Hráme o veľa vydali manuál

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia

BRATISLAVA 23. februára (WBN/PR) – Aktivisti z inciatívy Hráme o veľa dnes vyrážajú na turné po Slovensku s tzv. manuálom nerozhodnutého voliča, ktorý má pomôcť doteraz nerozhodnutým s voľbou komu odovzdať v blížiacich sa parlamentných voľbách.

„Práve pred týmito voľbami je podľa aktuálnych čísel veľké množstvo ľudí, ktoré si aj napriek pomerne širokej ponuke stále nevie vybrať. Veríme, že im k tomu dopomôže práve táto naša pomôcka,” vyhlásil šéf iniciatívy Hráme o veľa Martin Vavrinčík.

Podľa Vavrinčíka sa nerozhodnutí voliči rozhodujú v posledných dňoch pred konaním volieb a aj motivácie prečo ísť alebo neísť voliť, sú rôzne. Preto ponúka iniciatíva Hráme o veľa štyri jednoduché a praktické kroky, ako sa rozhodnúť.

Prvým je odporúčanie, aby si ľudia vyberali kandidátov, ktorým dôverujú.„Hoci sa v súčasnosti dôvera s politikou často nespája, volebné rozhodnutie môže byť práve o dôvere konkrétnym kandidátom a kandidátkam v niektorej zo strán. Tu platí, že aj jeden hlas môže rozhodnúť o zvolení alebo nezvolení,”hovorí Vavrinčík. Každý hlasujúci a hlasujúca má štyri prednostné hlasy, ktoré môže využiť v rámci jednej kandidátnej listiny. Vo voľbách v roku 2012 využilo krúžkovanie viac ako 80 percent hlasujúcich a do parlamentu dokázalo kandidáta posunúť už 4532 hlasov.

Druhým kritériom pri rozhodovaní môže byť podľa Vavrinčíka volebný program. „Nečítať programy strán nie je hanba. Horšie je ale potom hovoriť, že nikto už nemá žiadne riešenia ani nápady,” myslí si. Okrem čítania volebných programov, čo môže byť pre niektorých ľudí náročné, odporúča Vavrinčík siahnuť po práci iných organizácií, ktoré zhodnotili programy z pohľadu zdravotníctva, korupcie, či právneho štátu.

Ak ľudí nepresvedčili osobnosti v stranách ani ich programy, opýtať by sa podľa aktivistov mali ľudí vo svojom okolí. „Najlepšie vám poradia tí, o ktorých viete, že majú v politických otázkach dobrý prehľad a dôverujete im. Veľa z nich už bude rozhodnutých koho pôjdu voliť a radi sa s vami podelia o svoj názor,” dodal Vavrinčík.

Štvrtým bodom manuálu je informácia o tom, čo všetko pre voličov znamená, ak sa rozhodnú aj napriek týmto trom odporúčaniam neísť voliť. „Nevolenie znamená stratu možnosti ovplyniť chod krajiny. Ďalšia podobná bude až v roku 2020,” varuje Vavrinčík. Neúčasť na voľbách podľa neho mení aj volebnú matematiku a ovplyvňuje rozdeľovanie hlasov. „Vo výsledku tak riskujete, že pomôžete niekomu, kto si to podľa vás vôbec nezaslúži,”uzavrel Vavrinčík.

Auto iniciatívy Hráme o veľa bude manuál nerozhodnutého voliča rozdávať až do dňa konania volieb, 5. marca. Postupne prejde po mestách X, Y, Z. Ľudí bude presviedčať známy herec Ludwig Bagin a dokopy plánujú aktivisti rozdať STOTISÍC týchto manuálov. Pozrieť alebo stiahnuť si ho môžete aj na stránke www.hrameovela.sk

Cieľom celej kampane Hráme o veľa je podporiť účasť vo voľbách,najmä vekovej skupiny 30 a viac ročných ľudí. „Snažíme sa zvrátiť armosféru apatie a zdá sa, že podľa reakcií najmä na Facebooku sa nám to darí. Ľudia sa prebúdzajú apostupnemeniasvoj postoj,“ skonštatoval ďalší iniciátor Ján Orlovský. Cieľom iniciatívy je dosiahnuť volebnú účasť aspoň na úrovni 65%.

Záverečným podujatím kampane bude koncert Fridrichove meniny, ktorý sa uskutoční v deň volieb 5. marca v Starej Tržnici. Názov koncertu si aktivisti zvolili podľa mena Fridrich, ktorý v tento deň oslavuje meniny. Na koncerte sa budú podieľať aj ďalšie občianske iniciatívy na podporu volebnej účasti ako napr. NJBNT či Si kľúčový.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia