Toto ovocie ukrýva protirakovinovú silu. Prečo by ste ho mali jesť vo veľkom a ako si ho vypestovať

minikivi
minikivi Foto: www.shutterstock.com

Ak hľadáte popínavú rastlinu, ktorá vám spoľahlivo zatieni pergolu alebo zakryje nevzhľadný plot či záhradný prístrešok, máme pre vás skvelý tip. Táto liana vytvára nielen pôsobivé a voňavé kvety, ale na jeseň navyše rodí množstvo sladkých a nesmierne zdravých plodov. Celý rok tak budete mať v záhrade nielen oku lahodiacu, ale aj veľmi užitočnú rastlinu.

Čo je aktinídia a prečo je známa ako kivi

Aktinídia (lat. Actinidia) je popínavá rastlina, ktorá sa vo svete preslávila najmä vďaka plodom známeho kivi (Actinidia chinensis). Veľkoplodé druhy z tropických oblastí však naše stredoeurópske zimy nezvládajú. Našťastie existujú drobnoplodé odrody prezývané „minikivi“, ktoré sú vysoko mrazuvzdorné a dokážu prečkať aj chladné zimné obdobie v našich zemepisných šírkach. Východná Ázia (od Vietnamu až po Sibír) je domovom desiatok rozmanitých kultivarov, z ktorých viaceré bez problémov prosperujú aj u nás.

Plody minikivi dorastajú približne do veľkosti egreša a nie je nutné ich lúpať, keďže ich šupka je hladká a jemná. Najčastejšie majú zelenú farbu, no niektoré odrody sa môžu pýšiť i výrazným červeným nádychom. Chuťou bývajú sladšie a výraznejšie než klasické veľké kivi, pričom im chýba charakteristická kyslosť tropickej formy.

Prečo sa oplatí jesť minikivi vo väčšom množstve

Minikivi nie je len chutné exotické ovocie, ale aj hotová pokladnica antioxidantov a vitamínov. Známe je najmä vysokým obsahom vitamínu C, ktorý posilňuje imunitný systém a pomáha udržiavať v dobrom stave pokožku i kĺby, keďže podporuje tvorbu kolagénu. Pre predstavu, 100 g minikivi môže obsahovať až štyrikrát viac vitamínu C než citrón, čo z neho robí významného spojenca v boji proti infekciám a rôznym zápalovým ochoreniam.

Výskumy naznačujú, že pravidelná konzumácia ovocia s vysokým obsahom antioxidantov vrátane minikivi môže výrazne znižovať riziko vzniku rakoviny. Výhody tým však nekončia. Minikivi totiž obsahuje aj široké spektrum ďalších prospešných látok a živín:

  • Luteín
  • Fenoly
  • Draslík
  • Vápnik a zinok
  • Železo
  • Vitamíny skupiny B
  • Vitamíny A a E
  • Myo-inozitol

Vďaka tomuto bohatému zloženiu prispieva minikivi k podpore dobrej imunity, správneho fungovania metabolizmu a celkovej vitalite organizmu.

Ako si vychutnať minikivi

Manipulácia s minikivi je veľmi jednoduchá. Na rozdiel od väčšieho kivi ho netreba lúpať. Pokojne ho môžete jesť priamo z konárikov, podobne ako iné drobné bobuľoviny. Vďaka šťavnatej a sladkej dužine je vhodné ako rýchla a zdravá desiata. Dobre sa tiež uplatní v rozličných receptoch:

  1. Do šalátov – výborne ladí s rukolou, vlašskými orechmi či syrom feta.
  2. Do smoothie či kokteilov – prepožičia nápojom prirodzenú sladkosť a doplní ich o bohatú dávku vitamínov.
  3. Ako súčasť dezertov – využijete ho v zmrzline, zákuskoch, tortách aj ovocných penách.
  4. Na džemy a kompóty – jeho sladko-kyselkavá chuť sa dokonale hodí do zaváranín.

Prirodzene, najlepšie je jesť minikivi v surovom stave, aby ste zachovali maximum cenných živín. U malých detí však zvýšte opatrnosť, pretože niektoré zložky tohto ovocia môžu vyvolať alergickú reakciu, napríklad vo forme žihľavky.

Pestovanie a strihanie Aktinídii

Ako pestovať aktinídiu v domácich podmienkach

Pestovanie aktinídie nie je priveľmi náročné, stačí dodržať niekoľko základných pravidiel. Najdôležitejšie je vybrať správnu odrodu, ktorá bude zodpovedať podmienkam vo vašej záhrade. U nás sa najčastejšie pestujú tieto druhy:

Aktinídia čínska (Actinidia chinensis)

  • Odoláva mrazom do -15 °C, no v tuhších zimách vyžaduje ochranu.
  • Jej plody bývajú väčšie a charakteristické jemnými chĺpkami na povrchu.

Aktinídia pestrá (Actinidia kolomikta)

  • Vyznačuje sa výbornou mrazuvzdornosťou a je schopná zvládnuť teploty výrazne pod nulou.
  • Upúta zaujímavými bielo-zeleno-ružovkastými listami a okrasnými kvetmi.

Aktinídia význačná (Actinidia arguta)

  • Dokáže prežiť teploty až do -30 °C.
  • Má veľmi bujný rast, takže je vhodná na väčšie plochy alebo tam, kde potrebujete rýchlo vytvoriť husté popínavé porasty.
  • Ak nemáte priestor na viaceré rastliny, zvoľte samoopelivú odrodu, ktorá si vystačí bez opelovača. Všímajte si tiež odhadovanú veľkosť dospelej rastliny – v závislosti od druhu môže dorastať od 3 až do 30 metrov, čo je obrovský rozdiel.

Pôda a stanovište

Aktinídie majú rady mierne kyslé, kypré a výživné pôdy. Horšie znášajú veterné stanovištia a veľké prievany, no zato obľubujú slnko či polotieň. Mladým rastlinám venujte na zimu dostatočnú ochranu mulčom alebo prekrytím, aby ste ochránili korene pred silnými mrazmi.

Hnojenie a strih

Pri hnojení sa vyhnite veľkému množstvu organických hnojív s vysokým obsahom dusíka (ako je čerstvý hnoj alebo čerstvý kompost). Silne podporujú rast zelenej hmoty na úkor kvitnutia a plodov. Ideálnu úrodu zabezpečíte hnojivami bohatými na fosfor. Výživnou alternatívou môže byť aj slepačí trus, avšak nezabudnite ho pred použitím nechať vykvasiť a následne dostatočne zriediť vodou, aby ste zabránili popáleniu koreňov.

Strih aktinídie sa vykonáva obdobne ako pri iných popínavých rastlinách – pravidelne odstraňujte odumreté či polámané výhony a v prípade potreby korigujte tvar, aby ste podporili požadovaný rast a tvorbu plodov. Ak to urobíte správne, odmení sa vám bohatou úrodou malých, sladkých a výživných plodov.

Zhrnutie

Aktinídia je všestranná rastlina, ktorá dokáže plniť estetickú aj úžitkovú funkciu. Jej drobné plody minikivi sú nielen lahodné, ale aj plné vitamínov, minerálov a antioxidantov, ktoré dokážu podporiť váš imunitný systém a znížiť riziko vzniku mnohých ochorení. Pri správnom výbere odrody a dodržiavaní základných pestovateľských zásad si túto popínavku môžete užívať dlhé roky. Ak hľadáte spôsob, ako ozvláštniť vašu záhradu a zároveň získať bohatú zásobu zdravého ovocia, určite zvážte práve výsadbu aktinídie.

Stačí jej poskytnúť vhodné stanovisko, dostatok slnka, vybrať správne hnojivá s vyšším obsahom fosforu a nezabudnúť na ochranu mladých rastlín pred mrazom. Výsledkom bude prírodná, voňavá „záclona“ a jesenné ovocie, ktoré vás prekvapí svojou protirakovinnou silou a mimoriadnou chuťou. Ak ste doteraz nad minikivi neuvažovali, teraz už viete, že do vašej záhrady rozhodne patrí.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať