Severná Kórea sa pokúsila odpáliť balistickú raketu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kim Čong un počas novoročného prejavu
Foto: SITA/AP

SOUL 15. apríla (WebNoviny.sk) – Severná Kórea sa v piatok ráno miestneho času pokúsila zo svojho východného pobrežia odpáliť balistickú raketu stredného doletu. Štart sa však zrejme nepodaril, informovala juhokórejská agentúra Jonhap s odvolaním sa na ministerstvo obrany v Soule.

Podľa nej išlo o raketu typu Musudan, tiež známu pod označením BM-25, s doletom 3500 kilometrov. Predstaviteľ juhokórejského ministerstva obrany uviedol, že KĽDR uskutočnila skúšku rakety, ktorá sa pravdepodobne nepodarila, no nevedel potvrdiť typ rakety. Predpokladá sa, že KĽDR ma okolo 50 rakiet typu BM-25.

Zrejme neúspešný štart nasleduje po januárovom štvrtom jadrovom teste a následnom vypustení rakety dlhého doletu vo februári, na čo medzinárodné spoločenstvo zareagovalo uvalením nových sankcií na režim v Pchjongjangu.

Predstaviteľ administratívy Spojených štátov, ktoré majú v Južnej Kórei rozmiestnených 28 000 vojakov, podľa agentúry Reuters vo štvrtok povedal, že Washington zaznamenal informácie o pripravovanej severokórejskej skúške rakety stredného doletu a pozorne sleduje dianie na Kórejskom polostrove.

Na piatok pripadajú 104. narodeniny severokórejského vodcu Kim Ir-sena, ktorý stál na čele KĽDR od jej vzniku v roku 1948 až do svojej smrti v júli 1994. V roku 2012 si komunistický štát pripomenul túto udalosť takisto neúspešným štartom rakety dlhého doletu.

Juhokórejská armáda v tejto súvislosti oznámila, že sa pripravuje na ďalšie vojenské provokácie zo strany Severnej Kórey. Odpálenie rakety môže súvisieť aj s dlho očakávaným 7. zjazdom vládnucej Strany práce – prvým po 36 rokoch, ktorý sa má uskutočniť začiatkom mája.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Kim Čong-un