Kližan odvrátil tri mečbaly, v Rotterdame zabojuje o titul

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Martin Kližan
Martin Kližan sa do najlepšej osmičky na turnaji ATP prebojoval premiérovo od apríla, kedy sa mu to podarilo v Barcelone. Foto: SITA/AP

ROTTERDAM 13. februára (WebNoviny.sk) – Slovenský tenista Martin Kližan zvíťazil nad francúzskym kvalifikantom Nicolasom Mahutom za 166 minút 6:7 (3), 7:6 (7), 6:2 v sobotňajšom semifinále dvojhry na podujatí ATP World Tour 500 ABN AMRO World Tennis Tournament v holandskom Rotterdame (dotácia 1 722 820 eur, tvrdý povrch Pro Flex v hale).

Prehrával pritom 6:7 (5), 3:5 a do konca druhého setu odvrátil dovedna tri mečbaly: jeden pri svojom podaní v deviatej hre a dva za sebou v neskoršom tajbrejku. Tridsaťštyriročnému veteránovi Mahutovi, aktuálne 54. v systéme, Kližan odplatil prehru 6:4, 4:6, 6:7 (5), 3:6 z 2. kola vrcholného antukového Roland Garros 2012. V piatok sa vo štvrťfinále dostal z piatich mečbalov Španiela Roberta Bautistu-Aguta.

Mahut bol do konca druhého setu lepší

Štvornásobný a úradujúci Tenista roka v SR Kližan bude v nedeľu od 15.30 h v stánku Ahoy Stadium bojovať o titul, svoj premiérový s hodnotou „500“, s Gaelom Monfilsom nasadeným ako piatym. Francúz v sobotu medzi najlepšími štyrmi prekonal Nemca Philippa Kohlschreibera za 77 minút s prehľadom 6:3, 6:2. S 29-ročným niekdajším siedmym mužom hodnotenia Monfilsom (18.) má Kližan skóre 0:1 od prehry 6:7 (5), 4:6, ktorú inkasoval už v sezóne 2007 v „hardovom“ Washingtone.

„Je neuveriteľné, že sa mi napokon podarilo zvíťaziť. Mahut bol do konca druhého setu lepším hráčom, ja dnes možno tým šťastnejším, Už sa neviem dočkať môjho prvého ´päťstovkového´ finále,“ povedal podľa webu podujatia Kližan, ktorý mal pomer „winnerov“ a nevynútených chýb 45:28, zdolaný 41:35. Slovák zvládol 8 z 11 zákrokov pri sieti, Francúz 30 z 50. Mahut bol na esá lepší 16:9, urobil 3 dvojchyby proti 4. Zdolaný premenil 1 z 5 brejkbalov, postupujúci 3 z 9.

„V prvom sete to bola taká nuda, že ak by som bol divák, normálne by som z toho zápasu odišiel… Hralo sa servis a koniec. Ja som proti jeho podaniu vôbec nemal nárok, hoci tam bol jeden brejkbal, on pri mojom servise uhral dokopy asi tak dva fiftíny. Určite to bol veľmi, veľmi zle pozerateľný tenis. Čo povedať k tomu druhému setu? Prehrával som 3:5, Mahut mal mečbal pri mojom podaní, potom servoval na víťazstvo, v tajbrejku prišli ďalšie dva mečbaly… Zase sa mi to však podarilo strašne vybojovať srdcom a musím povedať, že tretí set už bol v mojej réžii. Ten chalan v prvom sete a do polovice druhého nenormálne podával, ´dvestovkové´ nechytateľné veci do rohov, bol ´on fire´, nedalo sa to returnovať. Prišla však šanca a diváci ma podporili, chceli vidieť nejakú šou, trochu som ju urobil a myslím si, že mi to pomohlo. Super som to dotiahol do konca, bol to neskutočný zápas. Zajtra ma čaká prvé ´päťstovkové´ finále a jediné, čo chcem, je, aby sa moje meno aj so slovenskou vlajkou krásne ocitlo v rotterdamskej hale,“ vyhlásil Kližan, jeho slová sprostredkoval mediálny manažér Jozef Korbel.

Kližan sa v neoficiálnej verzii svetového rebríčka posunul v okamihu premenenia mečbalu na 30. stupienok, už bol aj na 24. mieste. Tento týždeň sa môže dostať maximálne na 27. pozíciu.

Kližan vo finále ešte neprehral

Podľa databázy Asociácie tenisových profesionálov (ATP) Kližan teraz má na konte 99 singlových zápasových úspechov na úrovni World Tour či grandslamovej. Kližan už má garanciu 300 bodov do hodnotenia a prémie 170 665 eur brutto. Šampión si odnesie 500 bodov a 363 400 eur pred zdanením. Pred 21 rokmi na tomto podujatí triumfoval Miloslav Mečíř.

Nováčik roka 2012 na okruhu ATP Kližan ešte nikdy neprehral vo finále na hlavnej profesionálnej úrovni. Keď sa doň prebojoval, radoval sa v Petrohrade 2012, Mníchove 2014 a Casablance 2015. Len v prvom prípade to bolo na „harde“ pod strechou, teda v podmienkach ako sú terajšie. Lichotivou sprievodnou zaujímavosťou je, že bezchybný výkaz má aj vo finále štvorhry (Umag 2013, Nice 2014, Rio de Janeiro 2015).

Dvadsaťšesťročný Petržalčan Kližan, 43. vo svetovom rebríčku, si v Rotterdame už o dve kolá zlepšil miestny osobný rekord. V sezóne 2013 pre zranenie ľavej nohy nedohral štvrťfinále proti Francúzovi Gillesovi Simonovi, nad ktorým viedol o set a brejk (napokon 7:6 /6/, 3:6, 0:3 a skreč).

V kombinácii s minulotýždňovým semifinále spomenutého štatutárne menej významného turnaja v Sofii nazbieral Kližan 390 bodov do „Race“ o OH 2016 v brazílskom Riu de Janeiro z potrebných približne 800-850, pričom od začiatku júna 2015, teda v období po parížskom Roland Garros, ich do konca januára mal na konte len 300.

Stále platí, že víťaz troch turnajov Mahut naposledy bol vo finále vlani v júni na tráve v holandskom Hertogenboschi, kde aj získal primát. Ešte nikdy nebol vo finále na inom ako spomenutom najrýchlejšom podklade. Mahut bol prvým kvalifikantom v rotterdamskom semifinále po 15 rokoch, keď iný francúzsky Nicolas – Escudé – vo finále prekonal Švajčiara Rogera Federera.

Dvojhra – semifinále:

Martin Kližan (SR) – Nicolas Mahut (Fr.) 6:7 (3), 7:6 (7), 6:2 za 166 minút

Gael Monfils (Fr.-5) – Philipp Kohlschreiber (Nem.) 6:3, 6:2 za 77 minút

Slovák si vypracoval prvý brejkbal

Zverenec Martina Hromeca Kližan si ako prvý vypracoval brejkbal, ale pokus o bekhendové obhodenie popri čiare z veľmi ťažkej pozície neupratal do dvorca. Následne ho rozhodil blesk fotoaparátu pri stopbale a Mahut zaúradoval servisom, išiel na 3:2. Okrem tohoto piateho gemu boli obaja na podaní veľmi presvedčiví, Slovák do stavu 4:5 pustil Francúzovi dovedna len dva fiftíny. Neutrálnejšej medzihry bolo minimum. Kližan na servise v desiatom geme pri skóre 0:15 bekhendovým obhodením do bližšej strany vytrestal Mahutov príliš ambiciózny prechod k sieti a následne v pohode vyrovnal na 5:5.

V neskoršom tajbrejku, ktorý podľa diania bol úplne logickým vyústením, Kližan prekrásnym forhendovým kraťasom dal na 1:1, ale nestihol si dostatočne ustúpiť na forhendovú reakciu na return pod nohy. Mahutova chyba však znamenala okamžitý minirebrejk – 2:2. Francúz sa esom dostal na 3:2 a Slovák znova poslal do siete forhendovú odpoveď na príjem. V kľúčových chvíľach úvodnej časti nemal pokoj a istotu. Podaním síce znížil na 3:4, ale Mahut sa rovnakým spôsobom posunul na 5:3 aj 6:3. Slovák potom spáchal dvojchybu. Hralo sa 47 minút.

Mahut sa tlačil dopredu

Navyše, Kližan okamžite čelil brejkbalu, Mahut sa sám pripravil o šancu lacným forhendovým zlyhaním. Slovák esom na „téčko“ išiel na 1:0. Esom vstúpil aj do piateho gemu, ale Mahutovo forhendové krížne obhodenie po tom, ako si dobre pritiahol súpera dopredu, navodilo Francúzov znepokojivý náskok 30:15. Slovák sa z náznaku ťažkostí vymanévroval na 3:2. Do šiestej hry vstúpil forhendovým „winnerom“, po ese bezmocne rozpažil. V následnej dlhočiznej výmene plnej variácií si bekhendom popri čiare nabil na jasné forhendové zakončenie zo vzduchu. Mahuta pri došmyknutí zabolela ľavá noha, nad minútu sa dával dokopy, čo je viac ako dvojnásobok oproti pravidlám. Za stavu 30:30 bol Francúz forhendovým volejom neskoro pri kvalitnom obhodení, vzápätí však zvládol hektickú situáciu pri sieti – najmä forhendový halfvolej bol veľmi zložitý. Mahut potom aktívnou hrou vyrovnal na 3:3.

Francúz sa stále tlačil dopredu, šikovným forhendovým sklepnutím si doprial skóre 30:15 na príjme v siedmej hre a Slovákovi odletel krížny bekhend, na ktorý nemal priveľa času. Vzápätí dosť unáhlene prepálil forhend, keď súper dobre ustál zmenu rytmu – 3:4 a bez zápletky aj 3:5. Kližan vzápätí mal štyri jednotlivé gembaly na zníženie, ale Mahut si zásluhou pohotového bekhendového zákroku zblízka utvoril mečbal, urobil pri ňom vynútenú chybu. Slovák v tejto 13 minút trvajúcej hre so siedmimi zhodami predsa len upravil na 4:5 a nasledovala pripomienka piatkovej štvrťfinálovej zázračnej záchrany proti Španielovi Robertovi Bautistovi-Agutovi (6:7 /5/, 7:6 /6/, 6:0 z manka 3:5 na gemy v druhom sete a aj cez 5 mečbalov). Slovák totiž aktívnym forhendom unikol na 30:0. Vtedy nezvládol dokĺznutý forhendový pokus o obhodenie, ale Francúz následne poslal hrateľný forhend do siete. Kližan pri prvom brejkbale neupratal return do dvorca, ale dočkal sa Mahutovho zlyhania, po ktorom spontánne ponúkol publiku oslavný kotrmelec – 5:5 a forhendovým krosom aj 6:5 napriek obrovskému bekhendovému zaváhaniu meter od siete. Mahut si 15. esom vynútil ďalší tajbrejk.

Kližana varovali za vyhodenie rakety

Kližan viedol v „lotérii“ 1:0, keď Mahut zbytočne vyhodil forhend. Slováka mohlo veľmi mrzieť, že za stavu 1:1 mu nevyšlo bekhendové obhodenie z kategórie trafiteľných. Z 1:2 však priebežne preklopil na 3:2 a príjem, smeč si naplno vychutnal. Aj zničenie rakety po forhende do siete, keď sa bravúrne vymanil z defenzívy a mal nabité hlboko v kurte – 3:3. Presne táto loptička sa javila ako kardinálna. Slovák sa však predsa prepracoval k minibrejku: Francúz vložil priveľa sily do forhendu. Kližan vzápätí takisto a frustrovane odpálenou loptičkou s nie príliš vysokou rýchlosťou trafil do ľavého boku Mahuta, ktorý sa – zatiaľ bez iných konzekvencií – škaredo pozrel. Dokonca 4:5 to bolo, keď Francúz skvele prešiel do protiútoku. Slovák inkasoval varovanie za vyhodenie rakety smerom k streche. Mahut si esom vybojoval dva mečbaly. Kližan odstránil ten na príjme gurážnym forhendom na čiaru, potvrdilo to Jastrabie oko. Pri vlastnom podaní sa Slovák nenechal vystrašiť pohybom Francúza k sieti – 6:6 a po „baletno-futbalovej“ vložke pre divákov aj 7:6 kvalitným servisom. Mahut vytiahol nekompromisnú kombináciu podanie – jasné zakončenie. Kližan však skvele zvládol prestrelku pri sieti a tentoraz mal setbal na servise. Po 127 minútach sa išlo ďalej: Slovák vytĺkol Francúzovi bloky.

Kližan, samozrejme, mal psychologickú výhodu. Mahut si pobúchal raketou po hlave, keď okamžite klesol na 15:40. Slovák pri prvom brejkbale pokazil return, Francúz potom akoby nekoncentrovane prepálil forhend a nechal si privolať supervisora na prekonzultovanie situácie zo záveru druhého setu (hneď po ňom ju riešil s empajrovým rozhodcom). Kližan cez 15:30 potvrdil brejk – 2:0. Na 3:1 sa posunul cez 30:30 a vzápätí viedol 40:15 na príjme. Najprv pokazil forhendový return, potom defenzívny bekhend pod silným tlakom. Potom však bekhendom na telo zlomil odolávanie Mahuta pri sieti a zabral razantným forhendom, viedol už 4:1 s dvojitým brejkom. V šiestom geme Slovák priamo podaniami odstránil dva jednotlivé brejkbaly. Francúz ešte upravil na 2:5, nekonal sa však ani náznak drámy. Kližan sa prísnym bekhendovým krosom dostal na bezpečných 40:0, následne spáchal dvojchybu, ale vytiahol bekhendové obhodenie.

Cesta Kližana do finále:

1. kolo: Tommy Robredo (Šp.) 6:2, 6:7 (5), 6:3 za 126 minút

2. kolo (osemfinále): Marcos Baghdatis (Cypr.) 6:3, 6:2 za 70 minút

Štvrťfinále: Roberto Bautista-Agut (Šp.-6) 6:7 (5), 7:6 (6), 6:0 za 164 minút (Kližan odvrátil 5 mečbalov)

Semifinále: Nicolas Mahut (Fr.) 6:7 (3), 7:6 (7), 6:2 za 166 minút (Kližan odvrátil 3 mečbaly)

Slovenskí tenisti s titulmi vo dvojhre na hlavnej profesionálnej úrovni ATP World Tour:

Miloslav Mečíř (11): Rotterdam 1985, Hamburg 1985, Kitzbühel 1986, Auckland 1987, Sydney 1987, Miami 1987, Dallas 1987, Stuttgart 1987, Hilversum 1987, Soul (OH) 1988, Indian Wells 1989

Marián Vajda (2): Praha 1987, Ženeva 1988

Ján Krošlák (2): Tel Aviv 1995, Šanghaj 1997

Karol Kučera (6): Rosmalen 1995, Ostrava 1997, Sydney 1998, New Haven 1998, Bazilej 1999, Kodaň 2003

Dominik Hrbatý (6): San Maríno 1998, Praha 1999, Auckland 2001, Adelaide 2004, Auckland 2004, Marseille 2004

Martin Kližan (3): Petrohrad 2012, Mníchov 2014, Casablanca 2015

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Dominik HrbatýGael MonfilsKarol KučeraMarcos BaghdatisMarián VajdaMartin KližanMiloslav MečířNicolas MahutPhilipp KohlschreiberRoberto Bautista-AgutTommy Robredo