a poplatky za prevedenie peňazí sú rovnaké ako do SEPA krajín s eurom či za domáce platby na Slovensku.

Prijímateľ peňazí ich má na účte najneskôr v nasledujúci pracovný deň po zadaní príkazu v banke platiteľa. Ak má účet vedený v národnej mene svojej krajiny, suma v eurách sa mu prepočíta aktuálnym kurzom platným v jeho banke, pričom mu vznikne kurzový rozdiel. Zároveň si banka príjemcu voči nemu môže zúčtovať podľa svojho cenníka poplatok za prijatý prevod. Ten môže byť v rôznych bankách odlišný.

5. Ako je to s prevodom peňazí v domácej mene do SEPA krajín, kde domácou menou nie je euro? Prevod v inej mene ako euro je cezhraničným prevodom, je pri ňom uplatnený vyšší poplatok ako pri SEPA prevode v eurách. Banka príjemcu môže tiež zúčtovať poplatok za spracovanie platby podľa svojho cenníka. Príjemca však v takomto prípade nemá kurzový rozdiel, ak má účet vedený v mene prevodu.

6. Je pravda, že SEPA prevody do zahraničia sú lacnejšie?

Väčšina Európy je dnes súčasťou SEPA priestoru, to znamená, že pri väčšine zahraničných platieb môžete využiť najvýhodnejšie riešenie: SEPA prevod v eurách.

Po zadaní platobného príkazu (je jedno, či v pobočke alebo cez elektronické bankovníctvo) bude mať prijímateľ peniaze na účte vo svojej banke najneskôr v nasledujúci pracovný deň.

Poplatok za takúto platbu je rovnaký ako pri prevode v rámci Slovenska, 0,22 € pri zadaní platby elektronicky cez Nonstop banking, 1,30 € pri prevode uskutočnenom v pobočke VÚB.

Poznáte krajiny SEPA priestoru s inou domácou menou ako euro? *

Patria k nim Bulharsko, Česká republika, Dánsko, Chorvátsko, Island, Lichtenštajnsko, Maďarsko, Nórsko, Poľsko, Rumunsko, Švédsko, Veľká Británia a Švajčiarsko.

Viac na: https://www.vub.sk/ludia

VÚB

VÚB banka je členom medzinárodnej bankovej skupiny Intesa Sanpaolo, ktorá má zastúpenie vo viac ako 40 krajinách po celom svete. Je aktuálnou držiteľkou ocenenia Najlepšia banka na Slovensku od magazínov Global Finance a EMEA Finance ako aj ocenenia Banka s najlepšími službami privátneho bankovníctva na Slovensku od magazínu Euromoney. Svoje služby na Slovensku poskytuje prostredníctvom siete 196 retailových pobočiek, 26 firemných pobočiek a 11 hypotekárnych centier. Banka zároveň prevádzkuje aj jednu pobočku v Českej republike.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie VÚB Všeobecná úverová banka