Riziko infarktu alebo mozgovej príhody neznížite iba jedením zeleniny, tvrdí britská štúdia. Aké sú ďalšie faktory?

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
ovocie, zelenina
Foto: ilustračné, Getty images

Samotná zelenina nestačí na zníženie rizika srdcového infarktu alebo mozgovej príhody. Ako referuje spravodajský web BBC, tvrdí to rozsiahla britská štúdia, podľa ktorej môže mať väčší vplyv ako zelenina to, ako a kde človek žije, koľko má pohybu a čo iné ešte konzumuje.

Štúdia však zdôrazňuje, že vyvážená strava pomáha znižovať riziko mnohých chorôb vrátane niektorých druhov rakoviny. Zdravotní poradcovia odporúčajú zjesť každý deň aspoň päť porcií ovocia a zeleniny.

Počas výskumu zistili, že hoci riziko úmrtia na srdcovo-cievne ochorenia bolo približne o 15 % nižšie u tých, ktorí jedia najviac zeleniny, vedci tvrdia, že na to vplývajú aj iné faktory – fajčenie, alkohol, zamestnanie, výška mzdy a celková strava.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia