Dovolenkári by si mali dať pozor na to, čo jedia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Zmrzlina
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 4. júla (WEBNOVINY) – Dovolenkári by si mali počas svojich ciest do južných prímorských a exotických destinácií dať pozor na to, čo jedia, aby sa vyhli prípadným gastroenterologických ochoreniam a ochoreniam z potravín, varuje zastupujúci hlavný hygienik Slovenskej republiky Ivan Rovný.

Dovolenkári by sa mali v prvom rade vyhýbať surovej zelenine, šalátom a ovociu, ktoré sa nedá olúpať a jesť iba ovocie a zeleninu v šupke a po očistení a umytí.

Ďalej by mali piť len pitnú vodu a nepiť vodu z iných zdrojov.

Mali by si zistiť ešte pred vycestovaním, či je v danej krajine pitná voda z vodovodu a ak nie, nemali by ju používať na pitie, varenie ani na umývanie zubov. V takom prípade by mali používať len balenú pitnú vodu.

Problémom môže byť aj ľad v nápojoch, dovolenkári by sa mali uistiť, z akej vody je ľad vyrobený.

Veľmi exotické jedlá môžu škodiť

Homar
Foto: SITA/AP

Okrem toho by dovolenkári nemali konzumovať jedlá z mäsa či vaječné nedostatočne tepelne upravené jedlá. Hygienik taktiež neodporúča jesť jedlá príliš odlišné od slovenskej stravy, pretože by dovolenkárov mohli potrápiť tráviace ťažkosti.

Rovný varuje aj pred jedlami pripravenými na miestnych trhoviskách či vo vývarovniach, pretože úroveň hygieny prípravy pokrmov býva nižšia, upozorňuje. Dovolenku môže znepríjemniť aj nadmerný príjem pikantných jedál, tie taktiež môžu spôsobiť tráviace ťažkosti.

Pitný režim a ľahká strava

Teplo
Foto: flickr.com

Stravovanie v letných mesiacoch má určité osobitosti vyplývajúce zo špecifík leta, ktorými sú najvyššie teploty vzduchu v roku, relatívne nízka vlhkosť vzduchu či častejšie jedenie epidemiologicky rizikových potravín, ako je napríklad zmrzlina, pripomína Rovný.

Upozorňuje, že dôraz treba klásť v letných mesiacoch najmä na správny pitný režim a „ľahšiu“ stravu.

To znamená na potraviny s nižšou energetickou hodnotou alebo potraviny s vyššou stráviteľnosťou. Takisto treba dbať na prípravu, skladovanie a manipuláciu s potravinami a jedlami, či už v domácnostiach alebo v zariadeniach spoločného stravovania.

Osobitne dôležité je to v prípade epidemiologicky rizikových potravín, ako sú napríklad dojčenská a detská výživa, lahôdky, cukrárske výrobky alebo zmrzlina.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ivan Rovný