Video: Peter Sagan tesne prehral špurt na Tirreno-Adriatico

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peter Sagan
Greg Van Avermaet sa raduje z triumfu v šiestej etape pretekov Tirreno-Adriatico 2016, Peter Sagan (vpravo) skončil druhý. Foto: facebook.com/tirrenoadriatico

CEPAGATTI 14. marca (WebNoviny.sk) – Belgičan Greg van Avermaet z tímu BMC Racing sa stal víťazom pondelkovej 6. etapy na pretekoch cyklistickej elitnej kategórie WorldTour Tirreno-Adriatico. V atraktívnom závere v miernom stúpaní van Avermaet zdolal Slováka Petra Sagana o dĺžku bicykla a stal sa novým lídrom pretekov. Tretí bol s dvojsekundovým odstupom Poliak v drese tímu Sky Michal Kwiatkowski.

Sagan sa posunul na celkové tretie miesto

Dvestodesať kilometrov zväčša s rovinovým profilom z Castelraimonda do Cepagatti absolvoval víťaz v čase 4:34:14 h. Sagan jazdiaci v červenom tričku lídra bodovacej súťaže bol v predchádzajúcich etapách na tohtoročných pretekoch Tirreno-Adriatico druhý, štvrtý aj siedmy a teraz teda po druhý raz obsadil druhé miesto. Dvadsaťšesťročný Žilinčan stále čaká na premiérový triumf odvtedy, čo sa stal vlani v septembri v americkom Richmonde majstrom sveta v pretekoch s hromadným štartom. Van Avermaet zdolal Sagana v tomto roku v koncovke etapy už po druhý raz, v závere februára sa presne v tomto poradí skončila prvá klasika sezóny na belgickom území Omloop Het Nieuwsblad.

„Môj tím dnes odviedol veľa práce. Som veľmi spokojný s tým, ako som jazdil v záverečnom špurte, počínali sme si dobre. Výborne pracovali aj v tíme Etixx-QuickStep a tiež Michal Kwiatkowski. Napokon sme si udržali náskok pred skupinou za nami, šiel som do šprintu a snažil som sa vydať zo seba to najlepšie. Ešte raz ďakujem môjmu tímu,“ uviedol Peter Sagan podľa webu tímu Tinkoff.

Športový riaditeľ tímu Tinkoff Lars Michaelsen dodal: „Dnes sme jazdili tak, aby sme získali víťazstvo v etape. Tiež sme si chceli ubrániť líderské tričko pre lídra bodovacej súťaže. Môj kompliment patrí tímu, náš plán sme dotiahli takmer do perfektnosti. Dnešný výkon nášho družstva bol prejavom vysokej profesionality a som na neho hrdý.“

V celkovom priebežnom poradí Tirreno-Adriatico sa Van Avermaet dostal na čelo o 7 sekúnd pred doterajšieho lídra Čecha Zdeňka Štybara z tímu Etixx-QuickSteo, ktorý v pondelok finišoval štvrtý. Tretí už je Sagan, ktorý sa na pódiovú priečku posunul zo siedmej pozície aj vďaka bonifikačným sekundám za druhé miesto v 6. etape. Za Van Avermaetom zaostáva o 8 sekúnd a má reálnu šancu zaútočiť na celkové prvenstvo na Tirreno-Adriatico. Preteky vyvrcholia v utorok individuálnou časovkou na 10,1 km so štartom aj cieľom v San Benedetto del Tronto. Nedeľňajšiu piatu etapu s horským charakterom organizátori preventívne zrušili. Dôvodom bola nepriaznivá predpoveď počasia, na plánovanej trase sa nachádzalo priveľké množstvo snehu.

Preteky vyvrcholia v utorok časovkou

Približne 20 km pred cieľom pondelkovej etapy sa vpredu sformovala silná osemčlenná skupina jazdcov, ktorej únik vyprovokoval tím Tínkoff. Nechýbal v nej líder tohto tímu Peter Sagan aj dvaja jeho kolegovia Daniele Bennati a Oscar Gatto, ďalej Greg Van Avermaet (BMC Racing), Fernando Gaviria, Zdeněk Štybar and Matteo Trentin (Etixx – Quick-Step) a Michal Kwiatkowski (Team Sky). Pätnásť kilometrov pred cieľom bol náskok kvality vpredu už 35 sekúnd.

O ďalšie 4 km pri nájazde do posledného kola bol pelotón už na dohľad, ale neskôr časový rozdiel opäť narástol na vyše 20 sekúnd. To už zostalo vpredu iba šesť jazdcov vrátane Sagana, Van Avermaeta, Kwiatkowského, ale aj lídra priebežnej celkovej klasifikácie Štybara. Sagan nastúpil v cieľovom stúpaní ako prvý, ale Van Avermaet mu vošiel do háku a v posledných desiatkach metrov sa rozhodujpúcim spôsobom dostal dopredu skúsený 30-ročný Belgičan.

Výsledky – Tirreno-Adriatico 2016:
6. etapa (Castelraimondo – Cepagatti, 210 km):

1. Greg van Avermaet (Belg.) BMC Racing 4:34:14 h, 2. Peter Sagan (SR) Tinkoff – rovnaký čas ako víťaz, 3. Michal Kwiatkowski (Poľ.) Team Sky +2, 4. Zdeněk Štybar (ČR) Etixx-QuickStep +4, 5. Caleb Ewan (Aus.) Orica GreenEdge +7, 6. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar +7.

Poradie po 6. etape:

1. Zdeněk Štybar (ČR) Etixx-QuickStep 20:30:43 h, 2. Greg van Avermaet (Belg.) BMC Racing +7, 3. Peter Sagan (SR) Tinkoff +8.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alejandro ValverdeCaleb EwanFernando GaviriaGreg van AvermaetMichal KwiatkowskiPeter Sagan