Saganovi o jedinú sekundu ušiel triumf na Tirreno-Adriatico

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peter Sagan
Slovenský cyklista Peter Sagan skončil celkovo druhý na pretekoch Tirreno-Adriatico. Foto: facebook.com/tirrenoadriatico

SAN BENEDETTO DEL TRONTO 15. marca (WebNoviny.sk) – Slovenský majster sveta v cestnej cyklistike Peter Sagan obsadil konečné druhé miesto na pretekoch kategórie WorldTour Tirreno-Adriatico, zvíťazil v bodovacej súťaži.

Časovku ovládol špecialista Cancellara

Dvadsaťšesťročný Žilinčan v službách tímu Tinkoff po utorkovej záverečnej časovke na 10,1 km v meste San Benedetto del Tronto zaostal v konečnom účtovaní za svojím veľkým rivalom Gregom van Avermaetom z Belgicka o jedinú sekundu. Celková tretia priečka patrí Luxemburčanovi Bobovi Jungelsovi z Etixxu-QuickStep s odstupom 23 sekúnd. Peter Sagan skončil v časovke na 11. mieste, 7 sekúnd pred Van Avermaetom, ale jedna sekunda mu na celkový triumf chýbala.

Slovenský rýchlik zo Žiliny Sagan v minulosti triumfoval na troch etapových pretekoch. Vlani trochu prekvapujúco vyhral Okolo Kalifornie a v roku 2011 sa stal celkovým víťazom Okolo Poľska a Okolo Sardínie. „Vydal som zo seba to najlepšie. Bolo to zvláštne Tirreno s jedným dňom pauzy. Že som bol znova druhý? Takýchto umiestnení som pozbieral už niekoľko. Príde aj prvenstvo,“ uviedol Peter Sagan pre belgický portál Sporza.

Neskôr dodal pre portál svojho tímu Tinkoff: „Ak sa pozriete na výsledok, je jednoduché byť sklamaný, ale ja nie som. Ak by sa nezrušila horská etapa, asi by som nebojoval do konca o prvenstvo. Škoda, že som nevyhral niektorú z etáp, ale v minulosti sa mi to na tomto podujatí podarilo. Hlavné ciele sezóny sú ešte len predo mnou. Ak sa na to pozrieme z tohto uhla pohľadu, dosiahnutý výsledok je veľmi pozitívny. Aj z pohľadu tímu som šťastný, ako to celé dopadlo. Pracovali sme tvrdo a podávali brilantné výkony. Moja forma je dobrá a môžeme sa teda optimisticky dívať do ďalšej časti sezóny.“ Športový riaditeľ tímu Tinkoff Lars Michaelsen uviedol: „Stále môžeme dookola hovoriť, čo by bolo keby… Dnes to pre nás v samom závere nebolo podľa želania, aj keď Peter podľa mňa zajazdil skvelú časovku po všetkom tom vypätí v prechádzajúcich dňoch.“

Utorkovú krátku časovku ovládol s priemernou rýchlosťou 54,431 km/h špecialista Fabian Cancellara, ktorý nadelil druhému Francúzovi Johanovi Le Bonovi z tímu FDJ 13 sekúnd. Z trojice favoritov pred záverečnou siedmou etapou najlepšie dopadol Slovák Peter Sagan, ale osemsekundové manko na Van Avermaeta sa mu napokon nepodarilo zlomiť. Tretí do partie Čech Zdeněk Štybar výrazne zaostal a napokon ho v konečnej výsledkovej listine klasifikovali na siedmej priečke.

Sagan skončil druhý za Van Avermaetom už tretíkrát v tejto sezóne

Víťaz Van Avermaet z tímu BMC Racing a spolu s ním aj Sagan so Štybarom mohli bojovať o celkové prvenstvo po zrušení nedeľňajšej horskej etapy. S ňou v programe by len ťažko mohli pomýšľať na úspech. „Je to stále podobné v časovkách, nijako výnimočne to neprežívam, je to moja práca. Dnešná trať bola rýchlejšia pre pretekárov, ktorí štartovali neskôr. Som šťastný, každé víťazstvo si cením, urobil som, čo som chcel. Preteky Tirreno-Adriatico mi ukázali, akí silní sú Sagan, Štybar či Van Avermaet. Teraz potrebujem oddych. Čakajú nás ďalšie veľké preteky, uvidíme, ako to dopadne už najbližšie na klasike Miláno-San Remo,“ uviedol Fabian Cancellara v prvej televíznej reakcii.

Tridsaťročný Van Avermaet je prvým belgickým víťazom Tirreno-Adriatico od roku 1977, keď sa to podarilo Rogerovi de Vlaeminckovi. Legendárny jazdec v tom roku vyhral aj monumenty Okolo Flámska a Paríž-Roubaix. „Jedna sekunda, to nie je veľa, ale stačí to. Vedel som, že to bude veľmi tesné, pretože nepatrím medzi najlepších časovkárov. Som však nesmierne šťastný, že tá jedna sekunda hrala v môj prospech. Nikdy som nesníval o triumfe na Tirreno-Adriatico, ale napokon sa mi to podarilo. Je to však moje prvé a posledné víťazstvo,“ cituje Van Avermaeta Sporza.

Peter Sagan skončil druhý za Van Avermaetom už tretíkrát v tejto sezóne. Najprv nestačil na Belgičana v závere februára na prvej európskej klasike Omloop Het Nieuwsblad, potom za ním finišoval aj v pondelkovej 6. etape na Tirreno-Adriatico a napokon na tom istom podujatí zostal za jeho chrbtom aj v konečnom hodnotení. Navyše, Sagan prehral záverečný špurt s Van Avermaetom aj v 13. etape vlaňajšej Tour de France. Pred sobotňajšou monumentálnou klasikou Miláno-San Remo sa tak črtá veľký súboj dvoch klasikárskych rivalov. BMC Racing už informoval, že Van Avermaet bude na La Classicissime jeho lídrom.

Výsledky – Tirreno-Adriatico 2016:
7. etapa (San Benedetto del Tronto – San Benedetto del Tronto, individuálna časovka na 10,1 km):

1. Fabian Cancellara (Švaj.) Trek-Segafredo 11:08 min, 2. Johan Le Bon (Fr.) FDJ +13 s, 3. Tony Martin (Nem.) Etixx-QuickStep, 4. Alex Dowsett (V. Brit.) Movistar – obaja +15, 5. Tom Leezer (Hol.) LottoNL-Jumbo, 6. Maciej Bodnar (Poľ.) Tinkoff – obaja +16,… 11. Peter Sagan (SR) Tinkoff +24.

Konečné poradie:

1. Greg van Avermaet (Belg.) BMC Racing 20:42:22 h, 2. Peter Sagan (SR) Tinkoff +1 s, 3. Bob Jungels (Lux.) Etixx-QuickStep +23, 4. Sebastien Reichenbach (Švaj.), 5. Thibaut Pinot (Fr.) obaja FDJ – obaja 24, 6. Vincenzo Nibali (Tal.) Astana +29, 7. Zdeněk Štybar (ČR) Etixx-QuickStep +33

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Bob JungelsFabian CancellaraMaciej BodnarPeter SaganThibaut PinotTony MartinVincenzo Nibali