Tour de France 2017 začne časovkou v Düsseldorfe

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Tour de France
Foto: SITA/AP

PARÍŽ 14. januára (WebNoviny.sk) – Cyklistická Tour de France v roku 2017 odštartuje v nemeckom Düsseldorfe individuálnou časovkou na 13 kilometrov. Nemecko bude hostiť začiatok najslávnejších pretekov, tzv. Grand Départ, po prvý raz od roku 1987 a domáci Tony Martin bude mať šancu získať hneď na úvod žltý dres pre lídra celkovej klasifikácie.

Tridsaťročný špecialista na časovky dlho čakal na chvíľu, keď si oblečie maillot jaune, napokon sa mu to podarilo vo vlaňajšej edícii v 4. etape zo Seraing do Cambrai s mačacími hlavami, keď v závere ušiel vedúcej skupine. Najcennejšie tričko v profesionálnom pelotóne vlastnil iba dva dni, pretože v závere 6. etapy si pri páde zlomil kľúčnu kosť a odstúpil z pretekov.

Obrazom: Najkrajšie momenty Petra Sagana na Tour de France 2015

Organizátorská spoločnosť Tour de France Amaury Sport Organisation (ASO) opísala časovku ako úplne rovinatú a vyhovujúcu silovým jazdcom, medzi ktorých patrí aj Martin. Časovka odštartuje 1. júla pri düsseldorfskom veľtrhu, ďalej povedie popri brehu rieky Rýn do Kráľovskej aleje a odtiaľ do cieľa neďaleko veľtrhu. Druhá etapa TdF 2017 sa pôjde z Düsseldorfu, detaily oznámia usporiadatelia v 18. októbra v Paríži. Známe je jedine to, že etapa povedie centrom mesta a prvé body do súťaže o bodkované tričko pre víťaza vrchárskej súťaže sa budú dať získať už na šiestom kilometri na vrchole stúpania na Grafenberg.

Tour de France v roku 2017 nebude súčasťou kalendára World Tour Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI). ASO v novembri odmietla návrh reforiem prestížneho seriálu a rozhodla sa pre registráciu svojich podujatí v kalendári pre sezónu 2017 v nižšej kategórii Hors Classe (HC), na ktorú sa vzťahujú iné podmienky ako na World Tour, najmä pokiaľ ide o možnosti pozývania tímov. Trieda HC je druhá najvyššia v hierarchii UCI po World Tour.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Tony Martin