Obrazom: Srandičky a extrémne výkony, taký bol Sagan na Tour

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Najkrajšie momenty Petra Sagana na Tour de France
Slovenský cyklista Peter Sagan počas záverečného ceremoniálu na Elyzejských poliach v Paríži 'strieľal' do divákov. Paríž, 26. júl 2015. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 29. júla (WEBNOVINY) – Kilometre v únikoch, dvakrát červené číslo pre najbojovnejšieho jazdca etapy, srandičky na pódiu i v zákulisí, Vlk z Wall Street, ale hlavne štvrtýkrát zelený dres pre víťaza bodovacej súťaže – taký bol 102. ročník Tour de France v podaní Petra Sagana.

Dvadsaťpäťročný Žilinčan patril medzi najväčšie osobnosti tohtoročnej Tour. V najlepšej desiatke skončil v jednotlivých etapách desaťkrát, z toho päťkrát bol druhý. Strieborné priečky sú mu na Tour akoby súdené, bol na nich už šestnásťkrát (4-16-6). Celkovo sa pri štyroch štartoch na „Starej dáme“ dostal 45-krát do Top 10. Zatiaľ naposledy sa tešil z etapového triumfu 5. júla 2013 na trase z Montpellieru do Albi.

Sagan bojoval o zelený dres predovšetkým s Andrém Greipelom. Organizátori pred štartom zmenili systém bodovania, ktorý mal zvýhodniť čistokrvných šprintérov. „Slovenský rýchlik“ sa vyrovnal aj s touto zmenou. Aj keď v tíme Tinkoff-Saxo nebolo víťazstvo v bodovacej súťaži prioritou pred začiatkom podujatia, postupne sa situácia zmenila.

Obrazom: Záverečná etapa 102. ročníka Tour de France

Dvadsaťpäťročný Žilinčan nezostal nič dlžný ani svojej povesti šoumena a v zákulisí si doberal súperov. Jeho žartíkom neušiel ani minuloročný víťaz Vincenzo Nibali, ktorému sa vkradol do rozhovoru a ani suverénny líder tohto ročníka Chris Froome.

Po 16. etape v jednom z rozhovorov vysvetľoval svoje gesto v cieli, keď si búchal päsťou o hruď. „Robil som to pre získanie energie,“ povedal Sagan a prekvapenému redaktorovi to predviedol ešte raz a opýtal sa ho, či to pozná. Odpoveď „nie“ Sagana nezaskočila a prezradil mu, že je to z filmu Vlk z Wall Street. V tejto etape predviedol aj neuveriteľný zjazd do cieľa z Col de Manse stiahol minútový odstup na Rubéna Plazu na minimum, ale napokon prišiel do cieľa s odstupom 29 sekúnd.

Nezabudnuteľné je aj Saganovo podskočenie na stupňoch pre víťazov po ôsmej etape, či „streľba“ do divákov na Elyzejských poliach v Paríži.

Video: Skvelý zjazd Petra Sagana z Col de Manse do cieľa 16. etapy

https://www.youtube.com/watch?v=C2a2vZJVH9s

Slovenskému cyklistovi na pódiu v Paríži obliekli zelený dres zatiaľ pri všetkých štyroch účastiach na „starej dáme.“ Bodovaciu súťaž vypisujú od roku 1953. Rekordérom je Erik Zabel, ktorý vyhral šesťkrát v rade v rokoch 1996 až 2001. Sagan sa vyrovnal na druhom mieste historickej bilancie Seanovi Kellymu. Trikrát bodovaciu súťaž ovládli Jan Janssen, Eddy Merckx, Freddy Maertens a Robbie McEwen.

Obrazom: Najkrajšie momenty Petra Sagana na Tour de France 2015

What a photobomb by @petosagan on @vincenzonibali -„Um Grande Amigo!“ @letour @tinkoff_saxo #TDF2015 #tourtv2 #letour pic.twitter.com/CIg0xTVyCZ— TV 2 SPORT (@TV2SPORTdk) 7. Červenec 2015

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Chris FroomeEddy MerckxPeter SaganVincenzo Nibali