Ukrajinci po 21 rokoch postúpili do finále Hopman Cupu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Alexandr Dolgopolov
Alexandr Dolgopolov vo štvrtok v trojsetovej bitke porazil Lleytona Hewitta. Foto: SITA/AP

PERTH 7. januára (WebNoviny.sk) – Ukrajinskí tenisti druhý raz v histórii postúpili do finále Hopmanovho pohára miešaných reprezentačných družstiev, postarali sa o to Elina Svitolinová a Alexandr Dolgopolov. Na tvrdom povrchu v austrálskom Perthe vo štvrtok zdolali aj svojho tretieho súpera v základnej A-skupine: nad „zlatým“ výberom domácej Austrálie zvíťazili 2:1 na zápasy.

Svitolinová najskôr dotiahla do úspešného konca aj svoj tretí singlový súboj na podujatí, keď ju nedokázala zastaviť ani bratislavská rodáčka v austrálskych farbách Jarmila Wolfeová, pred vydajom Gajdošová. Ukrajinka zvíťazila dvakrát 6:3 a v Perthe je v individuálnom vystúpení bez straty setu. Druhý a rozhodujúci bod pridal Dolgopolov triumfom 4:6, 6:3, 6:4 v trojsetovej bitke s lúčiacou sa domácou legendou Lleytonom Hewittom a aj on je na turnaji zatiaľ nezdolaný.

„Keď idete na kurt proti Hewittovi, musíte počítať s tým, že vás čaká boj. Mám radosť, že som to zvládol,“ povedal po zápase pre oficiálnu stránku týchto MS tímov ITF Dolgopolov. Na tom, že sa Ukrajinci predstavia v sobotňajšom finále, už nič nezmenil ani výsledok záverečnej miešanej štvorhry, v ktorom Austrálčania uchmatli aspoň bod za víťazstvo 3:6, 7:5, 10:5 v zápasovom tajbrejku.

Ukrajinskí tenisti boli vo finále Hopman Cupu doteraz jediný raz v roku 1995, súrodenci Andrej a Natalia Medvedevovci vtedy podľahli Nemcom Borisovi Beckerovi s Anke Huberovou 0:2, miešaná štvorhra sa už nekonala.

Vo štvrtok bolo na záver celého diania v A-skupine na programe stretnutie ČR – USA, skončilo sa 1:2. Američania viedli po dvojhre mužov 1:0, keď Jack Sock prekonal Jiřího Veselého tesne 4:6, 6:2, 7:6 (3). Čechom potom udržala nádej Karolína Plíšková proti Victorii Duvalovej (4:6, 6:1, 6:4). Druhá menovaná nastúpila namiesto zdravotne indisponovanej jednotky renkingu WTA Sereny Williamsovej. V mixe sa presadil tím Spojených štátov amerických tesne 7:6 (5), 4:6, 10:7 (zápasový tajbrejk). O druhom finalistovi sa rozhodne v piatok, keď vyvrcholia boje v B-skupine.

A-skupina:
„zlatá“ Austrália – Ukrajina 1:2

Jarmila Wolfeová – Elina Svitolinová 3:6, 3:6

Lleyton Hewitt – Alexandr Dolgopolov 6:4, 3:6, 4:6

Jarmila Wolfeová, Lleyton Hewitt – Elina Svitolinová, Alexandr Dolgopolov 3:6, 7:5, 10:5 (zápasový tajbrejk)

Česko – USA 1:2

Jiří Veselý – Jack Sock 6:4, 2:6, 6:7 (3)

Karolína Plíšková – Victoria Duvalová 4:6, 6:1, 6:4

Zostávajúci program:

Karolína Plíšková, Jiří Veselý – Victoria Duvalová, Jack Sock 6:7 (5), 6:4, 7:10 (zápasový tajbrejk)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Alexandr DolgopolovElina SvitolinováJack SockKarolína PlíškováLleyton HewittVictoria Duvalová