Tureckí vzbúrenci sa zmocnili fregaty, zajali šéfa flotily

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Fregata
Foto: SITA/AP

Atény 16. júla (WebNoviny.sk) – Turecké protivládne sily sa zmocnili v sobotu jednej z fregát kotviacich na základni vojenského námorníctva Gölcük, ktorá sa nachádza na pobreží Marmarského mora. Šéfa tureckej flotily pritom zajali ako rukojemníka, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z armády susedného Grécka.

Grécke ministerstvo obrany predtým informovalo, že v meste Alexandrupolis na severovýchode Grécka pristál dopoludnia vrtuľník tureckej armády so siedmimi vojakmi a jedným civilistom, ktorí požiadali v susednej krajine o azyl. Turecké orgány teraz požadujú ich vydanie do vlasti.

Obrazom: Frakcia armády sa v Turecku pokúsila o štátny prevrat

Turecká vláda vyhlasuje, že po udalostiach z uplynulej noci, keď sa časť armády pokúsila prevziať moc v krajine, má situáciu opäť pod kontrolou. Zahraničné médiá vrátane rakúskej stanice ORF však v priebehu soboty informovali, že niektorí z pučistov sa odmietajú vzdať a v hlavnom meste Ankara pokračujú boje v okolí ústredia armády.

Násilie sprevádzajúce pokus o vojenský prevrat si podľa údajov tureckej vlády vyžiadalo najmenej 265 mŕtvych vrátane 104 vzbúrencov. Premiér Binali Yildirim tiež informoval o najmenej 1140 zranených a 2839 zatknutých osobách.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia