Dráma sa skončila, Británia a Európska únia sa dohodli

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
David Cameron
Foto: SITA/AP

Brusel 19. februára (WebNoviny.sk) – Lídri európskej dvadsaťosmičky „jednohlasne potvrdili podporu“ dohode s Britániou, na twitterovom účte to oznámil predseda Európskej rady Donald Tusk.

„Dohoda #UKinEU dosiahnutá. Dráma skončila,“ napísala krátko pred Tuskovým odkazom litovská prezidentka Dalia Grybauskaite, informovala agentúra DPA. Diplomatické zdroje krátko predtým uviedli, že šéf Európskej rady Donald Tusk a predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker predložili v piatok večer konečný kompromisný návrh dohody o úprave vzťahov medzi Britániou a EÚ.

Návrh bol predložený po tom, ako lídri EÚ zhromaždení na summite EÚ v Bruseli obnovili oficiálne spoločné rokovania o požiadavkách Británie. Predtým strávili väčšinu dňa neformálnymi diskusiami v menších skupinách. Finálny návrh predložený Tuskom a Junckerom bol „veľmi férový a vyvážený“, uviedol pre DPA zdroj, ktorý si neželal byť menovaný.

Cameron je rád, že Británia nebude v európskom „superštáte“

Britský premiér David Cameron po skončení summitu EÚ v Bruseli a počas prvého vystúpenia pred novinármi uviedol, že po dosiahnutí dohody medzi EÚ a Britániou je pripravený odporučiť britským voličom, aby v referende hlasovali za zotrvanie Spojeného kráľovstva v únii.

Dosiahnutá reformná zmluva podľa jeho slov zároveň zaručí, že Británia nikdy nebude súčasťou „európskeho superštátu“. „Budú zavedené nové a ťažké obmedzenia k prístupu do nášho systému sociálneho zabezpečenia pre zahraničných pracovníkov EÚ,“ skonštatoval premiér. Ocenil, že sa Británii na summite podarilo presadiť mechanizmus „záchrannej brzdy“, ktorá po jeho aktivácii zaručí, že počas siedmich rokov budú mať zahraniční pracovníci štvorročné obmedzenie k britským zamestnaneckým dávkam.

Cameron zároveň zdôraznil, že jeho krajina nikdy neprijme euro, pričom táto dohoda znamená „životnú ochranu“ pre ekonomiku ostrovnej krajiny. Dodal, že reformná zmluva s EÚ zaručí, že pojem „stále tesnejšej únie“ nebude platiť pre Britániu.

David Cameron
Foto: SITA/AP

Kompromisy podľa Merkelovej neboli jednoduché

Európski lídri s Cameronom uzavreli „spravodlivú kompromisnú“ dohodu, s ktorou bude môcť presadzovať zotrvanie Británie v bloku, vyhlásila v piatok večer na záver summitu EÚ v Bruseli nemecká kancelárka Angela Merkelová. „Verím, že týmto sme Davidovi Cameronovi dali balík, s ktorým môže viesť v Británii kampaň za zotrvanie Británie v EÚ,“ uviedla Merkelová novinárom po skončení dvojdňového summitu, na ktorom dominovala otázka Britániou požadovaných reforiem.

Merkelová síce dohodu s Britániou privítala, zároveň však priznala, že niektoré kompromisy sa jej neprijímali jednoducho. To platí predovšetkým pokiaľ ide o cieľ „stále tesnejšej únie“, od ktorého sa teraz Londýn odklonil. „Ide o emocionálnu záležitosť. Patrím k tým, ktorí sú za pokračujúcu integráciu,“ dodala. Členstvo v EÚ je niečo, čo má podľa Merkelovej „veľkú hodnotu“, predovšetkým v časoch turbulencií a neistoty vo svete, cituje ju agentúra DPA. „Želám Davidovi Cameronovi v nadchádzajúcich týždňoch a mesiacoch všetko najlepšie.“

Dohodu, ktorá vznikla po dvojdňovom maratóne rokovaní lídrov EÚ a ktorá sa v sociálnej oblasti v podobe znižovania prídavkov na deti zahraničných zamestnancov vzťahuje na všetky členské štáty EÚ, v legislatívnej podobe navrhne Európska komisia. Následne ju bude musieť odobriť Rada EÚ a tiež Európsky parlament.

Summit EÚ v Bruseli
Foto: SITA/AP

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Angela MerkelováDavid CameronDonald TuskJean-Claude Juncker