Ako si počas letnej grilovačky nepokaziť žalúdok? Vyskúšajte tieto 3 pravidlá

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Grilovačka, grilovanie, párty

Máločo vie pokaziť zážitok z letnej grilovačky či pikniku tak, ako otrava jedlom alebo pokazený žalúdok. S potravinami sa oplatí byť opatrní, horúce letné teploty totiž pri nesprávnom postupe varenia alebo skladovania vytvárajú v potravinách živnú pôdu pre baktérie. Poradíme vám niekoľko pravidiel a rád, ktoré sa oplatí mať na pamäti.

Mäso izolujte

Ak sa chystáte na grilovačku a beriete so sebou mäso, zadovážte si chladiaci box. Mäso pred uložením doň starostlivo namarinujte a zabaľte do vzduchotesnej plastovej misky. V taške alebo chladiacom boxe mäso oddeľte od všetkých ostatných potravín – šťava zo surového mäsa by sa inak nedopatrením mohla dostať napríklad na už umytú zeleninu alebo ovocie. Ak máte chladiaci box, naplňte ho dostatkom ľadu, aby v ňom potraviny zostali čo najdlhšie čerstvé.

Mäso, grilovanie
Human hand is preparing BBQ steak for party. www.thinkstockphotos.com

Dôkladná tepelná príprava

Ak grilujete mäso – napríklad kuracie časti s kosťou – pred jeho podávaním sa uistite, že je naozaj dôkladne ugrilované. Mäso sa totiž veľmi rýchlo ugriluje zvonku, ale pod povrchom a v strede môže byť ešte nedopečené alebo dokonca surové. Ak máte pred samotnou grilovačkou trochu viac času, môžete mäso čiastočne opiecť, naložiť ho do marinády a uložiť do chladničky. Mäso sa potom na grile pripraví rýchlejšie a rovnomernejšie, a navyše zostane šťavnaté.

Grilovačka, grilovanie, leto
Friends making barbecue and having lunch in the nature. www.thinkstockphotos.com

Pravidlo 2-5-4

Pokiaľ ide o jedlo, ktoré sa pri grilovačke nezjedlo, platí pravidlo 2-5-4. Po tepelnej úprave môžeme jedlo ponechať pri izbovej teplote 2 hodiny – to isté platí pre chladené potraviny po vybratí z chladničky. Ale pozor – ak vonkajšia teplota dosahuje 32 alebo viac stupňov, nenechávajte jedlo vonku viac ako 1 hodinu. Po jej uplynutí potraviny buď zamrazte alebo dajte do chladničky.

Nádoby, v ktorých zvyšné jedlo skladujete, by nemali byť hlbšie ako 5 centimetrov. Ak je nádobka hlbšia, jedlo sa chladí príliš dlho a nerovnomerne.

Zvyšky jedla z chladničky sa odporúča zjesť do 4 dní – ak si na ne spomeniete až neskôr, treba ich vyhodiť.

Grilovanie, grilovačka, stôl
Barbecue scene, Outdoor table and chairs, setup for meal, Barbecue grilling in foreground. www.thinkstockphotos.com

 

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať