Na severe Sinajského polostrova zabíjali militanti

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Egypt
Foto: SITA/AP

ARÍŠ 29. januára (WebNoviny.sk) – Dvaja príslušníci egyptskej polície zahynuli a najmenej siedmi vojaci utrpeli zranenia pri výbuchu nálože umiestnenej pri ceste, ku ktorému došlo v piatok v meste Aríš na severe Sinajského polostrova. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na egyptské ministerstvo vnútra.

Zdroj z prostredia egyptskej bezpečnosti uviedol, že pri prudkých bojoch medzi bezpečnostnými zložkami a islamskými radikálmi zahynuli ešte vo štvrtok v meste Rafáh v provincii Severný Sinaj najmenej tri deti a ďalších sedem ľudí utrpelo zranenia. K intenzívnym ozbrojeným zrážkam medzi vládnymi silami a militantmi došlo vo štvrtok v Rafáhu údajne po tom, ako dom, v ktorom obete bývali, zasiahli delostrelecké alebo mínometné granáty vypálené džihádistami.

Bezpečnostné sily na prevažne púštnom Sinajskom polostrove sú terčom opakovaných útokov militantných džihádistov už od povstania v roku 2011, ktoré vyústilo do zvrhnutia dlhoročného egyptského prezidenta Husního Mubaraka.

Extrémisti vystupňovali útoky, keď armáda v roku 2013 zvrhla riadne zvoleného, islamisticky orientovaného prezidenta Muhammada Mursího. Odvtedy zabili veľký počet príslušníkov egyptských bezpečnostných síl. K násiliu dochádza prevažne v provincii Severný Sinaj.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Islamský štát