Priemerné ceny potravín vo svete medziročne narástli o 8,2 %.
Index cien potravín FAO, ktorý určuje mieru zmien medzinárodných cien základných potravinárskych komodít, dosiahol v roku 2017 priemernú hodnotu 174,6 bodu, čo predstavuje medziročný nárast o 8,2 %. Zároveň ide o najvyšší ročný priemer od roku 2014. V roku 2017 klesli najmä ceny cukru, naopak výrazný nárast bol zaznamenaný pri cenách mlieka a mäsa. Ceny obilnín a olejnín stúpli len mierne. Informovala o tom Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) prostredníctvom svojej internetovej stránky.
Index cien FAO dosiahol v decembri minulého roku v priemere 169,8 bodu, čo predstavuje pokles o 5,8 bodu (3,3 %) oproti novembru. Index ceny mäsa zaznamenal v decembri 171,6 bodu, čo je mierny pokles oproti novembru. Pokles zaznamenali najmä medzinárodné ceny hovädzieho mäsa. Minimálne zmeny boli pri ošípaných, hydine a ovčom mäse, čo podľa SPPK znázorňuje celkovú vyváženú situáciu ponuky a dopytu. Za rok 2017 index cien mäsa zaznamenal medziročný nárast o 9 % na úroveň 170 bodov. V minulom roku najviac stúpli ceny ovčieho mäsa, nasledovalo bravčové mäso, hydina a hovädzie mäso.
Cena Mlieka rástla vlani najvýraznejšie
Index cien mliečnych výrobkov dosiahol v decembri 184,4 bodu. V porovnaní s novembrom ide o pokles o 19,8 bodu (9,7 %). December bol zároveň tretí po sebe idúci mesiac poklesu. Celkovo dosiahol index mliečnych výrobkov v minulom roku 202,2 bodu, čo predstavuje medziročný nárast o 31,5 %. Najväčší nárast cien bol zaznamenaný pri masle, nasledovalo plnotučné sušené mlieko a syr. Index cien obilnín v decembri dosiahol v priemere 152,7 bodu, čo predstavuje v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom mierne zníženie. Medziročne však index stúpol o 7,4 %. Zvýšené dodávky a pomalší predaj prispeli k nižším cenám pšenice. Ceny kukurice sa medziročne mierne posilnili, rovnako aj ceny ryže.
Index cien rastlinných olejov poklesol v decembri na úroveň 162,6 bodu. Zaznamenal tak 5-mesačné minimum. Zníženie SPPK eviduje najmä pri palmových, repkových a sójových olejoch. Index týchto cien celkovo za rok 2017 dosiahol v priemere 169 bodov, čo predstavuje medziročný nárast o 3 %. Index cien cukru dosiahol v decembri v priemere 204 bodov. Oproti novembru klesol o 8,6 bodu (4,1 %). V roku 2017 zaznamenal index celkovú hodnotu 227,3 bodu, čo predstavuje pokles o 11,2 % oproti roku 2016. Maximum dosiahol index cien cukru v roku 2011 s úrovňou 369 bodov.
Index cien potravín FAO (Food and Agriculture Organization) je mierka mesačných zmien medzinárodných cien základných potravinárskych komodít. Počet bodov 100 predstavuje priemerná cena komodít z rokov 2002 – 2004.