Pád ruského lietadla nad Egyptom neprežil nikto z 224 ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Airbus A321 spoločnosti Kogalymavia
Airbus A321 ruskej spoločnosti Kogalymavia. Foto: SITA/AP

KÁHIRA 31. októbra (WebNoviny.sk) – Nehodu ruského lietadla Airbus A321, ktoré sa dnes zrútilo v centrálnej časti egyptského Sinajského polostrova, neprežil nik spomedzi 224 osôb na palube, uviedla egyptská vláda. Správu následne potvrdilo na sociálnej sieti Twitter aj ruské veľvyslanectvo v Káhire, ktoré citovala spravodajská televízia CNN.

Egyptské úrady spresnili, že medzi pasažiermi, z ktorých väčšinu tvorili turisti, bolo 138 žien a 17 detí vo veku od dvoch do 17 rokov; 214 z nich malo ruskú národnosť, traja boli Ukrajinci. Sedemčlenná posádka pochádzala z Ruska, uviedla agentúra AP.

Lietadlo spoločnosti Kogalymavia s 217 cestujúcimi a siedmimi členmi posádky na palube smerovalo z prímorského letoviska Šarm aš-Šajch do ruského Petrohradu. Egyptské ministerstvo civilného letectva uviedlo, že stroj vzlietol o 04.51 h SEČ a z radarov zmizol o 23 minút neskôr, keď bol približne vo výške 9500 metrov.

Trosky lietadla sa našli v centrálnej časti Sinajského polostrova ležiacej asi 35 kilometrov južne od mesta Aríš, uviedol spravodajský server BBC a dodal, že do oblasti bolo vyslaných už približne 50 sanitiek. Egyptské úrady zároveň už našli záznamník letových údajov, resp. jednu z čiernych skriniek.

Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil nedeľu 1. novembra za deň štátneho smútku a rodinám obetí vyjadril úprimnú sústrasť. Zároveň už nariadil aj oficiálne začatie vyšetrovania nehody.

Príslušník egyptských bezpečnostných síl uviedol, že záchranári doposiaľ našli najmenej 100 mŕtvych tiel. „Na zemi je veľa mŕtvych, mnohí z nich zahynuli pripútaní k sedadlám,“ povedal.

Zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by lietadlo bolo zostrelené alebo na jeho palube explodovala nálož, uviedla agentúra Reuters odvolajúc sa na egyptské bezpečnostné zdroje. V oblasti totiž pôsobia militanti podporujúci organizáciu Islamský štát, ktorí už zabili stovky egyptských vojakov a policajtov a v ostatných mesiacoch útočili aj na viaceré západné ciele.

Predstaviteľ egyptského civilného letectva na margo príčin tragédie doplnil, že pilot lietadla tesne pred zmiznutím stroja informoval o technických problémoch.

Lietadlo malo pôvodne pristáť o 10.10 h SEČ na petrohradskom letisku Pulkovo, kde teraz tamojšie úrady zriadili centrum na pomoc rodinám a príbuzným obetí.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Vladimir Putin