Kotlebovcov pozvali na univerzitu v Nitre, rektor sa má ospravedlniť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Milan Uhrík, Marian Kotleba
Zľava dole: Poslanci NR SR za stranu ĽSNS Milan Uhrík a Marian Kotleba. Foto: archívne, SITA/Marko Erd

NITRA 7. marca (WebNoviny.sk) – Pracovníci Katedry slovenskej literatúry na Filozofickej fakulte Univerzity Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre napísali otvorený list rektorovi, ktorým protestujú proti účasti kotlebovcov na slávnostnom podujatí univerzity. Zároveň žiadajú rektora o ospravedlnenie. Pod listom, ktorý poskytli akademickej verejnosti UKF a médiám, je podpísaných 11 pracovníkov katedry.

Medzi pozvanými Kecskés aj Uhrík

Na udeľovaní titulov doctor honoris causa 2. marca boli medzi pozvanými hosťami aj dvaja poslanci Národnej rady SR za Ľudovú stranu Naše Slovensko Mariana Kotlebu – podpredseda strany Milan Uhrík a nitriansky krajský predseda Ján Kecskés.

Táto politická strana predstavuje podľa zamestnancov katedry myšlienkový prúd, ktorý je v príkrom rozpore s ideálmi humanizmu, demokracie, tolerancie, ku ktorým sa univerzita hlási, a je tiež v rozpore s myšlienkami osobností, ktorým bol titul doctor honoris causa udelený.

„Podporuje extrémizmus, spoločensky neakceptovateľné názory založené na rasovej a etnickej neznášanlivosti,“ píše sa v liste.

Zelenický vydal stanovisko

Rektor UKF Ľubomír Zelenický v pondelok vydal svoje stanovisko ku kauze. Uviedol v ňom, že každé podujatie podobného charakteru má obsahový a protokolárny rozmer.

„V rámci myšlienkového posolstva sme prostredníctvom ocenených osobností vyslali jasný odkaz o tom, k akým hodnotám sa naša univerzita hlási a aké postoje propaguje. V rámci protokolárnej časti podujatia, ktoré bolo verejné a prístupné aj pre širokú verejnosť, sme naň pozvali predstaviteľov spoločenského života mesta Nitry, ako aj demokraticky zvolených zástupcov všetkých politických strán za Nitriansky kraj,“ napísal rektor.

Podľa pracovníkov katedry je to neakceptovateľná argumentácia. „Zdôrazňujeme, že čo je legitímne z hľadiska zákona, ešte nemusí byť legitímne z hľadiska morálky,“ napísali. Titul doctor honoris causa udelila univerzita profesorovi Abrahimovi Habibullovi Khanovi z Torontskej univerzity v Kanade a in memoriam pedagogickému psychológovi Zdeňkovi Helusovi z Univerzity Karlovej v Prahe.

„Domnievame sa, vážený pán rektor, že je nevyhnutné, aby ste verejnosti vysvetlili, za akých okolností došlo k tomu, že uvedení dvaja poslanci ĽSNS boli pozvaní na udeľovanie titulu doctor honoris causa a aby ste sa v mene univerzity za znehodnotenie tohto slávnostného aktu ospravedlnili,“ píše sa v liste.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ján KecskésMarian KotlebaMilan Uhrík
Firmy a inštitúcie Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko