Pozor na domáce vajíčka. Často prehliadané riziko spojené s vekom sliepok

domáce vajíčka
domáce vajíčka Foto: depositphotos.com

Domáce vajíčka sú často považované za symbol zdravia a kvality. Veď kto by nechcel vajcia od sliepok, ktoré sa slobodne pohybujú po dvore, sú na slnku a živia sa prirodzenejšou stravou než ich kolegyne v intenzívnych chovoch? Hoci ide často o pravdu, existujú aj skryté riziká, o ktorých sa príliš nehovorí.

Sú domáce vajcia vždy zárukou kvality?

Väčšina ľudí automaticky predpokladá, že vajíčka od „susedy od vedľa“, ktorá sa o sliepky príkladne stará, budú automaticky lepšie než vajcia kúpené v supermarkete. Je to logické – menší chov je osobnejší, sliepky majú lepšie životné podmienky a dostatok pohybu. Často sú dokonca kŕmené pestrou stravou bez chemických aditív.

Napriek tomu však nemožno zabúdať na niektoré riziká, ktoré so sebou domáci chov prináša. Zatiaľ čo vo veľkochovoch sú vajíčka pravidelne kontrolované veterinármi, domáce chovy sú často ponechané na samotných majiteľov, ktorí nemajú vždy potrebné znalosti alebo možnosti kontroly.

Riziko spočíva v nedostatočnej kontrole

Jedným zo slabých miest domáceho chovu je nedostatočná kontrola zdravotného stavu sliepok a kvality samotných vajec. Majiteľ môže prehliadnuť niektoré zdravotné problémy svojich sliepok, ktoré sa následne premietajú do kvality vajíčok. Nejde pritom len o hygienu, ale aj o ich nutričné hodnoty.

Veľmi dôležité je preto dôkladne poznať prostredie, v ktorom sú vajcia produkované. To však neznamená, že máte prestať kupovať domáce vajíčka – práve naopak. Skôr si všímajte, ako majiteľ k svojim sliepkam pristupuje, či im pravidelne čistí kurník, či majú dostatok voľného priestoru a kvalitnú stravu.

Ak sa stretávate s tým, že vaše sliepky znášajú menej vajíčok, než by ste čakali, existuje mnoho spôsobov, ako im pomôcť. Skvelé tipy a praktické rady k tejto téme nájdete v užitočnom videu na obľúbenom YouTube kanáli Zahrada pro radost, ktorý sa venuje domácemu chovu sliepok a záhradkárskym témam.

Pozrite si video tu:
https://www.youtube.com/watch?v=XWEmjkEsUs4&t=

V tomto videu sa dozviete, ako zlepšiť kondíciu sliepok a podporiť ich znášku prirodzenými metódami, ktoré overili skúsení chovatelia.

Vek sliepok výrazne ovplyvňuje kvalitu vajec

Významným faktorom, ktorý často prehliadame, je práve vek sliepok. Aj keď máte ideálne podmienky, s pribúdajúcim vekom sa kvalita vajíčok prirodzene znižuje. Po približne dvoch rokoch aktívnej znášky dochádza k postupným zmenám štruktúry vajec. Bielok sa stáva redším a ochranná vrstva, ktorá chráni vajíčko pred kontamináciou baktériami, sa výrazne oslabuje.

Vajcia starších sliepok môžu navyše vykazovať rôzne defekty. Možno ste si už všimli vajíčka s dvoma žĺtkami, vajíčka bez žĺtka alebo dokonca také, ktoré obsahujú krvné stopy. Hoci na prvý pohľad ide len o estetické nedostatky, v skutočnosti môžu byť problémom aj z hľadiska hygieny a zdravotnej bezpečnosti.

Ako ovplyvňuje vek sliepok výživovú hodnotu vajec?

Zaujímavé je aj porovnanie nutričnej hodnoty vajec podľa veku sliepok. Vajcia mladších nosníc sú všeobecne bohatšie na antioxidanty a majú kvalitnejšie bielky. Na druhej strane staršie sliepky produkujú vajcia s lepšími tukmi. Táto zmena nutričného profilu bola potvrdená aj štúdiou publikovanou v časopise Foods v roku 2020. Tá však za staršie nosnice považuje už tie, ktoré majú približne rok a pol, pričom po tejto hranici dochádza k rapídnemu poklesu celkovej kvality.

Prečo je dôležité pravidelne obmieňať sliepky?

Chovatelia odporúčajú obmieňať kŕdeľ približne každé dva až tri roky. Dôvodom nie je len znížená produkcia vajíčok, ale aj zvýšená náchylnosť starších sliepok na rôzne ochorenia, prípadne prejavy agresivity. V niektorých chovoch sa preto pristupuje dokonca k obmene časti sliepok už po roku.

Pre zachovanie optimálnej kvality vajec a zdravého chovu by ste mali sledovať vek svojich nosníc, pravidelne čistiť priestory kurníka, zabezpečiť im kvalitné krmivo a voľný pohyb. Ak tieto podmienky dodržíte, riziko kontaminácie či iných problémov minimalizujete.

Základné rady pre správnu manipuláciu s vajíčkami

Je dôležité zbierať vajcia pravidelne, aby nezostávali dlhodobo v kurníku, kde sa môžu prehriať či kontaminovať. Po zbere ich skladujte v chlade, čím sa výrazne predĺži ich trvanlivosť. Ak si všimnete praskliny, krvné škvrny alebo deformácie, vajce radšej nepoužívajte. V prípade neistoty môžete vajíčka presvietiť silným svetlom a zistiť tak prípadné vnútorné defekty.

Kvalita domácich vajíčok verzus veľkochovy

Je potrebné poznamenať, že vajíčka z voľného chovu majú vo všeobecnosti pevnejšiu škrupinu a lepšie nutričné parametre ako tie z intenzívnych chovov. Potvrdila to aj štúdia publikovaná v European Poultry Science v roku 2010, ktorá porovnávala kvalitu vajec zo sliepok žijúcich vo voľnom chove s chovom v halách.

Na druhej strane, ako už bolo spomenuté, veľkochovy majú výhodu pravidelných veterinárnych kontrol, ktoré minimalizujú riziko mikrobiálnej kontaminácie.

Domáce vajcia sú skvelou voľbou, pokiaľ poznáte ich pôvod. Riaďte sa pravidlom „dôveruj, ale preveruj“ a všímajte si nielen kvalitu života vašich nosníc, ale aj ich vek a hygienické podmienky chovu. Tak zabezpečíte, že dostanete vždy len tie najkvalitnejšie a najbezpečnejšie vajíčka.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať