Pred štvrťstoročím dal prvý hetrik. Jágr je stále platný

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Jaromír Jágr
Veterán Jaromír Jágr je stále platným hráčom v NHL, momentálne si oblieka dres 'panterov' z Floridy. Foto: SITA/AP

NEW YORK 3. februára (WebNoviny.sk) – Uplynulo už presne štvrťstoročie od zápasu, v ktorom vtedy ešte hokejový zelenáč Jaromír Jágr dosiahol svoj prvý hetrik v NHL. Písal sa 2. február 1991, keď sa talent z Kladna troma gólmi do siete bostonského Norma Fostera postaral o víťazstvo Pittsburghu 6:2.

Dvakrát sa vtedy presadil v presilovke, raz v rovnovážnom počte hráčov na ľade, pripomenul server nhl.com. Mario Lemieux, Mark Recchi, Kevin Stevens, Jiří Hrdina či obrancovia Paul Coffey s Larrym Murphym – aj to boli vtedy jeho spoluhráči. Nečudo, že spoločnými silami vybojovali pre Penguins v ročníku 1990/1991 prvý Stanleyho pohár v klubovej histórii.

Prešlo 25 rokov a český nezmar je stále platným hráčom v NHL, teraz v drese Floridy. Jeho hrivu už nezdobia husté lokne ako kedysi, ani už neskóruje ako zamladi na „požiadanie“. Ale na to, že 14. februára oslávi svoje 44. narodeniny, sú jeho osobné štatistiky stále pozoruhodné. V 47 dueloch tejto sezóny nastrieľal 15 gólov a pripojil k nim 19 asistencií. S celkovo 737 presnými zásahmi je na 4. priečke histórie medzi kanoniermi, iba štyri zápisy od tretieho Bretta Hulla.

„Keď som bol mladší, mojím cieľom bolo ovládnuť kanadské bodovanie. Ak sa mi to podarilo, sezóna bola dobrá. Ak nie, nebol to vydarený ročník. Tak som bol vtedy nastavený,“ pripomenul v minulosti pre D Magazine Jágr, ktorý päťkrát počas kariéry získal Trofej Arta Rossa určenú najproduktívnejšiemu mužovi základnej časti. „Všetko sa však mení s pribúdajúcimi rokmi. Zmýšľanie je iné. Ste menej sebecký. Keď ste mladý, chcete celému svetu dokázať, že vy ste najlepší. A keď ste najlepšie plateným hráčom tímu a nehráte najlepšie, médiá si na vás zgustnú viac než na komkoľvek inom. „

Dookola tvrdí, že chce, aby čas medzi koncom kariéry a jeho smrťou bol čo najkratší. „Kde inde môžete prísť do arény s 20-tisíc ľuďmi spraviť niečo veľké, za čo vás vytlieskajú alebo vybučia? Kde? Je to šou. Takéto vzrušenie inde nezažijete. Čo budem sedieť doma, pozerať sa na to v televízii a želať si, aby som mohol byť pri tom?“ pýta sa Jágr – a nežiada odpoveď.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jaromír JágrMario Lemieux