Dnes je jubilejný Deň narcisov, prispieť môže každý

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Slovenské ulice zaplavili žlté narcisy
Deň narcisov v bratislavskom Starom meste je 19. ročníkom celoslovenskej finančnej zbierky Ligy proti rakovine. Žltý narcis je symbolom nádeje pre tých, ktorí bojujú s onkologickým ochorením. Bratislava, 27. marec 2015. Foto: SITA/Robert Tappert

BRATISLAVA 15. apríla (WebNoviny.sk) – Jubilejný 20. ročník celoslovenskej finančnej zbierky na podporu onkologických pacientov a ich rodín s názvom Deň narcisov organizuje Liga proti rakovine (LPR) 15. apríla v mestách po celom Slovensku.

Tisíce dobrovoľníkov v uliciach miest a obcí

Dobrovoľníci budú vyberať príspevky a odmeňovať darcov odznakmi v podobe žltých narcisov, ktoré symbolizujú nádej a spolupatričnosť s tými, ktorí bojujú s rakovinou.

„Pripnutím žltého kvietku v Deň narcisov vysielame onkologickým pacientom odkaz, že nie sú vo svojom ochorení sami, že ich boj sa týka nás všetkých a že majú našu podporu,“ píše na svojej internetovej stránke LPR s tým, že vďaka tisícom dobrovoľníkov v uliciach miest a obcí sa do zbierky môžu zapojiť státisíce ľudí.

„Cieľom Dňa narcisov je priniesť problematiku boja proti rakovine ako aj pravdu o súčasnom postavení chorých bližšie k ľuďom, aby sa z choroby nestal strašiak, ale fakt, proti ktorému sa treba postaviť,“ vysvetľuje liga.

Vlani sa vyzbieralo vyše 835 000 eur

Lige proti rakovine každoročne pomáhajú organizovať Deň narcisov stovky spoluorganizátorov po celom Slovensku. Sú to partneri, pobočky LPR, školy, spolky, mestá, skautské oddiely, kluby dôchodcov, združenia Červeného kríža a ďalší. Financie vyzbierané v Deň narcisov prerozdeľuje LPR do projektov, ktorými priamo poskytuje služby a pomáha tým, ktorí bojujú s rakovinou.

Nemocnice, hospice, občianske združenia či neziskové organizácie môžu financie pridelené zo zbierky použiť napríklad na bezplatné rehabilitačné pobyty, finančné zabezpečenie táborov pre detských onkologických pacientov, služby psychológov a psychoterapeutov po celom Slovensku, na jednorazovú finančnú pomoc pre onkologických pacientov v hmotnej núdzi. LPR z príspevkov financuje aj Linku pomoci päť dní v týždni, internetovú poradňu ako aj onkologickú výchovu ako preventívny predmet na 60 školách. Minulý rok sa počas Dňa narcisov vyzbieralo vyše 835 000 eur.

Prispieť do zbierky môže každý a ak náhodou v tento deň nenájde v uliciach svojho mesta dobrovoľníkov, dá sa pomôcť inými spôsobmi. Napríklad vkladom na účet LPR (SK40 1100 0000 0026 2974 0400) alebo zaslaním SMS na číslo 848 v sieti všetkých mobilných operátorov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie LPR Liga proti rakovine