V noci bude možné pozorovať padajúce hviezdy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Hviezda hviezdy
ilustračné foto Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 3. januára (WebNoviny.sk) – Padajúce hviezdy bude možné pozorovať v noci z nedele 3. januára na pondelok 4. januára. V pondelok ráno totiž nastane maximum Kvandrantid, meteorického roja, ktorý má zo všetkých rojov v tomto roku najlepšie pozorovacie podmienky a vysokú frekvenciu. Padajúce hviezdy budú najlepšie viditeľné od polnoci až do svitania. Agentúru SITA o tom informoval Pavol Rapavý zo Slovenského zväzu astronómov.

Meteorický roj Kvandrantidy je v činnosti od 28. decembra do 12. januára, no vysoké frekvencie nepresahujú osem hodín. „Predpoveď tohtoročného maxima je 4. januára okolo 9:00, no podľa výpočtov Jeremie Vaubaillona (Observatoire de Paris . Institut de Mecanique Celeste et de Calcul des Ephemerides) môže nastať už medzi 23:00 a 03:00, čo sú podmienky pre nás priam ideálne,“ priblížil Rapavý. Ako ďalej dodal, očakávaná frekvencia padania hviezd je v tomto roku 120, čo znamená, že každú minútu bude vidno minimálne jeden meteor. Aktivita roja je premenlivá, mení sa v intervale 60 – 200, no v roku 2014 presiahla 250. Roj je podľa astronómov stredne rýchly, jeho častice vstupujú do zemskej atmosféry rýchlosťou 41 km/s a vyznačuje sa veľkým podielom jasných meteoritov. „Kvandrantidy sú veľmi mladým meteorickým rojom. Prvé zaznamenané pozorovanie je z Talianska z roku 1825. Materským telesom je blízkozemný asteroid typu Amor s označením 2003 EH1 s obežnou dobou 5,5 roka a vysokým sklonom dráhy. Najbližšie k Slnku bol 12. marca 2014 a je možný jeho súvis s kométou C/1490 Y1, ktorá bola pozorovaná v Číne, Japonsku a Kórei,“ priblížil očakávané nebeské divadlo Rapavý.

Pozorovať padajúce hviezdy bude podľa astronómov možné celú noc, ideálne podmienky budú od polnoci do svitania. Frekvencia padajúcich hviezd bude stúpať. Večer bude meteorov menej, no budú mimoriadne dlhé. „Dve hodiny po polnoci vyjde Mesiac po poslednej štvrti, no ten bude pozorovanie rušiť len málo. Pri Mesiaci uvidíme aj červenkastý Mars, vpravo Jasný Jupiter a ráno aj žiarivú Venušu a slabší Saturn. Ďalekohľadom 5° severne od Arkturusa, najjasnejšej hviezdy v súhvezdí Pastier, nájdeme aj malý hmlistý obláčik – kométu Catalina. Je to pravdepodobne najjasnejšia kométa, ktorá bude pozorovateľná v tomto roku,“ dodal Rapavý.

Meteorický roj Kvandrantidy je pomenovaný podľa dnes už neexistujúceho súhvezdia Nástenný kvadrant (Quadrans Muralis), v ktorom sa nachádza radiant – miesto, z ktorého meteory zdanlivo vylietavajú. Súhvezdie pomenoval v roku 1795 Jerome Lalande a nachádzalo sa medzi súhvezdiami Pastier, Herkules, Drak a Veľký voz. Radiant roja v severnej časti súhvezdia Pastier je cirkumpolárny – nezapadajúci, teda stále nad obzorom, po polnoci nad severovýchodom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať