Najväčšie šance nahradiť Fica a Smer-SD má Procházka a #Sieť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Robert Fico
Viac ako tretina Slovákov si myslí, že ani jeden slovenský politik nemá šancu nahradiť Roberta Fica v kresle premiéra. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 26. decembra (WebNoviny.sk) – Viac ako tretina Slovákov si myslí, že ani jeden slovenský politik nemá šancu nahradiť Roberta Fica v kresle premiéra. V prieskume agentúry Polis Slovakia, ktorý uskutočnila pre tlačovú agentúru SITA, sa tak vyjadrilo 35 percent opýtaných.

Tretina opýtaných by do premiérskeho kresla posadila Procházku

Najväčšiu šancu vystriedať Fica vo funkcii predsedu vlády má Radoslav Procházka zo strany #Sieť, pričom tento názor zastáva 31 percent respondentov. Premiérom by sa podľa 18,9 percenta Slovákov mohol stať aj predseda Slovenskej národnej strany Andrej Danko, 16,4 percenta opýtaných túto šancu pripisuje lídrovi strany Most-Híd Bélovi Bugárovi.

Šéf kresťanských demokratov Ján Figeľ má šancu nahradiť Fica v premiérskom kresle podľa 8,1 percenta voličov, nasleduje Richard Sulík (SaS), ktorého šance dosahujú 3,3 percenta a Igor Matovič z OľaNO-NOVA (2 percentá). Odpovedať na otázku Ktorý opozičný politik má podľa vás najväčšiu šancu nahradiť R. Fica v premiérskom kresle? nevedelo 22,6 percenta respondentov.

Pätina ľudí nevedela vybrať žiadneho súpera pre Smer

Najväčším súperom vládnej strany Smer-SD je v nasledujúcich voľbách strana #Sieť, čo si myslí 51 percent voličov. Ďalších 23,2 percenta si myslí, že najväčšiu konkurenciu vládnej strany predstavuje KDH, v prípade SNS tento názor vyjadrilo 21,4 percenta opýtaných a v prípade strany Most-Híd 21 percent. Strana OľaNO-NOVA je najväčším súperom Smer-u podľa 8,4 percenta ľudí a strana SaS podľa 3,6 percenta. Viac ako pätina ľudí nevedela vybrať žiadnu stranu.

Respondenti sa vyjadrovali aj k tomu, ktorá politická strana má podľa nich najmladších lídrov. Až 46,2 percenta voličov odpovedalo, že najmladších lídrov má strana #Sieť, 12,8 percenta opýtaných si myslí, že najmladšie je vedenie strany OĽaNO – NOVA a 10,2 percenta takto vníma vedenie strany Smer-SD. Nasledujú strana KDH (6,6 %), Skok (5,3 %), TIP (5,2 %). Na poslednom mieste skončila strana Most-Híd s dvoma percentami. Odpovedať nevedelo 28 percent ľudí.

Agentúra Polis Slovakia prieskum robila od 11. do 18. decembra na vzorke 1422 respondentov starších ako 18 rokov na celom území Slovenska.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej DankoIgor MatovičJán FigeľRadoslav ProcházkaRichard Sulík