Obrazom: Národný onkologický ústav má nové unikátne centrum

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Národný onkologický ústav otvoril Centrum chirurgie prsníka
Jedna z izieb novovybudovaného Centra chirurgie prsníka Kliniky chirurgickej onkológie SZU a NOÚ. Bratislava, 13. júl 2016. Foto: SITA/Monika Zaťková

BRATISLAVA 13. júla (WebNoviny.sk) – Národný onkologický ústav (NOÚ) v Bratislave v stredu otvoril Centrum chirurgie prsníka, ktorého výstavba trvala niekoľko mesiacov. Ako ďalej na otvorení informoval riaditeľ NOÚ Jozef Dolinský, výstavba centra stála 750 tis. eur.

Obrazom: Nové Centrum chirurgie prsníka

Jedna izba je pre pacientky s telesným znevýhodneným

Z rozpočtu ústavu na výstavbu šlo 600 tis. eur, z ktorých investícia Ministerstva zdravotníctva SR predstavovala 360 tis. eur, ďalšie prostriedky vo výške 150 tis. eur sponzorsky poskytlo neziskové Združenie priateľov Národného onkologického ústavu. V centre sa nachádza šesť izieb, v každej sú po dve lôžka. Výstavba podľa Dolinského zohľadňovala prevažne pohodlie pacientiek.

Jedna izba je pre pacientky s telesným znevýhodneným. „Je to unikátne pracovisko svojho druhu na Slovensku, ktoré bude ženám poskytovať najmodernejšie terapeutické postupy v oblasti chirurgie prsníka vrátane rekonštrukčných plastických operácií,“ dodal riaditeľ ústavu. „Práve takéto pracovisko môže pomôcť k významnému zvýšeniu kvality prežívania takýchto pacientiek,“ uviedol na otvorení minister zdravotníctva Tomáš Drucker.

Rakovina prsníka je najčastejším onkologickým ochorením žien nielen na Slovensku

Rakovina prsníka je najčastejším onkologickým ochorením žien nielen na Slovensku. Podľa údajov Národného onkologického registra z roku 2008, pribudne na Slovensku 2700 prípadov ročne.

„Rozhodli sme sa im teda vybudovať samostatné lôžkové oddelenie, kde sa o ne bude starať tím odborníkov, v zložení chirurgov, plastických chirurgov, onkológov, rádioterapeutov, psychológov a psychoterapeutov. Naše pacientky budú mať zabezpečený komplexný servis a komplexnú starostlivosť pod jednou strechou,“ pokračoval Dolinský.

Centrum má tiež zámer pôsobiť v publikačnej činnosti a bude v sústave pracovísk, ktoré budú odporúčať trendy v onkochirurgickej liečbe karcinómu prsníka. Centrum tiež bude školiacim pracoviskom pre certifikáciu chirurgov so zameraním na toto ochorenie. V priestoroch centra sa tiež nachádza umelecká zbierka viac ako 36 obrazov, ktoré darovali slovenskí výtvarníci. Tí sú združení v spoločnosti Spectrum ART.

Partnermi projektu na vybudovanie Centra chirurgie prsníka sa stali Projekt Fashion Sparkling Charity Night, Nadácia SPP, Slovenská pošta a. s., GlaxoSmithKline Slovakia s. r. o., Nadácia J&T a Nadácia Eset.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jozef DolinskýTomáš Drucker
Firmy a inštitúcie NOÚ Národný onkologický ústav