Obilie, mlieko a mäso vo svete zdraželo, dôvodom je aj málo zrážok v Spojených štátoch

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Potraviny jedlo
Foto: ilustračné, Thinkstock.

BRATISLAVA 12. apríla (WebNoviny.sk) – Index cien FAO, ktorý je mierkou mesačných zmien medzinárodných cien základných potravinárskych komodít, dosiahol v marci 2018 v priemere 172,8 bodu. Od februára stúpla jeho hodnota o 1,1 % a medziročne o 0,7 %.

Medzinárodné ceny rástli v mesiaci marec najmä pri obilí a mliečnych výrobkoch a mierne vzrástli aj ceny mäsa. Pokles cien minulý mesiac naopak zaznamenali pri cukre a rastlinných olejoch. Informovala o tom Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) na svojej internetovej stránke. Ako dodala, nárast cien potravín eviduje druhý mesiac po sebe.

Za zvyšovaním cien je najmä počasie

Index cien obilnín FAO bol v marci na úrovni 165,6 bodu, čo predstavuje nárast o 2,7 percenta (4,3 bodu) oproti predchádzajúcemu mesiacu. Medziročne stúpla hodnota indexu o 12,1 %. SPPK k tomu uviedla, že globálne niekoľkomesačné stúpanie hodnoty indexu spôsobilo nárast cien u všetkých hlavných obilnín.

Zvyšovanie cien pšenice malo podľa komory zapríčiniť minimum zrážok v USA a, naopak, veľmi vlhké podmienky v niektorých častiach Európy. Ešte výraznejšie však stúpla cena kukurice. Podľa SPPK to zapríčinil veľký celosvetový dopyt po tejto komodite. Ceny ryže ostali nezmenené.

Index cien rastlinných olejov FAO dosiahol v marci v priemere 156,8 bodu. SPPK v ňom eviduje mierne zníženie hodnoty oproti predchádzajúcemu mesiacu. Mierne poklesy cien pre sójové, repkové a slnečnicové oleje vo veľkej miere podľa komory kompenzovali vyššie ceny palmového oleja – najobchodovanejšieho rastlinného oleja na svete. Silný medzinárodný dopyt bol na základe indexu práve po palmovom oleji.

Dopyt vedie k vyšším cenám masla a syrov

Index cien mlieka a mliečnych výrobkov FAO dosiahol v marci 197,4 bodu. Oproti februáru tak stúpla hodnota indexu o 6,2 bodu (3,3 %). Táto hodnota je zároveň na približne rovnakej úrovni ako v minulom roku.

V priebehu mesiaca marec klesli medzinárodné cenové ponuky pre maslo či syry. Nižšia produkcia mlieka sa podľa komory predpokladá na Novom Zélande. Celosvetový dopyt po dovoze vedie podľa SPPK k postupnému navýšeniu cien masla aj syrov.

Index cien mäsa FAO dosiahol v marci v priemere 169,8 bodu. Od februára sa teda jeho hodnota takmer nezmenila. Medziročne stúpla hodnota indexu o 3 %, ale stále je podľa SPPK o takmer 20 % nižšia ako maximum z augusta 2014.

Ceny hydinového mäsa zostali stabilné, posilnili sa ceny ovčieho mäsa. Silný dopyt komora zaznamenala najmä z Číny. Vďaka malým európskym zásobám v Európe stúpli ceny bravčového mäsa.

Index cien cukru FAO dosiahol v marci takmer 186 bodov. Oproti minulému mesiacu klesol index o 3,4 %, medziročne až o 27,5 %. Ceny mali klesať najmä z dôvodu veľkých vývozných možností.

Index cien potravín FAO (Food and Agriculture Organization) je mierkou mesačných zmien medzinárodných cien základných potravinárskych komodít. Počet bodov 100 predstavuje priemerná cena komodít z rokov 2002 – 2004.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie SPPK Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora