Zbrane, ktoré CIA poslala do Sýrie, skončili na čiernom trhu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sýria
Foto: Ilustračné, SITA/AP

Ammán 27. júna (WebNoviny.sk) – Zbrane určené pre sýrskych povstalcov, ktoré im cez Jordánsko poslala americká Ústredná spravodajská služba (CIA) spoločne so Saudskou Arábiou, odcudzili členovia jordánskej tajnej služby. Následne ich predali na čiernom trhu obchodníkom so zbraňami. S odvolaním sa na vyhlásenia jordánskych a amerických úradov o tom informoval denník New York Times (NYT).

Niektoré spomedzi ukradnutých zbraní boli podľa zistení denníka NYT a spravodajskej televízie al-Džazíra údajne použité pri vlaňajšej novembrovej streľbe v americkom zariadení pre výcvik polície v jordánskej metropole Ammán. Jordánsky policajt vtedy zastrelil dvoch Američanov, jedného inštruktora z Juhoafrickej republiky a dvoch Jordáncov, pričom následne sám zahynul pri prestrelke.

Zmienené výcvikové zariadenie postavili na okraji jordánskej metropole po americkej invázii v susednom Iraku v roku 2003. Jeho účelom bolo pomôcť práve pri obnove irackých bezpečnostných síl a tiež pri výcviku palestínskych policajtov, uviedla agentúra Reuters.

Niekoľko mesiacov po údajnej krádeží zbraní, na ktorú sa sťažovala americká aj saudskoarabská vláda, sa veľké množstvo zbraní objavilo na čiernom trhu, približuje NYT. Dodáva, že členovia jordánskej tajnej služby, ktorí zbrane údajne odcudzili, si za utŕžené peniaze nakúpili telefóny iPhone, vozidlá SUV a ďalšie luxusné položky. Samotná CIA sa k správe o krádeži zbraní doposiaľ nevyjadrila.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie CIA Central Intelligence Agency