Slovenské kvarteto získalo striebro na ME v biatlone

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Jana Gereková
Členkou striebornej miešanej štafety bola aj Jana Gereková. Foto: SITA/AP

ŤUMEŇ 24. februára (WebNoviny.sk) – Slovenskí biatlonisti Paulína Fialková, Jana Gereková, Matej Kazár a Martin Otčenáš získali striebro v stredajších pretekoch miešaných štafiet na 2×6 km a 2×7,5 km na majstrovstvách Európy v ruskom Ťumeni.

Otčenáš ešte kilometer pred cieľom viedol o 0,7 sekundy

Za víťazným domácim kvartetom Anastasia Zagorujková, Oľga Jakušovová, Matvej Jelisejev a Jevgenij Garaničev zaostali pri streleckej štatistike 0+5, najlepšej zo všetkých 16 družstiev, o jedinú desatinu sekundy, „zborná“ mala na palebnej čiare bilanciu 1+9.

Tretí s odstupom 1:04,1 min skončili Nóri Sigrid Bilstad Neraasenová, Bente Landheimová, Henrik L´Abée-Lund a Haavard Gutubö Bogetveit (0+12). Otčenáš ešte kilometer pred cieľom viedol o 0,7 sekundy, napokon však veľmi tesne neodolal náporu renomovaného súpera Garaničeva.

„Všetci naši predviedli parádne výkony, a to najmä na strelnici – mali sme najmenej dobíjaní zo všetkých štafiet. Na strelnici to pritom vo vetre, ktorý menil smer, dnes vôbec nebolo jednoduché. Zvládli sme to však perfektne a bežecké výkony by som charakterizovala rovnako. Škoda, že to napokon tak tesne nevyšlo na zlato, ale aj zo striebra máme veľkú radosť,“ povedala pre agentúru SITA trénerka ženskej zložky reprezentácie Anna Murínová.

Dráma vo finiši napokon priniesla radosť domácim Rusom

Slováci naplnili papierové predpoklady, že v „Perle Sibíri“ – rodisku Anastasie Kuzminovej môžu práve v tejto disciplíne pomýšľať na výborný výsledok. Štvorica zo SR mala v aktuálnej sezóne na konte dovedna najviac individuálnych bodov vo Svetovom pohári zo štartujúcich štafiet, konkrétne 536, zrátal web Biatlon Info. Pravda ruský finišman Garaničev je na 8. priečke v priebežnom celkovom hodnotení jednotlivcov a Matvej Jelisejev vedie bodovanie IBU Cupu, na trati sa to prejavilo.

Paulína Fialková (0+2) odovzdala na druhej priečke o 6,4 sekundy za Nemkou Nadine Horchlerovou. Gerekovej (0+1) chýbala len desatinka na inú Nemku Karolin Horchlerovú, neskôr zlaté Rusko bolo vtedy štvrté o 58,9 s za Slovenskom a s mankom 2,7 na tretie Nórsko. Kazár (0+0) vyslal na trať Otčenáša (0+2) o 3,9 sekundy za Nemcami (tých potom „potopil“ troma trestnými okruhmi Florian Graf) a s náskokom 38,3 pred Rusmi. Dráma vo finiši napokon priniesla radosť domácim.

„Začnem tým, čo ma mrzí – skrížený náboj na ´ležke´. To nám vzalo veľmi dôležité sekundy. Škoda, škoda… Celkovo však, samozrejme, spokojnosť. Bežalo sa mi celkom dobre, lyže boli perfektné. Baby to úžasne rozbehli. Všetci sme vedeli, že sú to skvelé pretekárky. Janka mi teda odovzdala štafetu tesne za Nemeckom. V prvom kole som sa Nemca snažil držať, ale on šiel veľmi rýchlo, bola to tvrdá drina. V poslednom kole som dal do toho všetko, aby som k nemu dotiahol, a som rád, že mi to takmer vyšlo. Maťo výborne zafinišoval a bežal skvele, lenže mal proti sebe olympijského víťaza a ôsmeho muža Svetového pohára. Videli sme aj cieľovú fotografiu a veru nebol na ňu príjemný pohľad, ale čo už… Myslím si, že dnešok je veľkým úspechom pre slovenský biatlon. Bežali sme proti veľmi silným Rusom, ktorí majú neuveriteľnú základňu pretekárov a boli doma extrémne motivovaní. Tímovému úspechu prikladám veľkú dôležitosť a som rád, že nám to všetkým vyšlo a môžeme si veriť ďalej,“ uviedol Kazár pre biatlon-info.sk.

ME v biatlone – Ťumeň (Rus.) – streda:
Preteky miešaných štafiet na 2×6 km a 2×7,5 km:

1. Rusko (Anastasia Zagorujková, Oľga Jakušovová, Matvej Jelisejev, Jevgenij Garaničev) 1:10:56,3 h (1+9), 2. Slovensko (Paulína Fialková, Jana Gereková, Matej Kazár, Martin Otčenáš) +0,1 s (0+5), 3. Nórsko (Sigrid Bilstad Neraasenová, Bente Landheimová, Henrik L´Abée-Lund, Haavard Gutubö Bogetveit) +1:04,1 min (0+12), 4. Nemecko +1:13,7 (3+7), 5. Bulharsko +2:28,8 (1+9), 6. Francúzsko +3:01,3 (1+9), 7. Rakúsko +3:15,7 (3+10), 8. Taliansko +3:44,2 (1+16), 9. Litva +4:04,7 (1+8), 10. Švédsko +4:13,9 (0+12)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jana GerekováMartin OtčenášMatej KazárPaulína Fialková