Slovensko vlani navštívil rekordný počet turistov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
V Tatrách otvorili letnú sezónu
Sprava: Maskot "Poseidón", starosta obce Štrba Michal Sýkora, biatlonista Pavol Hurajt, výkonná riaditeľka OOCR Región Vysoké Tatry Lenka Maťašovská a marketingový riaditeľ pre kampane a Vysoké Tatry Juraj Chovaňák počas 8. odomykania vôd jazera Štrbské pleso. Štrbské Pleso, 12. jún 2015. Foto: SITA/Radoslav Maťaš

BRATISLAVA 19. februára (WebNoviny.sk) – Minulý rok bol najúspešnejším rokom v cestovnom ruchu v histórii samostatného Slovenska. Predbežné príjmy z aktívneho cestovného ruchu boli 2,13 mld. eur a prvýkrát tak prekročili dvojmiliardovú hranicu.

„Na Slovensko si prišlo oddýchnuť v minulom roku vyše 4,3 milióna turistov, čo je absolútny rekord,“ uviedol na piatkovej tlačovej besede minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Počiatek. Spolu s ním o minuloročných výsledkoch v cestovnom ruchu informoval štátny tajomník ministerstva dopravy František Palko.

Počet prenocovaní zvýšil o takmer 14 percent

V medziročnom porovnaní narástol počet turistov na Slovensku o viac ako 16 % a v porovnaní s doteraz rekordným rokom 2008 je nárast turistov 6-percentný.

Rekordný bol rovnako aj počet domácich ubytovaných návštevníkov. „V roku 2015 sme mali v ubytovacích zariadeniach na Slovensku 2,6 milióna domácich návštevníkov, čo predstavuje nárast takmer o 13 % v porovnaní s historicky veľmi silným rokom 2008,“ povedal Počiatek.

Do sektora cestovného ruchu vláda investovala viac ako 200 miliónov eur

Počet zahraničných návštevníkov medziročne narástol o 17 %. Najviac turistov chodí na Slovensko z Českej republiky, Poľska a Nemecka. Z menej tradičných krajín navštívilo Slovensko v medziročnom porovnaní dvojnásobne viac ľudí z Číny, o takmer 50 % sa zvýšil počet britských turistov a o 40 % amerických.

Podľa Palka sú príčinami tohto nárastu zvyšovanie kapacít ubytovacích zariadení a zlepšovanie kvality služieb podnikov v cestovnom ruchu. „Prvýkrát sme začali financovať oblastné a krajské organizácie cestovného ruchu, ktorých je viac ako 40 a v minulom roku sme na tento účel poskytli viac ako štyri milióny eur, čo je o milión viac ako v roku 2014,“ komentoval Palko.

Prostredníctvom Slovenskej agentúry pre cestovný ruch investovala súčasná vláda z eurofondov viac ako 200 mil. eur do sektora cestovného ruchu. Avšak rezort dopravy už neposkytuje a nebude poskytovať dotácie pre ubytovacie zariadenia, pretože programové obdobie, v rámci ktorého tieto príspevky poskytovalo, už skončilo a nové programovacie obdobie takéto dotácie neumožňuje.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe František PalkoJán Počiatek