Mäso nakazené salmonelou použili viaceré slovenské kuchyne

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Takto vyzerá balenie nakazeného mäsa. Foto: Štátna veterinárna a potravinová správa

BRATISLAVA 24. apríla (WEBNOVINY) – Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) urobil v nadväznosti na oznámenie o kuracom mäse z Poľska, v ktorom zistili baktériu salmonely, kontrolu v 23 zariadeniach spoločného stravovania.

Zameral sa pritom na zariadenia uvedené v distribučnom zozname, v ktorom bolo okrem iných aj šesť jedální pri materských, základných a stredných školách a jedna jedáleň pre dôchodcov. Informoval o tom hlavný hygienik Slovenskej republiky Ivan Rovný s tým, že v prípade piatich zariadení spoločného stravovania zistili, že nevyhovujúci výrobok už vo forme pripravených hotových pokrmov skonzumovali.

Ani v jednom prípade sa tak pritom nestalo v predškolskom zariadení či školskej jedálni. Dodnes však nezaznamenali žiadne zdravotné komplikácie hlásené od konzumentov týchto zariadení spoločného stravovania. V jednom zariadení spoločného stravovania pripravili zo 16 kilogramov výrobku jedlo, ktoré po telefonickom upozornení zo strany dodávateľa okamžite zlikvidovali.

Pri kontrolách tiež zistili, že 10 kilogramov výrobku si objednali cez zariadenia spoločného stravovania ich zamestnanci a toto množstvo použili na súkromnú spotrebu. Z ostatných zariadení spoločného stravovania výrobok vrátili jeho dodávateľovi – spoločnosti Sniežik s.r.o..

Mikróby rodu Salmonella patria medzi patogénne mikroorganizmy. Požitie potraviny, ktorá je kontaminovaná salmonelou, spôsobuje nevoľnosť, bolesti brucha, časté vracanie, silné hnačky a teploty, ktoré sa môžu striedať so zimnicami. Na ochorenie sú veľmi citlivé malé deti, starší ľudia, ale aj osoby s oslabeným imunitným systémom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ivan Rovný
Firmy a inštitúcie ŠVPS Štátna veterinárna a potravinová správa SR