Prestaňte jesť biely chlieb! Tieto náhrady sú chutnejšie a vhodné aj pri diéte

biely chleba
biely chleba Foto: www.shutterstock.com

Chlieb patrí medzi základné potraviny v mnohých domácnostiach. Mnohí z nás si bez neho ťažko predstavia raňajky či večeru. No existuje aj skupina ľudí, ktorá hľadá náhradu – či už kvôli intolerancii na lepok, záujmu o nízkosacharidové stravovanie alebo snahe obmedziť spracované obilniny. Dobrou správou je, že existuje množstvo chutných možností, ktoré sa dajú využiť namiesto tradičného pšeničného chleba.

Prečo sa obzerať po alternatívach

Biely pšeničný chlieb je zdrojom rýchlych sacharidov a má vyšší glykemický index, čo znamená, že po jeho konzumácii môže rýchlejšie stúpať hladina cukru v krvi. Náhrady často ponúkajú viac vlákniny, vitamínov alebo minerálov, a v niektorých prípadoch sú prirodzene bezlepkové.

Kukuričné tortilly – prirodzene bezlepková možnosť

Kukuričné tortilly sú pripravené z kukuričnej múky, ktorá neobsahuje lepok. Sú ľahko stráviteľné a dobre poslúžia ako základ pre wrapy či quesadilly. Ich nutričná hodnota závisí od spôsobu prípravy a pridaných ingrediencií.

Toasty zo sladkých zemiakov

Sladké zemiaky (batáty) sa dajú upiecť nakrájané na tenké plátky a použiť namiesto toastového chleba. Hodí sa na ne zelenina, avokádo, vajcia, ale aj sladké prísady ako škorica či orechové maslo.

Batáty obsahujú vlákninu, škrob, vitamín C, vitamíny skupiny B a sú jedným z najlepších rastlinných zdrojov provitamínu A (beta-karoténu). Z minerálov v nich nájdeme draslík, mangán či meď. Vďaka vysokému obsahu antioxidantov sú cenené ako výživovo hodnotná potravina.

Pohánkové placky

Pohánka je prirodzene bezlepková pseudoobilnina. Má priaznivý obsah bielkovín, vlákniny, rutínu (antioxidant) a minerálov ako horčík či železo. Z pohánkovej múky sa dajú pripraviť jednoduché placky podobné palacinkám. Môžu sa kombinovať s tvarohom, zeleninou alebo rôznymi nátierkami.

Listy šalátu namiesto pečiva

Veľké listy šalátu (rímskeho, ľadového či hlávkového) môžu poslúžiť ako obal namiesto žemle alebo chleba. Obsahujú len minimum kalórií a sacharidov, no zároveň dodajú jedlu objem a vlákninu. Sú vhodné napríklad na prípravu burgerov alebo wrapov so zeleninou a mäsom.

Karfiolová tortilla

Karfiol je zelenina bohatá na vitamíny C a K, vlákninu a látky známe ako glukozinoláty, ktoré sa spájajú s priaznivými účinkami na zdravie. Z uvareného a rozmixovaného karfiolu sa dá pripraviť placka, ak k nemu pridáte vajce, syr a cesnak. Pečením vznikne chutná alternatíva tortilly, ktorú možno použiť ako základ na pizzu alebo ako prílohu.

Ďalšie alternatívy

  • Ryžové chlebíčky – nízkokalorická možnosť, vhodná na rýchle občerstvenie.
  • Ryžový papier – používa sa najmä na ázijské rolky.
  • Morské riasy (nori) – bohaté na jód a minerály, ideálne do sushi alebo ako tenký obal na zeleninu.
  • Pečený baklažán – plátky upečené v rúre môžu poslúžiť ako náhrada toastu.

Klasický biely chlieb sa dá nahradiť viacerými zdravšími alternatívami – od bezlepkových plackových variácií až po zeleninové „toasty“. Tieto možnosti prinášajú do jedálnička väčšiu pestrosť a zvyšujú príjem vlákniny, vitamínov a antioxidantov. Samotná výmena chleba však nie je zárukou chudnutia – záleží vždy na celkovom zložení stravy a životnom štýle.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať