Fortuna liga ponúkne duel odvekých rivalov, favoritom Slovan

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Spartak Trnava
Lukáš Greššák zo Spartaka Trnava a Slobodan Simovič zo Slovana Bratislava počas 17. kola Fortuna ligy. Trnava, 22. november 2015. Foto: SITA/Ivan Kopčáni

BRATISLAVA 20. apríla (WebNoviny.sk) – V ponuke 28. kola najvyššej slovenskej futbalovej súťaže je aj stredajší súboj dvoch odvekých rivalov ŠK Slovan Bratislava – FC Spartak Trnava.

Pôjde o zápas druhého s piatym tímom tabuľky Fortuna ligy 2015/2016, výkop tohto prestížneho stretnutia na bratislavských Pasienkoch je o 17.55 h. Hlavným rozhodcom je Pavol Chmura, na čiarach mu budú pomáhať Ondrej Brendza a Branislav Hancko.

„Belasí“ sú stále v hre o majstrovský titul

Favoritom duelu je ŠK Slovan, ktorý je stále v hre o majstrovský titul. „Belasí“ majú na lídra poradia AS Trenčín deväťbodové manko, ale úradujúci slovenský šampión už svoj zápas 28. kola odohral – v utorok doma zdolal Ružomberok 1:0. Slovan ešte Trenčín privíta v domácom prostredí 7. mája.

Ostatné výsledky 28. kola Fortuna ligy:

Trenčín tesne zdolal doma Ružomberok, hosťom sa stále nedarí

Hráči bratislavského tímu vyhrali v troch ostatných ligových vystúpeniach, naposledy v nedeľu na trávniku FK Senica (3:1).

„Bolo to pre nás veľmi dôležité víťazstvo. Na druhej strane si však musíme uvedomiť, že šance, aké sme mali, musíme premeniť a skôr uzavrieť zápas v náš prospech. Keď nie, futbal vás potrestá. Som rád, že aj pri ťažkom a nahustenom programe (Slovan postúpil po dvoch aprílových remízach so Žilinou 0:0 a 1:1 aj do finále pohárovej súťaže Slovnaft Cupu, pozn.) sme to našťastie zvládli. Hráčom som pogratuloval, každý prispel svojim dielom k víťazstvu v Senici. Verím, že to takto pôjde aj naďalej,“ vyjadril sa cyperský kouč ŠK Slovan Nikodimos Papavasiliou.

Hráči Spartaka na Pasienkoch naposledy vyhrali v roku 2012

V nedeľu na Záhorí otvoril skóre Adam Zreľák, ktorý strelil ligový gól, svoj štvrtý v tomto ročníku, až po vyše piatich mesiacoch. „Som šťastný, že som konečne skóroval. Musím sa priznať – veľmi sa mi uľavilo,“ poznamenal na webe fortunaliga.sk Zreľák, ktorý na jar nastupoval aj na ľavej strane obrany: „Teší ma, že opäť môžem hrať v útoku. V predchádzajúcich dueloch mi chýbalo šťastie a tiež som nedostával od spoluhráčov také lopty, aké by som potreboval. Teraz to konečne vyšlo. Dúfam, že na to nadviažem aj v ďalších zápasoch, už najbližšie proti Trnave. V Senici nám vyšlo prakticky všetko, musíme takto pokračovať a potvrdiť to v stredu proti Spartaku.“

Slovanu pomohlo sobotňajšie zaváhanie Trenčína v Dunajskej Strede (0:1) a tímu AS sa priblížili na šesť bodov. „Prehra Trenčína nás potešila. Podarilo sa nám vyhrať v Senici, teraz sme v miernej psychickej výhode. Stále máme o čo bojovať. Musíme veriť, že Trenčania ešte zakopnú a potom ich budeme musieť zdolať vo vzájomnom súboji. Nebude to jednoduché, ale verím, že sa nám to môže podariť,“ doplnil kapitán slovenskej reprezentácie do 21 rokov.

Slovan má v sezóne 2015/2016 lepšiu bilanciu s Trnavou, brankár Ján Mucha ešte od „andelov“ neinkasoval. V 6. kole Fortuna ligy 25. augusta zvíťazili „belasí“ 2:0 gólmi Marka Milinkoviča z pokutového kopu a Adama Zreľáka, vtedy zažil víťaznú premiéru na lavičke bratislavského mužstva Nikodimos Papavasiliou.

Druhá vzájomná konfrontácia spomenutých rivalov sa uskutočnila už v novej trnavskej City Arena a pred rekordnou návštevou 15 109 divákov sa 22. novembra 2015 zrodila bezgólová remíza. Hráči Spartaka na Pasienkoch naposledy vyhrali v roku 2012, predtým dokonca až v roku 2009 ešte na Tehelnom poli, aj táto štatistika pasuje za favorita ŠK Slovan Bratislava.

Fanúšikovia si budú môcť siahnuť na pohár a odfotiť sa s ním

V Trnave však panuje spokojnosť s ostatnými dvoma ligovými vystúpeniami. Zverenci trénera Ivana Hucka si v nich pripísali domáce víťazstvá so skóre 7:1. Najskôr si futbalisti Spartaka poradili so Senicou (2:0) a v sobotu zdolali nováčika zo Skalice presvedčivo 5:1, keď sa o tri góly do súperovej siete postaral David Depetris.

„Nie každé kolo sa podarí streliť hetrik, takže ma to teší. Užil som si ho. Pomohol som mužstvu a verím, že gólov bude viac. Dúfam, že sa budem dostávať viac do šancí, pretože ich viem premieňať,“ poznamenal pre klubový web spokojný argentínsky útočník so slovenským pasom. Hoci v súčasnosti piata Trnava má o 18 bodov menej v tabuľke najvyššej súťaže než druhý Slovan, do Bratislavy pricestuje s úmyslom uspieť. „Samozrejme, že nálada je po dvoch víťazstvách lepšia. Nemôžeme sa však uspokojiť, že nám to ide. Na Slovan sa chceme dobre pripraviť,“ skonštatoval 27-ročný útočník Depetris.

Svojho spoluhráča i mužstvo pochválil po dueli so Skalicou aj skúsený Róbert Jež, ktorý tiež strelil gól, prvý v tomto ročníku. „Na jar nám to veľmi nepadá. Dobre, že sa David rozstrieľal, dal hetrik – povzbudí to jeho a rovnako aj celý tím,“ uviedol na trnavskom webe 34-ročný stredopoliar so skúsenosťami aj zo slovenskej reprezentácie.

Pred i počas stredajšieho duelu ŠK Slovan Bratislava – FC Spartak Trnava si budú môcť prítomní fanúšikovia siahnuť a odfotiť sa s majstrovskou trofejou „Esencia hry“. Nový projekt riadiaceho orgánu najvyššej slovenskej súťaže Únie ligových klubov a UEFA Sports s názvom „Cesta s trofejou“, ktorý putuje po všetkých mestách, kde sa hrá Fortuna liga, tentoraz navštívi Bratislavu a priaznivcov Slovana. „Od 16.25 h bude pripravené pódium aj s cennou trofejou, ktorú si fanúšikovia budú môcť chytiť do rúk a priamo na mieste sa s ňou odfotografovať. Celá aktivita sa bude nachádzať priamo na štadióne Pasienky, oproti hlavnému vchodu,“ informuje oficiálna internetová stránka Slovana.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Adam ZreľákJán MuchaRóbert Jež
Firmy a inštitúcie FC Spartak TrnavaŠK Slovan Bratislava