Štrajk učiteľov podporilo v Banskej Bystrici vyše 600 ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Štrajk učiteľov
Účastníci verejného stretnutia na podporu štrajkujúcich učiteľov na Námestí SNP v Banskej Bystrici. Banská Bystrica, 29. január 2016. Foto: SITA/Jakub Julény

BANSKÁ BYSTRICA 29. januára (WebNoviny.sk) – Na Námestí SNP v Banskej Bystrici sa zišlo dnes popoludní viac ako 600 učiteľov, študentov i sympatizantov z radov obyvateľov mesta. Na protestné zhromaždenie pricestovali aj pedagógovia z Banskej Štiavnice, Detvy, Žiaru nad Hronom, Zvolena, Rimavskej Soboty i Martina.

Prišli vyjadriť nesúhlas so školskou politikou vlády s rapkáčmi v rukách a transparentmi nad hlavami. Objavovali sa nápisy ako napríklad: Žiadame iba to, čo si zaslúžime, Chceme zmenu, Bojujeme za naše deti, Ignorancia vlády nepozná hraníc, Dôstojnosť učiteľskej profesii a podobne.

Obrazom: Štrajk učiteľov

„V prvom rade nám ide o zvýšenie financií, ktoré majú ísť do školstva. Školstvo je síce deklarované ako priorita, ale prostriedky sa nenavyšujú. Druhá vec sú naše platy. V porovnaní s inými vysokoškolsky vzdelanými ľuďmi sme zhruba na polovici platov. Keď ide učiteľ učiť, tak sa prakticky oberá o polku celoživotného zárobku. Tých problémov, ktoré treba riešiť, je veľa, aj čo sa týka asistentov učiteľov, školských rád a podobne. Aj keď doštrajkujeme, veríme, že úspešne, tak nekončíme a budeme pracovať na zlepšení postavenia učiteľov i naďalej,“ povedal Ondrej Pastierik, učiteľ zo Základnej školy v Badíne pri Banskej Bystrici a zvolávateľ dnešného zhromaždenia.

„Chápeme ako pozitívum to, čo už zaznieva v spoločnosti, je to už veľká sila. Treba aj naďalej vysvetľovať ľuďom, že tie problémy sa zďaleka netýkajú len platov učiteľov. Napríklad veľa peňazí, ktoré by mali ísť deťom, uniká niekam úplne inam,“ vyjadrila svoj názor Lenka Švecová zo Spojenej katolíckej školy v Banskej Štiavnici.

Medzi rečníkmi, ktorí sa počas zhromaždenia objavili na pódiu, bol aj hokejista Michal Handzuš. „Ja sám som rodič, mám dve deti, ktoré ešte nechodia do školy, ale budú. Tak aj pre mňa je dôležité, aby školstvo fungovalo, preto učiteľov podporujem. Školstvo ako systém je dlhodobo zanedbávané. Tento štrajk chápem ako poslednú možnosť niečo dokázať, niečo zmeniť,“ uviedol na podporu štrajkujúcich.

Účastníci dnešného zhromaždenia si spolu aj zaspievali. Ako dominantná zaznela hymna novembrových revolučných dní z roku 1989, pieseň Ivana Hoffmana, Sľúbili sme si lásku. Podľa organizátorov sú banskobystrickí učitelia odhodlaní vydržať v štrajku až do úspešného konca. V pondelok pôjdu podporiť svojich kolegov na podobné zhromaždenie do Martina.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Michal Handzuš