Most-Híd a FIDESZ majú nulové vzťahy, vyhlásil Bugár

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bela bugar
Predseda politickej strany Most-Híd Béla Bugár. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 10. januára (WebNoviny.sk) – Most-Híd má podľa predsedu Bélu Bugára nulové vzťahy s maďarskou vládnou stranou FIDESZ. Ako povedal Bugár dnes pre agentúru SITA, FIDESZ sa rozhodol tak, že na Slovensku akceptuje len jednu stranu, teda necelých 100 000 voličov (SMK – poznámka SITA). Ďalších 150 000 voličov maďarskej národnosti podľa Bugára odmieta. S Most-Híd teda FIDESZ nemá žiadne kontakty.

„Na druhej strane, my sme občania Slovenskej republiky. Tu sa musíme dohodnúť, a nie v zahraničí. Buď sa vieme dohodnúť tu s predstaviteľmi väčšinového národa a potom to funguje. Môžeme sa ísť síce sťažovať prípadne do Maďarska, ale tu sa rozhoduje. Naša cesta sa ukazuje ako správna. Znížilo sa napätie,“ upozornil Bugár s tým, že ak sa vedia dohodnúť, snahy strany pochopí aj vládna garnitúra, tak je možné prijímať aj zákony, ktoré pomôžu riešiť situáciu tak, aby občania SR, ktorí nemajú slovenskú národnosť, sa rozvíjali a naďalej obohacovali Slovensko.

Slovenský a maďarský premiér sa podľa Bugára dohodli na nepísanej dohode, že chúlostivé menšinové otázky dajú nabok, teda ich nebudú riešiť. „O menšinových veciach nerokujú. Na riešenie dvojitého štátneho občianstva vytvorili komisiu, ktorá nič nevyriešila. Napätie však nevzniká. Snažia sa spolupracovať v hospodárskych alebo cezhraničných projektoch. Následne to chvália. Neriešenie problému však neznamená, že problémy neexistujú. Na druhej strane, treba kvitovať, že napätie v súčasnosti nie je. A to, dúfam, je aj vďaka pôsobeniu Most-Híd na politickej scéne,“ konštatoval Bugár.

Bugár priznáva, že pre väčšinu občanov Slovenska maďarskej národnosti dvojité občianstvo problém nie je. „Prieskumy hovoria, že občanov maďarskej národnosti trápi najmä nezamestnanosť, zdravotné služby, či sociálne otázky. To sú problémy, ktoré ich tlačia ako kohokoľvek iného,“ povedal. Menšinové témy a otázky slobôd sú dnes pre občanov národností podľa Bugára druhoradé. „Maďar, ktorý chce zostať Maďarom na Slovensku, potrebuje zabezpečiť najskôr svoje živobytie,“ povedal.

Takýto postoj však môže hroziť zrýchlenou asimiláciou. „Najmä vtedy, keď rodičia maďarskej národnosti sa rozhodnú zapísať svoje dieťa do školy s vyučovacím jazykom slovenským, a to len preto, aby sa dieťa naučilo po slovensky. Preto sme presvedčili ministerstvo školstva, aby spracovalo novú metodiku výučby slovenského jazyka na školách s maďarským vyučovacím jazykom, aby sa deti naučili lepšie komunikovať po slovensky.“

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Béla Bugár
Firmy a inštitúcie FideszMost-Híd