Video: Šialenec zastrelil v gay klube na Floride 50 ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pri streľbe v nočnom klube na Floride zomrelo 20 ľudí
Foto: SITA/AP

Orlando 12. júna (WebNoviny.sk) – Päťdesiat mŕtvych a 53 zranených si vyžiadala streľba, ku ktorej došlo v noci na nedeľu v nočnom gay klube Pulse v meste Orlando v americkom štáte Florida. O aktualizovanom počte obetí informoval na tlačovej konferencii starosta Orlanda Buddy Dyer.

Streľba v Orlande sa tak zaradila k najtragickejším udalostiam svojho druhu v dejinách USA. Dyer ďalej uviedol, že muž bol vyzbrojený ručnou strelnou zbraňou a puškou AR-15, ktorá má široké civilné, ale aj armádne využitie (armádne verzie majú označenie M16 a M4).

Obrazom: Streľba v nočnom klube na Floride

Televízie CBS News a NBC News predtým s odvolaním sa na nemenované zdroje z prostredia vyšetrovateľov oznámili, že strelec bol identifikovaný ako Omar Mateen narodený v roku 1986 v New Yorku, jeho rodičia však pochádzali z Afganistanu. Na trvalý pobyt bol naposledy prihlásený v meste Port St. Lucie ležiacom približne 170 kilometrov juhovýchodne od Orlanda.

Polícia sa mieni k identite muža vyjadriť až neskôr, no že strelcom je Mateen, potvrdil aj floridský kongresman Alan Grayson.

K incidentu došlo tesne pred záverečnou

Predstaviteľ moslimskej komunity v strednej Floride Muhammad Musri varoval v súvislosti s úvahami, že pri masakre mohol zohrať úlohu radikálny islamizmus, pred vynášaním predčasných záverov. „Je to hrozná udalosť, smútime, naše srdcia sú zlomené,“ povedal Musri s tým, že si treba počkať na výsledky vyšetrovania.

V čase incidentu, ku ktorému došlo tesne pred záverečnou, teda okolo 02.00 h miestneho času (08.00 h SELČ), sa v klube nachádzalo približne 320 ľudí. Incident vzhľadom na počet obetí úrady vyšetrujú ako potenciálny teroristický čin. Preveruje sa aj možné prepojenie páchateľa na islamský terorizmus.

Čin musel mať veľmi dobre pripravený

Šéf miestnej polície John Mina predtým oznámil, že muž mal na sebe aj zatiaľ bližšie nešpecifikovaný predmet. Policajný zásah sa podľa neho začal prestrelkou najprv jedného policajta s páchateľom, ku ktorému sa vzápätí pridali jeho dvaja kolegovia. Jeden z policajtov pri nej utrpel zranenia. Muž následne zobral väčší počet rukojemníkov.

Približne po troch hodinách sa polícia rozhodla, že situáciu vyrieši použitím sily. Pomocou výbušniny sa členovia špeciálneho zásahového tímu SWAT dostali do klubu, pričom páchateľ, ktorý sa nachádzal neďaleko jeho vchodu, bol zabitý v prestrelke. Týmto zásahom sa podarilo zachrániť „najmenej 30 rukojemníkov“, informoval Mina.

Podľa neho bol páchateľ na svoj čin zrejme „veľmi dobre pripravený“. Predmetom vyšetrovania je samozrejme aj to, či konal z nenávisti voči homosexuálom.

Deň predtým zastrelili v Orlande speváčku

V sobotu večer sa v klube konala noc s latinskoamerickou hudbou. Niektorí svedkovia tvrdili, že padli desiatky výstrelov. „Myslel som si, že je to hudba. Potom sa všetci vrhli na zem a ja tiež,“ povedal pre televíziu CNN Christopher Hansen.

Mnohí návštevníci vybehli z klubu na ulicu. Jeho okolie bolo okamžite hermeticky uzatvorené a nasadené boli aj psy špecializované na vyhľadávanie výbušnín.

Orlandom otriasla len deň predtým vražda nádejnej 22-ročnej speváčky Christiny Grimmieovej, ktorú zastrelil 27-ročný muž, keď po koncerte rozdávala autogramy. Polícia súvislosť medzi oboma činmi vylúčila.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia