Múzeum holokaustu reaguje na Kotlebov návrh minúty ticha

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Marian Kotleba
Ľudovít Kaník obvinil župana Kotlebu z glorifikácii fašistického slovenského štátu. Foto: SITA/Ján Viazanička

BRATISLAVA 16. apríla (WebNoviny.sk) – Je „hanbou, čo i len obhajovať vojnových zločincov, nieto si ich ešte uctievať,“ píše to Múzeum holokaustu v Seredi na svojom sociálnom profile.

Múzeum, ktoré je prvým múzeom venovaným holokaustu na Slovensku a patrí do siete múzeí Slovenského národného múzea, tak reaguje na požiadavku predsedu Ľudovej strany Naše Slovensko Mariana Kotlebu, aby si Národná rada SR v pondelok 18. apríla minútou ticha uctila prezidenta Slovenskej republiky z rokov 1939 – 1945 Jozefa Tisa.

Múzeum holokaustu otvorili v januári

Tiso „bol odsúdený za vlastizradu a popravený 18. apríla 1947. Okrem iného niesol plnú politickú a morálnu zodpovednosť za smrť niekoľkých desiatok tisícov Židov, ktorých deportovali z územia Slovenska,“ pripomína ďalej múzeum v statuse zverejnenom v piatok 15. apríla popoludní.

Obrazom: Slovensko má prvé múzeum venované holokaustu

Tiso podľa Múzea holokaustu v Seredi „nikdy deportácie neodsúdil, naopak ich obraňoval“. „Jeho výrok z roku 1942 hovorí jasnou rečou: ‚Je to kresťanské? Láska k sebe je príkazom Božím, a tá láska k sebe mi rozkazuje, aby som od seba odstránil všetko to, čo mi škodí, čo mi ohrozuje život. A že Slovákovi židovský živel ohrozoval život, myslím, o tom nikoho netreba presvedčovať.‘,“ píše sa vo vyjadrení zverejnenom na Facebooku.

Múzeum holokaustu otvorili tento rok 26. januára v Seredi, v areáli bývalého pracovného a koncentračného tábora. Počas druhej svetovej vojny v ňom bolo väznených približne 16-tisíc Židov.

Kotleba o minútu ticha požiadal predsedu parlamentu

Predseda Ľudovej strany Naše Slovensko Marian Kotleba chce, aby si Národná rada SR v pondelok minútou ticha uctila prezidenta Slovenskej republiky z rokov 1939 – 1945 Jozefa Tisa. V pondelok, keď začne rokovať parlament o programovom vyhlásení vlády, uplynie 69 rokov od popravy Tisa.

Kotleba o minútu ticha požiadal predsedu parlamentu Andreja Danka. „Rád by som Vám pripomenul, že práve 18. apríl je deň, ktorý sa navždy zapísal čiernymi písmenami do histórie slovenského národa. V tento deň pred 69 rokmi došlo k hanebnej justičnej vražde prvého prezidenta Slovenskej republiky a kňaza Msgr. Dr. Jozefa Tisa,“ napísal Kotleba Dankovi.

Podľa neho v tento deň bol po zinscenovanom procese a na politickú objednávku čechoslovakistov a boľševikov popravený jeden z najväčších velikánov nášho národa. „Muž, ktorý je právom považovaný každým národovcom za mučeníka slovenskej štátnosti, ako aj obrany kresťanstva proti boľševizmu. Vzhľadom na to si Vás dovoľujem požiadať, aby ste národnú a kresťanskú orientáciu Vašej strany a osoby, ktorú tak často deklarujete, potvrdili aj praktickým skutkom. Žiadam Vás, aby ste do programu 2. schôdze Národnej rady Slovenskej republiky, ktorá sa bude konať dňa 18. apríla 2016, zaradili minútu ticha za všetky obete justičných vrážd a justičných omylov,“ napísal v žiadosti Kotleba.

Kotlebova žiadosť pobúrila aj poslanca Blahu a Most-Híd

Predseda Národnej rady SR bude dodržiavať rokovací poriadok a nevidí dôvod vyjadrovať s k PR-aktivitám tejto strany, reagovala hovorkyňa predsedu parlamentu Zuzana Čižmáriková.

Žiadosť Kotlebu pobúrila poslanca Smeru-SD Ľuboša Blahu. Podľa neho Tiso zo Slovenska urobil poslušný satelit zverského hitlerovského Nemecka. „Tiso poslal na smrť vyše 60 tisíc židovských či rómskych spoluobčanov. Bol zodpovedný za arizácie a prenasledovanie menšín na Slovensku, vrátane Čechov. Vraždil vlastných občanov po boku Nemcov a krvavo potlačil Slovenské národné povstanie, klenot našich dejín,“ povedal pre agentúru SITA Blaha. Podľa neho tiež Tiso asistoval Nemcom pri vraždení Rusov, oceňoval nacistov a bol spoluzodpovedný za vypaľovanie slovenských dedín a kolektívne vraždenie spoluobčanov.

Znepokojený návrhom je aj poslanecký klub strany Most-Híd. Podľa predsedu klubu Gábora Gála frakcia súhlasí s názorom odborníkov, že takýto návrh je provokácia, a nepatrí do politiky, keďže Jozef Tiso je kontroverzný politik smutnej doby. „Je faktom, že katolícky kňaz Tiso počas druhej svetovej vojny nielenže súhlasil s deportáciami slovenských občanov – Židov do vyhladzovacích táborov, ale po vypuknutí SNP súhlasil aj s vyslaním nemeckých vojenských jednotiek proti povstalcom. Naším záujmom je budovať občiansku spoločnosť, a nie podporovať nápady extrémistickej skupiny,“ povedal Gál pre agentúru SITA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej DankoJozef TisoĽuboš BlahaMarian Kotleba
Firmy a inštitúcie Kotleba - Ľudová strana Naše SlovenskoNR SR Národná rada Slovenskej republiky