Domáci mätový sirup podľa receptu našich starých mám. Nič lepšie nenájdete

mätový sirup
mätový sirup Foto: www.shutterstock.com

Obľúbenosť domácich sirupov zažíva v posledných rokoch výrazný návrat. V čase, keď si stále viac uvedomujeme význam prírodných produktov a byliniek, predstavuje domáca výroba sirupov jednoduchý spôsob, ako dostať do tela vitamíny, minerály a účinné látky. Jedným z najobľúbenejších je práve mätový sirup, ktorého prípravu zvládnete hravo doma, či už z byliniek zo záhradky alebo z kvetináča na balkóne.

Prečo práve mäta?

Mäta je aromatická bylinka, ktorú si zamilujete najmä kvôli sviežosti a príjemnej vôni mentolu. Práve mentol, ktorý mäta obsahuje v hojnom množstve, má mnoho priaznivých účinkov na ľudský organizmus. Pomáha zmierňovať reumatické bolesti, pôsobí proti nevoľnosti, zlepšuje trávenie a upokojuje podráždený žalúdok pri hnačkách. Okrem toho je obľúbená pre svoju schopnosť uľaviť od bolestí nervového pôvodu a celkovo znížiť stres.

Na výber máte hneď niekoľko druhov tejto bylinky. Klasikou je mäta pieporná, veľmi rozšírená je však aj mäta dlholistá, poľná či mäta voňavá. Zaujímavou alternatívou je dokonca mäta s pomarančovou arómou, ktorá vznikla cieleným šľachtením a skvele sa hodí na prípravu letných osviežujúcich nápojov.

Mäta ako prírodná záchrana pred nachladnutím

Okrem mentolu obsahuje mäta množstvo ďalších užitočných látok, ako sú flavonoidy, triesloviny, horké látky či kyselina octová. Táto kombinácia je mimoriadne účinná pri úľave od príznakov nachladnutia. Mäta dokáže uvoľniť dýchacie cesty a uľaviť pri upchatom nose. Zároveň zmierňuje kašeľ, upokojuje bolesť hlavy a dokonca pomáha redukovať stres.

Hoci najbežnejším spôsobom jej spracovania býva príprava čaju, počas leta, keď mäty býva dostatok, sa oplatí pripraviť chutný domáci sirup. Ten vás v horúcich letných dňoch príjemne osvieži, v zime zasa posilní imunitu a dodá energiu.

Recept na studený mätový sirup (bez varenia)

Ak preferujete prípravu bez tepelnej úpravy, pri ktorej ostanú všetky cenné látky zachované, vyskúšajte studenú metódu. Na prípravu budete potrebovať:

  • 20 veľkých vetvičiek čerstvej mäty (ideálne piepornej)
  • 500 g kryštálového cukru
  • 2 litre čistej vody
  • 3 bio citróny
  • 1 čajovú lyžičku kyseliny citrónovej

Postup:

  1. Vodu najskôr prevarte a potom ju nechajte úplne vychladnúť na izbovú teplotu.
  2. Do studenej vody pridajte nadrobno nasekanú mätu a na tenké kolieska pokrájaný citrón.
  3. Dobre premiešajte, nádobu prikryte pokrievkou a nechajte lúhovať 48 hodín na chladnom a tmavom mieste.
  4. Výluh následne preceďte cez jemnú gázu alebo hustý cedník.
  5. Pridajte cukor, kyselinu citrónovú a šťavu vytlačenú zo zvyšných dvoch citrónov. Dôkladne premiešajte, až kým sa cukor nerozpustí.
  6. Sirup nalejte do čistých, sterilizovaných fliaš a dobre ich uzavrite. Pre dlhšiu trvanlivosť môžete sirup ešte krátko sterilizovať.

Tradičný varený mätový sirup bez použitia kyseliny citrónovej

Ak sa chcete vyhnúť kyseline citrónovej, zvoľte variant s tepelnou úpravou. Na tento recept vám postačia len tri základné ingrediencie:

  • 1 liter vody
  • 1 kilogram kryštálového cukru
  • zväzok čerstvej mäty (20–30 vetvičiek)

Postup:

  1. Vodu priveďte k varu a postupne do nej vsypte cukor. Miešajte, kým sa cukor celkom nerozpustí.
  2. Keď začne cukrový roztok opäť vrieť, pridajte jemne nasekané listy a stonky mäty.
  3. Varte iba približne jednu minútu, potom hrniec odstavte zo sporáka.
  4. Nechajte výluh stáť aspoň 3 hodiny, ideálne do druhého dňa, aby sirup nasiakol dostatok arómy a účinných látok.
  5. Na druhý deň výluh preceďte cez jemné sitko alebo gázu a opäť priveďte k varu.
  6. Akonáhle začne sirup vrieť, ihneď ho odstavte a ešte horúci prelejte do pripravených čistých fliaš. Zatvorte ich a nechajte vychladnúť otočené hore dnom – týmto spôsobom dôjde k sterilizácii a predĺži sa trvanlivosť.

Ako najlepšie servírovať mätový sirup?

Domáci mätový sirup je vynikajúci najmä na prípravu limonád, kokteilov alebo osviežujúcich nápojov s ľadom počas leta. V zime si ho pridajte do teplého čaju alebo do horúcej vody – rýchlo vás postaví na nohy pri prechladnutí či zimných virózach.

Vyskúšajte si tento poctivý, starými mamami osvedčený recept, a uvidíte, že sa k nemu budete pravidelne vracať. Získate nielen chutný domáci sirup, ale aj dávku zdraviu prospešných látok, ktoré z obchodu len tak ľahko nezískate!

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať