Blíži sa Veľká noc! Dajte si pozor na to, aké vajcia kupujete

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Enrico mantegazza hf0jqqlnsfa unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Kvalita potravín je pálčivou témou a nevyhýba sa ani symbolu Veľkej noci vajíčkam. Nie všetky vajíčka na obchodných pultoch však môžeme považovať za kvalitné. V minulosti čelili hlavne zahraničné závažným škandálom. Reprezentatívny prieskum odhalil, že tieto informácie zachytilo iba 33 % opýtaných Slovákov.

K sviatku Veľkej noci neodmysliteľne patria vajíčka rôzneho druhu. V kríkoch pre deti schovávame čokoládové, našu domácnosť skrášľujú pestré kraslice. V otázkach zdravia a s ním spojenej kvality sú kľúčové najmä tie konzumné.

Reprezentatívny prieskum z jesene 2020 ukázal, že v slovenskej populácii takmer nie sú ľudia, ktorí by vajíčka nekonzumovali. Čerstvosť, krajinu pôvodu a cenu radíme medzi top 3 kritéria pri ich výbere. Avšak nie je vajce ako vajce. Práve v predveľkonočnom čase je potrebné dávať pozor na to, ktoré vajcia vkladáme do nákupného košíka. V minulosti čelili práve vajcia dovezené zo zahraničia vážnym obvineniam z porušenia kvality.

„V prípade vajec boli v posledných 10 rokoch zaznamenané viaceré škandály: poľské vajcia s obsahom salmonely, plesní, karcinogénnych látok a v posledných rokoch s vysokým obsahom zakázaných dioxínov a fipronilu,“ upresňuje riaditeľ Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár. Aj napriek závažnosti týchto zistení si na škandály spomenul iba každý tretí z opýtaných respondentov. Aj preto je dôležité neriskovať a siahať po overených potravinách. „V posledných rokoch neboli zaznamenané žiadne škandály so slovenskými vajíčkami. Preto je dôležité, aby si spotrebiteľ kontroloval krajinu pôvodu vajec a nakupoval iba slovenské vajcia, ktoré sú bez škandálov, pod neustálou kontrolou, čerstvé, zdravé, kvalitné a najmä bezpečné,“ zdôvodnil Molnár.

Slovenské vajíčka majú aj medzi spotrebiteľmi dobrú reputáciu. Až 73 % opýtaných Slovákov ich považuje za najkvalitnejšie. Potvrdzuje to aj prax. „Produkcia vajec na Slovensku podlieha striktnej veterinárnej kontrole,“ vysvetľuje Jaroslav Novák, majiteľ spoločnosti Babičkin dvor, a dodáva, že jedným z dôvodov prečo sa v slovenských obchodoch nachádzajú lacné zahraničné vajcia je aj nastavenie systému dotácii z EÚ a prakticky nulová podpora tohto segmentu zo strany štátu. „Všetky náklady spojené s dodržiavaním vysokých kvalitatívnych štandardov, ale aj rôzne inovácie financujeme z vlastných zdrojov. Dobrovoľne odchádzame napríklad od klietkového chovu. Tento krok si vyžaduje niekoľko miliónové investície. Dôvera spotrebiteľov v slovenskú kvalitu i bezpečnosť je pre nás naozaj dôležitá,“ upresňuje Novák.

Problémy však robí dešifrovanie označenia vajec. Aj napriek dlhodobej osvete až 62 % Slovákov deklaruje, že označeniu na škrupinke alebo obale nerozumejú. Dôležité je riadiť sa aj legendou. Prvé číslo označuje spôsob chovu sliepok, ďalšie dve písmená upresňujú krajinu pôvodu a na poslednom mieste sa nachádza číslo konkrétnej farmy. Pre slovenskú kvalitu stačí siahnuť po označení SK.

Oznacenie vajec.jpg
Označenie vajec. Foto: Babičkin dvor

Informačný servis

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Babičkin dvor