Video: Fantastická Cibulková si zahrá finále na WTA Finals

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Dominika Cibulková
Slovenská tenistka Dominika Cibulková počas semifinálového zápasu na WTA Finals proti Ruske Svetlane Kuznecovovej. Singapur, 29. október 2016. Foto: SITA/AP

SINGAPUR 29. októbra (WebNoviny.sk) – Slovenská tenistka Dominika Cibulková postúpila do finále na koncoročnom výberovom šampionáte BNP Paribas WTA Finals presented by SC Global v Singapure. V semifinálovom súboji zdolala Rusku Svetlanu Kuznecovovú za 147 minút 1:6, 7:6 (2), 6:4

Cibulková proti Kuznecovovej síce získala vstupný gem, ale potom klesla na 1:6, 0:1 a servis, prvú trištvrte hodinu vyznievala značne bezradne. Preklopila však na 3:2 a servis. Inkasovala okamžitý rebrejk a stalo sa jej to aj pri podávaniach na set za stavu 5:4, resp. 6:5. Tajbrejk však zvládla excelentne. Po ňom odskočila na 2:0 a 30:0 na podaní, neskôr však mala manko 2:4. Po vyrovnaní na 4:4 odvrátila dva brejkbaly, získala tento gem a aj nasledujúci. Pri mečbale páska siete vychýlila dráhu jej defenzívneho úderu a Kuznecovová poslala volej vedľa.

„Prvý set a pol som sa nemohla dostať do zápasu, lebo súperka riskantnejšie servovala. Tlačila ma ona a nie ja ju a celkovom som nemala dostatočné percento úspešnosti na podaní. Aj vo výmenách hrala Sveta agresívnejšie a lepšie. Tréner mi povedal, čo som si aj sama uvedomovala, že musím dostať do hry viac podaní, lebo iná šanca na úspech nie je. Keď sa mi to začalo dariť, hra sa vyrovnávala. Bolo mi potom jasné, že musím do toho ísť naplno. Súperka cítila, že takmer celé dva sety bola veľmi blízko k tomu, aby ma zdolala. Stačilo, aby išli 1-2 loptičky inak, a bolo by po zápase,“ povedala Cibulková na podnet agentúry SITA v rámci konferenčného telefonátu so slovenskými médiami.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Postupujúca mala pomer „winnerov“ a nevynútených chýb 27:31, zdolaná 27:35. Slovenka premenila 6 z 10 brejkbalov, Ruska 8 z 15. Na esá to bolo z pohľadu Cibulkovej 0:5, na dvojchyby 5:5. Na jednotlivé loptičky uspela Kuznecovová 96:92, nebolo jej to však nič platné.

„Ja som v závere výrazne zlepšila servis aj return, čo bolo veľmi dôležité. Vôbec to dnes nebol z mojej strany nejaký výborný tenis od začiatku do konca, ale v ťažkých momentoch som to zvládla lepšie ako ona, bola som agresívnejšia a riadila som výmeny – to podľa mňa rozhodlo. Po mečbale ma premohli emócie, ani neviem, ako som ho vlastne odohrala. Veď v tom mojom tranze som sa predtým dokonca spýtala rozhodcu, či je skóre 4:3 alebo 5:4,“ pripomenula víťazka.

Vo finále proti Kerberovej

Cibulková si vyslúžila absolutórium za hru, najmä však za bojovnosť, keďže set a pol márne hľadala cestu do zápasu, ale odmietla sa tomu poddať a na rozdiel od súperky dokázala vystupňovať svoj výkon. Platilo to aj v úplnom závere tejto drámy.

„Veru, pred nejakým rokom a pol som bola na lôžku po operácii… Ležala som aj pred chvíľou na kurte, ale z kompletne odlišného dôvodu a s inými emóciami. Som nesmierne nadšená. Debutujem na šampionáte a splnil sa jeden z mojich snov, je to neskutočné. Ani nedokážem slovami vyjadriť moje pocity. Tento úspech pre mňa veľa znamená. Človek pre takéto okamihy tvrdo pracuje celý život. Bol to skvelý zápas. Sveta hrala v prvom sete veľmi, veľmi agresívne, menila rytmus, prevyšovala ma. Vedela som, že mojou jedinou šancou na obrat je vlastný agresívny tenis. Podarilo sa mi nastoliť ho a to bolo rozhodujúce,“ povedala Cibulková v interview na kurte.

V druhom najvýznamnejšom finále vo svojej kariére po melbournských grandslamových Australian Open 2014 si Cibulková v nedeľu o 12.30 h SEČ zmeria sily s nemeckou líderkou renkingu Angelique Kerberovej, ktorá v semifinále premohla poľskú obhajkyňu trofeje Agnieszku Radwanskú za 76 minút jasne 6:2, 6:1.

„Pred finále si súperku nevyberám. Viem len, že herne mám na obe. Musím do toho ísť naplno a mať viac víťazných úderov ako nevynútených chýb, lebo moja agresívna hra prináša aj tie chyby. Samozrejme, že v prípade Kerberovej by ma sprievodne poháňala aj túžba po odvete za prehru zo skupiny. Do finále idem s podstatne väčšími skúsenosťami ako do môjho prvého veľkého predvlani na Australian Open. Bude to ´masaker´, veľmi sa teším,“ skonštatovala Cibulková, keď ešte nepoznala meno súperky.

Kerberová je jednotkou od 12. septembra

Slovenka stojí proti 28-ročnej ľavorukej brémskej rodáčke s poľskými koreňmi 4:5, hoci spočiatku viedla 4:0. Kerberová tento rok triumfovala na Australian Open a US Open a vzhľadom na absenciu Američanky Sereny Williamsovej v Singapure bolo už pred WTA Finals isté, že bude silvestrovať na vrchole svetového rebríčka.

Kerberová sa premiérovo ocitla na vrchole renkingu 12. septembra, odvtedy panuje bez prerušenia. Dosiaľ naposledy bola niektorá Nemka na čele koncoročného hodnotenia v sezóne 1996: Steffi Grafová, ktorej sa to podarilo dovedna osemkrát. Kerberová strieda S. Williamsovú, ktorá bola na čele pri uzávierke rokov 2013 – 2015 (predtým aj 2002 a 2009).

Prehľad výsledkov stretnutí Dominiky Cibulkovej s Angelique Kerberovou (4:5):

2008 Roland Garros – Paríž (Fr.) GS antuka 1. kolo Cibulková 6:2, 6:2

2011 Australian Open – Melbourne (Aus.) GS tvrdý povrch 1. kolo Cibulková 6:2, 6:7 (7), 6:4

2013 Sydney (Aus.) tvrdý povrch semifinále Cibulková 6:2, 4:6, 6:3

2013 Toronto (Kan.) tvrdý povrch 2. kolo Cibulková 6:7, 6:2, 7:5

2014 Sydney (Aus.) tvrdý povrch 1. kolo Kerberová 7:6 (5), 7:5

2014 Pohár federácie – Bratislava tvrdý povrch Kerberová 6:3, 7:6 (5)

2014 Tokio (Jap.) tvrdý povrch štvrťfinále Kerberová 6:3, 6:0

2015 Peking (Čína) tvrdý povrch 2. kolo Kerberová 6:1, 6:4

2016 WTA Finals – Singapur tvrdý povrch základná skupina Kerberová 7:6 (5), 2:6, 6:3

Cibulková zatiaľ dvakrát vo svojej kariére prekonala úradujúcu líderku renkingu. Podarilo sa jej to na Wimbledone 2011 (Dánka Caroline Wozniacka) a Roland Garros 2012 (Bieloruska Viktoria Azarenková). Celkovo má v takýchto konfrontáciách skóre 2:11. Torbenom Beltzom trénersky vedená Kerberová štartuje na WTA Finals štvrtý raz po sezónach 2012, 2013 a 2015 a premiérovo prenikla do vyraďovacej časti. Má zápasovú štatistiku 6:7, pricestovala so skóre 2:7. Paradoxom je, že vo štvrtok ju najprv „postúpila“ Cibulková už ziskom prvého setu proti Rumunke Simone Halepovej, Nemka sa neskôr „odvďačila“ Slovenke tým, že zdolala presne 2:0 na sety Američanku Madison Keysovú.

„Som veľmi šťastná z dosiahnutia môjho prvého finále na šampionáte. Pamätám si, ako som tu dopadla vlani, toto je teda výrazné zlepšenie, ktoré podčiarkuje celú moju vydarenú sezónu. Prebojovať sa na poslednom turnaji do finále je skvelé. Zároveň považujem za trochu zvláštne hrať s rovnakou súperkou na jednom podujatí dvakrát, ešte som to nezažila. Teším sa však na nedeľu. Ten prvý duel s Dominikou ešte v skupine bol veľmi vyrovnaný a tesný. Kto ma pozná, vie, že obvykle sa na turnajoch rozbieham pomalšie, platilo to aj teraz. Až po druhom stretnutí som už mala potrebný rytmus aj sebavedomie. Určite nechýba ani mojej zajtrajšej súperke, dve víťazstvá po dvoch nezdaroch ju nepochybne povzbudili, nebude mať čo stratiť. Ja zatiaľ dobre zvládam tlak, azda to bude platiť naďalej. Myslím si, že to bude obojstranne dobré finále. Pokúsim sa vychutnať si záverečné vystúpenie v sezóne a, samozrejme, uspieť,“ uviedla Kerberová na tlačovej besede.

Cibulkovej 29. trojsetová bitka v tejto sezóne

Zverenkyňa kapitána fedcupovej reprezentácie SR Mateja Liptáka Cibulková už má istotu prémie 894 000 USD pred zdanením a 830 bodov do hodnotenia, v ktorom figuruje na svojom rekordnom 8. mieste. V pondelok sa ocitne prinajhoršom na 6. priečke, titul by ju posunul do Top 5.

Dvadsaťsedemročná Bratislavčanka zvýšila v bilancii zo vzájomných súbojov s 31-ročnou petrohradskou rodáčkou na 6:3, hoci spočiatku zaostávala 0:3. Nadviazala na triumf 3:6, 6:3, 6:4 zo septembrového semifinále vo Wu-chane.

Cibulková tejto sezóne má v „maratónoch“ skóre 19:10, zdolaná ešte priaznivejšie 22:10. Slovenka stojí proti Kerberovej 4:5 po trojsetovej prehre minulú nedeľu v základnej Červenej skupine, s A. Radwanskou má štatistiku 6:7.

Prehľad výsledkov stretnutí Dominiky Cibulkovej so Svetlanou Kuznecovovou (6:3):

2007 Roland Garros – Paríž (Fr.) GS antuka 3. kolo Kuznecovová 6:2, 6:3

2008 Indian Wells (USA) tvrdý povrch 3. kolo Kuznecovová 6:1, 4:6, 6:3

2008 Peking (Čína) tvrdý povrch štvrťfinále Kuznecovová 6:2, 6:4

2010 Sydney (Aus.) tvrdý povrch osemfinále Cibulková 7:5, 6:2

2010 US Open – New York (USA) GS tvrdý povrch osemfinále Cibulková 7:5, 7:6 (4)

2011 Madrid (Šp.) antuka 1. kolo Cibulková 6:3, 6:2

2011 Hertogenbosch (Hol.) tráva štvrťfinále Cibulková 7:5, 4:6, 6:2

2016 Wu-chan (Čína) tvrdý povrch semifinále Cibulková 3:6, 6:3, 6:4

2016 WTA Finals – Singapur tvrdý povrch semifinále Cibulková 1:6, 7:6 (2), 6:4

Kuznecovová si musí počkať na jubilejný 600. singlový zápasový úspech

Tridsaťjedenročná hrdinka newyorských US Open 2004 a parížskeho Roland Garros 2009 a niekdajšia dvojka svetového rebríčka Kuznecovová si musí počkať na svoj jubilejný 600. singlový zápasový úspech. Medzi elitou má zápasový výkaz 5:14 (debutantka Cibulková 2:2).

Na šampionáte hrala šiesty raz, ale premiérovo po siedmich rokoch, prvýkrát bola v semifinále. Miestenku na „Masters“ si zabezpečila až minulú sobotu obhájením trofeje na Kremeľskom pohári v Moskve. V bodovaní Road tým vytlačila pod čiaru Britku Johannu Kontovú. Do Singapuru pricestovala v nedeľu, v pondelok už hrala, v Bielej skupine absolvovala tri trojseťáky.

Dvojhra – semifinále:

Dominika Cibulková (SR-7) – Svetlana Kuznecovová (Rus.-8) 1:6, 7:6 (2), 6:4 za 147 minút

I. set

Cibulková krížnou bekhendovou kontrou v dlhej výmene, ktorá hneď potvrdila napospol očakávaný obraz, otvorila skóre. Gem si pripísala presvedčivo na 15. Na príjme sa forhendovým výstrelom a famóznym bekhendovým obhodením z plného behu dostala z 15:40 na zhodu, Kuznecovová sa vypodávala z náznaku problémov. Sama si forhendovým švihom dodala dva brejkbaly a premenila už prvý nátlakovým bekhendom popri čiare. Potvrdzovanie otvorila dvojchybou a defenzívny bekhend do siete znamenal 30:30, Ruska opäť zvládla situáciu – 3:1.

Aktérky sa naťahovali o iniciatívu aj za cenu rizika na hranici: Slovenka klesla dvojchybou na 15:30 a dočahovaným forhendom do siete na 15:40. Kuznecovová lepšie využívala rotácie, uhly a zmeny smeru. Cibulková si vynútila zhodu, ale len sa prizerala forhendu inside-out, vypočula si od Kadera Nouniho varovanie za prieťahy a inkasovala rezolútny forhendový return – 1:4. Na kurt prišiel Matej Lipták.

Ruska sa presvedčivo posunula na 5:1. Zavŕšila to forhendom do protipohybu, výborne čítala hru, dirigovala. Slovenka bola bez konzistentnosti, priebojnosti a pohody. Kuznecovová sa účinným returnom druhého servisu dostala na zhodu, kvitovala dvojchybu a potom aj súperkin prepálený forhend.

II. set

Kuznecovová otvorila druhú časť esom a dvoma fiftínmi priamo zo servisu, Cibulková urobila chybu spod tlaku. Vo vstupnej časti jej padalo primálo prvých podaní, ale aj príjmov, ťažko si teda mohla utvárať okamžitý tlak, na stupňovanie väčšinou nedostávala čas. Poľahky nadobudla hru na 1:1, mohol to byť záchytný bod. Ruska však stále pôsobila najmä na servise sebavedome, nemýlila sa, kontrolovala dianie – 2:1 na nulu.

Ruska neochvejne uplatňovala svoj koncept. Cibulková bojovala, ale do tohto skóre vyznievala podobne prehlušene ako proti Keysovej, akokoľvek sa vzpierala nastaveniu, ktoré vôbec nebolo v jej prospech. Vydreté vyrovnanie na 2:2 sprevádzalo burcujúce „pomeee“. Forhend popri čiare na 40:15 na returne vzbudil ešte väčšiu nádej. Prišiel agresívny príjem mimo z forhendu a následne aj z bekhendu, zhoda. Forhendovým „winnerom“ presne na čiaru si Slovenka dopriala tretiu šancu a dočkala sa, keď Ruska v jasnej pozícii vpredu zle zvolila stranu – 2:3.

Svetlana Kuznecovová
Foto: SITA/AP

Cibulková dvojchybou klesla na 15:30, Kuznecovová pokazila radový bekhend, ale predviedla bravúrny forhendový lob a po Slovenkinom forhende to bolo 3:3. Ruska predsa len pôsobila striedmejšie ako v prvej hodine, ale vytrvávala. Zo skvostného výkonu ubudlo pol stupňa, stále to stačilo. Aj vďaka tomu, že Cibulková márne hľadala stabilitu. Kuznecovová esom preklopila na 4:3. Na dvorec sa vrátil tréner Lipták.

Slovenka priebežne mala vyvážený tranz, neunáhľovala sa, s istotou konštruovala i zakončovala – 4:4. Cibulková sa vhodným bekhendom popri čiare vyškriabala na zhodu a vstúpeným forhendom na ešte jednu, forhendovým prítlakom si utvorila brejkbal, Kuznecovová vytiahla neskutočnú bekhendovú kontru nadalovského typu. Súperka ponúkla do headlinov vstúpený forhend a ďalším klincom z tejto strany išla na 5:4 a servis.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Cibulková mala pri podávaní na set nabité na prvý fiftín, ale našla raketu Kuznecovovej, následne sa nevyhla ani skóre 0:30 a veľmi divokým forhendom spadla na 0:40. Kuznecovová dvakrát zlyhala na returne, ale pri tretej šanci znova Slovenke totálne odišiel tajming na forhende – 5:5. Cibulková mala útlmy, v tejto fáze však aj vzopätia. Aktivitou si vynútila náskok 30:0 na príjme, Ruska sa na chvíľu vymanila z ťažkostí aj zásluhou fungujúceho servisu, ale dvojchyba viedla a Kuznecovová vyhodila „squashový“ forhend.

Slovenka znova podávala na set, opäť bleskovo mala 0:40 po unáhlenom forhende a bekhend jej odletel od rámu. Cibulková vstúpila do tajbrejku chybou, Kuznecovová v oveľa dlhšej a obojstranne opatrnej i pestrej výmene tiež. Ruska defenzívnym bekhendom do siete klesla na 1:2 a inkasovala aj minibrejk, keď Slovenka ťažila z odvahy. Kuznecovová geniálnou defenzívou upravila na 2:3, ale na forhendový drajv po gradovanom útoku už nemala – 2:4. Vtedy si Cibulková pomohla servisom, potvrdilo to Jastrabie oko (5:2). Vzápätí sa ozvalo „pomeee“ po drajve z dvoch krokov – 6:2 a víťazný bekhendový blok.

III. set

Počas 10-minútovej pauzy nevyšla Cibulková zo švungu – s prehľadom 1:0. Slovenka bola zjavne agilnejšia, vydareným prechodom z defenzívy navodila 40:15 na príjme a Ruska pokazila forhend zo záklonu. Kuznecovová na sklonku druhej hodiny pôsobila čoraz spľasnutejšie, vzhľadom na všetky okolnosti to neprekvapovalo. Keď Cibulková viedla 30:0 na servise, vyzeralo to ružovo, lenže Ruska sa vzchopila. Bekhendom popri čiare si dodala brejkbal a zužitkovala ho returnom – už iba 1:2.

Dominika Cibulková
Foto: SITA/AP

Na 2:2 vyrovnala cez zhodu aj prostredníctvom dvoch es. Navyše, po efektívnom returne mala brejkbal, nezvládla hrateľný obiehaný príjem. Slovenka však bekhendom chcela priveľa. Potom oslavne zaťala ruku po bekhendovom krose, lenže Jastrabie oko ju schladilo. K lavičke znova zmieril Lipták. Upozornil zverenkyňu, že sama súperke pomáha.

Kuznecovová sa forhendovým lobom dostala na 30:30, esom na 40:30, posunula sa aj na 4:2 na gemy. Ruska sa skúsene prispôsobila, uvedomila si nové rozloženie síl z prelomu druhého a tretieho setu a akoby použila Slovenkin rozlet. Odolávala, striehla, priebežne profitovala z rozhojdanosti Cibulkovej prejavu. Slovenkina dvojchyba ju vtiahla do siedmeho gemu, napokon v ňom však neuspela, už viedla len 4:3. Za stavu 15:15 na servise v ôsmej hre mohla len zatlieskať značkovému Cibulkovej forhendovému „winneru“ a vzápätí frustrovane sprevádzať pohľadom ďalší. Po dvojchybe 4:4.

Dominika Cibulková
Foto: SITA/AP

Po dvojchybe Cibulkovej však dva brejkbaly za sebou na manko 4:5… Prvý eliminovala prísnou kombináciou bekhendového a forhendového krosu, druhý forhendovým „winnerom“ iniside-out. Pri zhode jej prospel bod priamo z podania, vzápätí Kuznecovová prehnala obranný bekhend. Ruska v medzihre zaostávala. Pri forhende na 0:15 v desiatom geme bola neskoro, potom Slovenka zbytočne prehnala bekhend – 15:15. Forhendovou masážou si utvorila náskok 30:15, nezvládla hrateľný bekhendový return – 30:30. Forhendová kanonáda privodila mečbal. Kuznecovovú pri ňom oklamala páska siete.

Cibulková vo finále dvojhry na hlavnej profesionálnej úrovni:
Tituly (7):

Moskva (Rus.) 2011 Premier tvrdý povrch v hale Kaia Kanepiová (Est.) 3:6, 7:6 (1), 7:5

Carlsbad (USA) 2012 Premier tvrdý povrch Marion Bartoliová (Fr.) 6:1, 7:5

Stanford (USA) 2013 Premier tvrdý povrch Agnieszka Radwanská (Poľ.) 3:6, 6:4, 6:4

Acapulco (Mex.) 2014 International tvrdý povrch Christina McHalová (USA) 7:6 (3), 4:6, 6:4

Katovice (Poľ.) 2016 International tvrdý povrch v hale Camila Giorgiová (Tal.) 6:4, 6:0

Eastbourne (V. Brit.) 2016 Premier tráva Karolína Plíšková (ČR) 7:5, 6:3

Linz (Rak.) 2016 International tvrdý povrch Viktorija Golubicová (Švaj.) 6:3, 7:5

Finále (10):

Amelia Island (USA) 2008 Tier II zelená antuka Maria Šarapovová (Rus.) 6:7 (7), 3:6

Montreal (Kan.) 2008 Tier I tvrdý povrch Dinara Safinová (Rus.) 2:6, 1:6

Linz (Rak.) 2011 International tvrdý povrch v hale Petra Kvitová (ČR) 4:6, 1:6

Barcelona (Šp.) 2012 International antuka Sara Erraniová (Tal.) 2:6, 2:6

Sydney (Aus.) 2013 Premier tvrdý povrch Agnieszka Radwanská (Poľ.) 0:6, 0:6

Melbourne (Aus.) – Australian Open (GS) 2014 Na Li (Čína) 6:7 (3), 0:6

Kuala Lumpur (Mal.) 2014 International tvrdý povrch Donna Vekičová (Chor.) 7:5, 5:7, 6:7 (4)

Acapulco (Mex.) 2016 International tvrdý povrch Sloane Stephensová (USA) 4:6, 6:4, 6:7 (5)

Madrid (Šp.) 2016 Premier Mandatory antuka Simona Halepová (Rum.) 2:6, 4:6

Wu-chan (Čína) 2016 Premier 5 tvrdý povrch Petra Kvitová (ČR) 1:6, 1:6

Prehľad víťaziek predchádzajúcich dvadsiatich ročníkov WTA Finals:

1996 Steffi Grafová (Nem.)

1997 Jana Novotná (ČR)

1998 Martina Hingisová (Švaj.)

1999 Lindsay Davenportová (USA)

2000 Martina Hingisová (Švaj.)

2001 Serena Williamsová (USA)

2002 Kim Clijstersová (Belg.)

2003 Kim Clijstersová (Belg.)

2004 Maria Šarapovová (Rus.)

2005 Amélie Mauresmová (Fr.)

2006 Justine Heninová (Belg.)

2007 Justine Heninová (Belg.)

2008 Venus Williamsová (USA)

2009 Serena Williamsová (USA)

2010 Kim Clijstersová (Belg.)

2011 Petra Kvitová (ČR)

2012 Serena Williamsová (USA)

2013 Serena Williamsová (USA)

2014 Serena Williamsová (USA)

2015 Agnieszka Radwanská (Poľ.)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Agnieszka RadwanskáAmélie MauresmováCamila GiorgiováDinara SafinováDominika CibulkováDonna VekičováJustine HeninováKaia KanepiováKarolína PlíškováKim ClijstersováMaria ŠarapovováMarion BartoliováMartina HingisováMatej LiptákNa LiPetra KvitováSara ErraniováSerena WilliamsováSimona HalepováSloane StephensováSteffi GrafováSvetlana KuznecovováVenus Williamsová