Draxler: Na vedu a výskum ide málo súkromných peňazí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Juraj Draxler
Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Juraj Draxler počas tlačovej besedy na tému nepravdivých tvrdení poslancov strany SaS. Bratislava, 7. október 2015. Foto: SITA/Robert Tappert

BRATISLAVA 27. decembra (WebNoviny.sk) – Výška výdavkov na vedu a výskum je na Slovensku dlhodobo veľmi slabá, ako aj v iných východoeurópskych krajinách. Nie je to však len o verejných výdavkoch. Na Slovensku máme veľmi nízky podiel výdavkov na vedu a výskum zo súkromných zdrojov. Pre agentúru SITA to povedal minister školstva Juraj Draxler.

Nízky podiel výdavkov zo súkromných zdrojov podľa ministra súvisí s transformačným modelom pred niekoľkými rokmi, keď sa predali veľké podniky zahraničným investorom. Problém podľa Draxlera je to, že títo investori držia svoj vlastný výskum vo svojich domovských krajinách. Draxler však dodáva, že existujú signály, že by sa to v dohľadnej dobe mohlo meniť.

Problémom pre financovanie vedy a výskumu na Slovensku je podľa ministra školstva aj spoločenská objednávka. „Boli sme silní v niektorých druhoch základného výskumu. Zdá sa však, že politici a ostatná spoločnosť nemali o vedcov veľký záujem,“ hovorí Draxler s tým, že to treba zmeniť a vyzdvihovať špičkových vedcov.

Minister do budúcna chce, aby sme mali významné ocenenia vedcov, a aby špičkoví vedci dostávali aj významné finančné ohodnotenie. Draxler tvrdí, že nechce mať rozdrobené menšie ceny, ale skôr jednu veľkú národnú cenu pre vedcov.

Slovensko patrí v EÚ k tým, ktorí na výskum dávajú najmenej. Výdavky na výskum a vývoj v rámci celej Európskej únie boli vlani podľa štatistického úradu Európskej únie Eurostat vo výške 2,03 percenta hrubého domáceho produktu, výdavky Slovenska boli na úrovni 0,89 percenta HDP.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Juraj Draxler
Firmy a inštitúcie MŠVVaŠ Ministerstvo školstva vedy výskumu a športu SR