3 chutné polievky, po ktorých sa rýchlejšie zhadzujú kilá

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Polievka, jedlo
Thinkstock

Chladnejšie počasie je ideálny čas, kedy nás láka zohriať sa veľkým tanierom chutnej polievky. Vedeli ste však, že okrem toho, že toto jedlo príjemne zahreje, pomôže nám aj rýchlejšie zhodiť kilá? Aspoň to tvrdia najnovšie štúdie, ktoré zistili, že ľudia, ktorí jedia polievky, majú štíhlejší pás a vážia menej, ako tí, ktorí tento pokrm neobľubujú. Dôvodom je najmä to, že polievky nás dokážu skvelo zasýtiť, zrýchľujú náš metabolizmus a obsahujú málo kalórií. No nie je však polievka ako polievka. Prezradíme vám recepty na niektoré polievky, po ktorých sa chudne rýchlejšie.

Zemiakovo mrkvová polievka

Zeleninova polievka jedlo jest varenie varit strava stravovanie 640x426.jpg
Thinkstock

Budeme potrebovať:

1 lyžicu olivového oleja

1 stredne veľkú cibuľu

zeleninový vývar

5 veľkých mrkiev

1 polievkovú lyžicu nasekaného zázvoru

2 stredne veľké zemiaky

na dochutenie nízkotučný biely jogurt (nemusí byť)

 

Príprava:

Na oleji osmažíme nadrobno pokrájanú cibuľu, zalejeme vývarom a pridáme očistené na kocky pokrájané zemiaky, mrkvu a zázvor. Privedieme do varu, znížime teplotu a dusíme, kým zelenina nezmäkne (približne 15 minút).

Uvarenú zeleninu vyberieme a rozmixujeme na pyré. V prípade potreby pridáme trochu vývaru. Zeleninové pýre potom vrátime naspäť do hrnca a zamiešame. Dochutíme soľou a korením.

Podávame s kopčekom jogurtu.

Zimná polievka

Tomato Soup with Baguette, Garlic and Parsley
Ilustračné Thinkstock

Budeme potrebovať:

1 lyžičku olivového oleja

1 malú cibuľu

2 strúčiky posekaného cesnaku

2 lyžice paradajkového pretlaku

1 lyžičku cukru

1 lyžičku tymianu

1 bobkový list

4 paradajky očistené, zbavené šupky a nakrájané na kocky

250 ml mlieka

2 lyžice nízkotučného bieleho jogurtu

 

Príprava:

Na olivovom oleji osmažíme cibuľku a cesnak. Pridáme paradajkový pretlak, cukor, tymian, bobkový list, paradajky a asi 2 šálky vody. Spolu premiešame a privedieme k varu. Znížime teplotu a dusíme asi 20 minút.

Potom z polievky vyberieme bobkový list. Ručným mixérom zmes rozmixujeme do hladka. Mlieko mierne ohrejeme, aby bolo vlažné a spolu s jogurtom primiešame do polievky. Nakoniec dosolíme a dokoreníme podľa chuti.

Hrachová polievka s karí korením

Zeleninova polievka jedlo jest varenie varit strava stravovanie1 640x477.jpg
Ilustračné Thinkstock

V jednej porcií je iba 200 kalórií.

 

Budeme na ňu potrebovať:

1 najemno nakrájanú veľkú mrkvu

1 šálku nakrájanej cibule

0,5 šálky nakrájaného zeleru

1 strúčik pretlačeného cesnaku

2 lyžičky olivového oleja

1 lyžicu vody

8 šálok vody

1 lyžicu karí korenia

1 šálku sušeného žltého hrachu

0,5 šálky čerstvého alebo mrazeného hrášku

0,5 šálky nakrájanej červenej papriky

štipku mletého čierneho korenia

soľ

1 téglik bieleho jogurtu

štipku nasekanej vetvičky kôprovej vňate

 

Príprava:

Do 3-4 litrového hrnca dáme nakrájanú mrkvu, cibuľu, zeler, cesnak, olej a 1 lyžicu vody.

Zeleninu za stáleho miešania varíme na miernom ohni asi 10 minút, pridáme karí a varíme ďalšiu minútu. Pridáme zvyšných osem šálok vody a hrach. Privedieme do varu, znížime teplotu a varíme asi 2 hodiny, alebo kým hrach nie je mäkký a polievka nezhustne.

Ak je príliš hustá, pridáme ďalšiu vodu. Potom pridáme hrášok, papriku, čierne korenie a soľ podľa chuti. Varíme v odokrytom hrnci približne 5 minút.

Medzitým v malej miske zmiešame jogurt s kôprovou vňaťou a pred podávaním každý tanier dozdobíme lyžičkou jogurtovej zmesi.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať