Produkcia šampanského vo Francúzsku môže narásť o 56 percent

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Sampanske
Foto: SITA/AP

PARÍŽ 13. augusta (WEBNOVINY) – Ak by v nasledujúcich mesiacoch nezaúradovalo zlé počasie, úroda šampanského hrozna vo Francúzsku by mohla medziročne stúpnuť o 56 %.

Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnilo francúzske ministerstvo poľnohospodárstva.

Nárast, ktorý ministerstvo predpovedá, sa síce odvíja od výnimočne slabej úrody v roku 2012, šlo by ale o výsledok 16 % nad päťročným priemerom. Paríž tiež predpokladá, že celková produkcia francúzskeho vína by tento rok mohla narásť o 11 % a dosiahnuť tak objem na úrovni priemeru za posledných päť rokov. Tento odhad však ešte nezohľadňuje následky škôd, ktoré vo vinohradníckom regióne Bordeaux v auguste spôsobili silné búrky.

Tie zničili 80 až 100 % úrody na ploche 7 000 hektárov viníc, čo je asi 5 % celkovej rozlohy vinohradov v regióne. „Máme šancu na vynikajúcu úrodu, ale ako hovoria vinohradníci, nemôžeme nič zaručiť, kým sme hrozno nevylisovali,“ komentoval vládne odhady hovorca organizácie výrobcov šampanského CIVC Thibaut Le Mailloux.

Ak by sa však aj predpoklady Paríža naplnili, spotrebitelia by nemali počítať s väčším počtom fliaš luxusného perlivého vína v obchodoch, ani so znížením jeho ceny. Šampanské sa bežne vyrába zo zmesi hrozna z viacerých ročníkov a výrobcovia sa už dohodli na tom, že nadbytočná úroda z tohto roka sa nepoužije na väčší objem výroby ale na doplnenie rezervy starších ročníkov, do ktorej museli načrieť po minuloročnej zlej sezóne.

V severofrancúzskom regióne Champagne, ktorý perlivému nápoju dal meno, sa pestuje hrozno pre luxusné značky skupiny LVMH, medzi ktoré patria Dom Pérignon, Moët & Chandon a Veuve Cliquot, ako aj pre spoločnosti Laurent-Perrier, Vranken Pommery a Pernod Ricard.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať