Cavendish stíha Merckxa v počte etapových triumfov na Tour

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Najkrajšie momenty zo 14. etapy Tour de France
Britský cyklista Mark Cavendish sa raduje z triumfu v štrnástej etape 103. ročníka Tour de France z Montélimaru do Villars-les-Dombes Parc des Oiseaux (208,5 km) Foto: SITA/AP

VILLARS-LES-DOMBES 16. júla (WebNoviny.sk) – Britský šprintérsky fenomén Mark Cavendish má po sobotu na konte už okrúhlych 30 etapových triumfov na cyklistickej „Starej dáme“. Nazbieral ich od roku 2008 a v historickej tabuľke víťazných dojazdov na Tour de France je už jasne druhý pred legendárnym Francúzom Bernardom Hinaultom s 28 jednotlivými triumfami.

Rekordérom zatiaľ zostáva fenomenálny Belgičan Eddy Merckx s 34 etapovými víťazstvami. Ak si 31-ročný Cavendish udrží tohtoročnú fazónu aj do budúcnosti, prekonanie rekordu Merckxa bude pre neho reálne. V tejto edícii TdF si rýchlik na dvoch kolesách z ostrova Man Cavendish pripísal už štyri etapové prvenstvá. Aj jeho zásluhou sa slávna Tour v tomto roku dočkala jedného historického záznamu.

Prvýkrát v 103-ročnej histórii TdF sa stalo, že v prvých 14 etapách sa ani raz z víťazstva netešil zástupca silnej juhoeurópskej cyklistickej školy, kam patrí štvorlístok krajín Španielsko, Taliansko, Portugalsko a domáce Francúzsko. Dovedna 31 jazdcov v celej 103. ročnej histórii TdF vyhralo 10 a viac etáp. Z aktívných jazdcov medzi nich patrí už len Nemec André Greipel s 10 triumfami.

Obrazom: Najkrajšie momenty zo 14. etapy Tour de France

Najviac víťazných etáp na Tour de France:

1. Eddy Merckx (Belg.) 34

2. Mark Cavendish (V. Brit.) 30

3. Bernard Hinault (Fr.) 28

4. André Leducq (Fr.) 25

5. André Darrigade (Fr.) 22

6. Nicolas Frantz (Lux.) 20

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe André GreipelEddy MerckxMark Cavendish