Video: Messi nedal penaltu, finále Copa América vyhralo Čile

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Copa América
Radosť futbalistov Čile s víťaznou trofejou po finálovom zápase Copa América, v ktorom zdolali Argentínu. East Rutherford, 26. jún 2016. Foto: SITA/AP

EAST RUTHERFORD 27. júna (WebNoviny.sk) – Reprezentanti Čile sa tešia z úspešnej obhajoby titulu na majstrovskom futbalovom turnaji Copa América. V nedeľňajšom finálovom súboji v americkom East Rutherforde Čiľania zdolali Argentínčanov až po strelách zo značky pokutového kopu 4:2.

Osem žltých a dve červené karty

V riadnom hracom čase aj po predĺžení sa stretnutie skončilo bezgólovou remízou. V nervóznom zápase hlavný rozhodca Héber Lopes z Brazílie ukázal 8 žltých a 2 červené karty. Stredopoliar Čile Marcelo Diaz sa nedobrovoľne porúčal z ihriska v 28. min, krajný obranca Argentíny Marcos Rojo o 15 minút neskôr. Zápas sledovalo na štadióne MetLife 82 076 divákov. Ide o rekordný zápis v počte fanúšikov na futbalovom zápase v New Jersey.

V penaltovom rozstrele zlyhal aj hviezdny Lionel Messi, premrhal ďalšiu šancu na zisk prvej trofeje z vrcholného podujatia a pre argentínsky TyC Sports oznámil koniec kariéry v reprezentácii.

Finálové zápasy na vrcholných turnajoch sú pre Messiho, zdá sa, zakliate. Veľké finále prehral tretí rok po sebe, okrem dvoch edícií Copa América aj súboj o titul na majstrovstvách sveta 2014 v Brazílii (s Nemeckom 0:1 po predĺžení).

Obrazom: Finále MS vo futbale 2014, v ktorom Nemecko zdolalo Argentínu

Robil som, čo sa dalo, povedal Messi

Päťnásobný najlepší futbalista sveta podľa FIFA a víťaz ôsmich ročníkov najvyššej španielskej súťaže s FC Barcelona stále nezískal turnajový titul s argentínskym národným tímom na seniorskej úrovni a už ho ani nezíska. S výberom rodnej krajiny sa tešil zo zlatých medailí iba na svetovom šampionáte 2005 hráčov do 20 rokov a o tri roky neskôr aj na olympijských hrách v Pekingu, kde drvivú väčšinu kádra tvorili futbalisti do 23 rokov. Jeho 55 gólov v najcennejšom drese je historickým argentínskym rekordom.

„Národný tím je pre mňa uzavretá kapitola. Štvrté finále a zase nič. Robil som, čo sa dalo. Zo všetkého najviac som túžil vyhrať, ale ani teraz sa to nepodarilo. Myslím si, že je koniec. Vrcholom všetkého bola táto zahodená penalta. Takto to bude najlepšie – pre mňa aj pre všetkých. Ľudia sú nespokojní, my sme tiež sklamaní, že sme boli vo finále a trofej nám unikla. Nestal som sa s Argentínou šampiónom a to ma bolí viac ako kohokoľvek iného. Asi mi to nebolo súdené. Žiaľ, odchádzam bez splnenia jedného veľkého cieľa,“ povedal Messi dva dni po svojich 29. narodeninách.

„Najmä za posledné dva roky sa to u neho nakopilo, bolo toho už priveľa. Nečudujte sa mu. Cíti sa presne ako hráč, ktorý sa maximálne snaží a víťazstvo mu stále uniká,“ uviedol tréner Argentínčanov Gerardo Martino na adresu Messiho. Poklonu svojmu krajanovi zložil aj argentínsky tréner Čiľanov Juan Antonio Pizzi: „Jeho futbalové čísla sú jedinečné a neporovnateľné. Tak to zostane navždy, lebo je nemožné pre ktoréhokoľvek iného hráča, aby dosiahol to, čo Messi. Pre moju generáciu bol najväčší Maradona, lebo toho veľa urobil pre argentínsky futbal. Dovolím si však tvrdiť, že najlepší hráč všetkých čias hral teraz na turnaji v Spojených štátoch amerických.“

Čiľania ovládli aj individuálne ocenenia

Čile vyviedlo Argentíne po roku takmer navlas to isté. Vlani v domácom prostredí v Santiagu si vo finále poradilo s tým istým súperom 4:1 v jedenástkovom rozstrele.

Teraz bola Argentína na čele s Lionelom Messim možno ešte väčším favoritom, ale jej najväčší ofenzívny klenot v rozstrele zlyhal, keď prekopol bránku. Ešte pred Messim v prvej sérii neuspel ani Arturo Vidal, ale ďalší štyria čilskí strelci sa nemýlili, zatiaľ čo Lucas Biglia ako štvrtý Argentínčan svoj pokus nepremenil. Čilským hrdinom sa stal striedajúci Francisco Silva, ktorý pečatil na rozhodujúcich 4:2.

Čiľania ovládli aj individuálne ocenenia na „storočnicovej“ Cope América. Alexis Sánchez získal Zlatú loptu pre najlepšieho hráča, útočník Arsenalu sa predviedol troma gólmi a jednou asistenciou. Jeho spoluhráč Eduardo Vargas obhájil z vlaňajška víťazstvo v súťaži o najlepšieho strelca, druhú Zlatú kopačku na Cope si vystrieľal 6 gólmi.

Zlatá rukavica patrí čilskému brankárovi Claudiovi Bravo, v jeho prípade tiež ide o úspešnú obhajobu z minulej edície podujatia. Bravo si pripísal 13 zákrokov v 6 zápasoch, vo vyraďovacej časti v troch dueloch ani raz neinkasoval. Parádny zákrok vytiahol aj vo finále, keď v 100. min vyškriabal nad brvno hlavičku Sergia Aguera po priamom kope Messiho. Veľkú šancu Argentíny spálil aj Gonzálo Higuaín. Útočník Neapola v 21. min vzal loptu obrancovi Čile Claudiovi Medelovi, ale sám pred Bravom netrafil priestor jeho bránky.

Čile si zabezpečilo účasť na Pohári konfederácií FIFA

Úspešne obhájiť víťazstvo na americkom šampionáte sa podarilo predtým naposledy práve Argentíne, ale už poriadne dávno – v rokoch 1946 a 1947. Zatiaľ čo Argentínčania stále čakajú na pätnásty titul a prvý od roku 1993, pre Čiľanov sú vlaňajšie a terajšie víťazstvo jediné v celej histórii.

Storočnicová verzia Copa América, tzv. Centenário, sa hrala v Spojených štátoch amerických prvýkrát za účasti 16 tímov. Keďže Juhoamerická futbalová konfederácia (CONMEBOL) združuje len desať členov, na vrcholnom turnaji kontinentu sa tentoraz predstavilo až šesť hosťujúcich reprezentácií zo zóny CONCACAF – USA, Mexiko, Kostarika, Jamajka, Haiti a Panama.

Počas podujatia sa uskutočnilo dovedna 32 duelov s diváckym priemerom 46 119 ľudí na zápas. V porovnaní s vlaňajškom v Čile (25 223) ide o takmer dvojnásobný nárast počtu fanúšikov. Čile si zabezpečilo účasť na Pohári konfederácií FIFA v Rusku 2017, ale ešte ako minuloročný majster Južnej Ameriky.

Copa América – finále:
Argentína – Čile 0:0 – 2:4 na strely zo značky pokut. kopu

* Čile sa stalo víťazom Copa América

ČK: 43. Rojo – 28. Diaz (po 2. ŽK), ŽK: 37. Mascherano, 40. Messi, 94. Kranevitter – 16. a 28. Diaz, 37. Vidal, 52. Beausejour, 69. Aranguiz, 82 076 divákov

Zostavy:

Argentína: Romero – Mercado, Otamendi, Mori, Rojo – Biglia, Mascherano, Banega (111. Lamela) – Messi, Higuaín (70. Aguero), Di María (57. Kranevitter)

Čile: Bravo – Isla, Medel, Jara, Beausejour – Vidal, Diaz, Aranguiz – Fuenzalida (80. Puch), Vargas (109. Castillo), Alexis Sánchez (104. Francisco Silva)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Alexis SánchezArturo VidalGerardo MartinoGonzalo HiguaínLionel Messi