Nemecko vyšetruje útoky na ženy, podozrieva zločinecký gang

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Nemecko Kolín
Foto: SITA/AP

Kolín nad Rýnom 6. januára (WebNoviny.sk) – Nemecká polícia vyšetruje, či masové sexuálne obťažovanie a následné okradnutie žien v Kolíne nad Rýnom počas novoročných osláv nesúvisí so severoafrickým zločineckým gangom, o ktorého existencii vie už vyše 18 mesiacov. Düsseldorfská polícia potvrdila, že jej osobitná jednotka nazvaná Casablanca vyšetruje 2000 ľudí z miestnej zločineckej siete a že spolupracuje s kolínskou políciou, aby zistila, či tento gang nie je za nedávnymi útokmi.

Polícia dnes uviedla, že vyšetruje troch podozrivých, ale ďalšie podrobnosti odmietla poskytnúť. V nedeľu vzala do väzby piatich mužov, neskôr sa však zistilo, že spáchali delikty, ktoré s útokmi pri kolínskej katedrále nesúvisia, informovala nemecká tlačová agentúra DPA. Spolkový minister vnútra Thomas de Maiziere ostro kritizoval políciu za neschopnosť dostať silvestrovské udalosti pod kontrolu.

Minister vnútra spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko Ralf Jäger dnes na tlačovej konferencii potvrdil, že sa v oblasti pri hlavnej kolínskej železničnej stanici a susednej katedrále zhromaždilo tesne pred polnocou na Silvestra asi tisíc mužov. Na útokoch sa však nepodieľali všetci, citovala políciu agentúra DPA.

Asi 90 žien polícii nahlásilo, že ich v samom centre mesta, v blízkosti kolínskej katedrály počas osláv príchodu nového roku sexuálne obťažovali mladí, údajne prevažne opití muži, ktorí sa im vyhrážali a okradli ich. Podľa šéfa kolínskej polície boli zrejme páchatelia „arabského alebo severoafrického“ pôvodu. Dve ženy nahlásili znásilnenie.

Skupinky mužov ženy obklopili, obchytkávali a vo väčšine prípadov, keď odpútali ich pozornosť, aj okradli. Starostka Kolína Henriette Rekerová povedala, že nič nenaznačuje, že by podozriví boli utečenci. Odporučila však ženám, aby sa držali od cudzincov na ulici v istej vzdialenosti a chodili v skupinkách. V oblasti železničnej stanice, katedrály a na priľahlom nábreží Rýna sa majú mať osobitne na pozore.

Pravicové zoskupenia v reakcii na to odsúdili nemeckú vládu za jej ústretový postoj voči utečencom. Nemeckí predstavitelia však varovali, že nie je možné v súvislosti s incidentom podozrievať všetkých cudzincov a utečencov. Minister Jäger dnes na tlačovej konferencii informoval, že zatiaľ nebol nik zadržaný. Odmietol uviesť podrobnosti z vyšetrovania, iba vyjadril očakávanie, že „polícia poskytne veľmi podrobnú správu“ o týždeň.

Asi 150 ľudí protestovalo v utorok večer pred kolínskou katedrálou proti násiliu páchanému na ženách. Jeden z nich držal ceduľu s nápisom „Pani Merkelová, kde ste? Čo na to hovoríte? Toto nás desí!“ Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyjadrili nad útokmi pobúrenie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Angela Merkelová